Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2015 22:43 - КУРКУМАТА ЛЕКУВА...
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 624 Коментари: 0 Гласове:
0



BulVit
 Куркумата (турмерик) се използва от хилядолетия в китайската и индийска медицина като противовъзпалително средство за лечение на широк спектър от заболявания, включително жълтеница, менструални проблеми, кървава урина, кръвоизливи, зъбобол, натъртвания, болки в гърдите, и колики. Но ползите от индийския шафран далеч не се ограничават с това:

1. Мощно но безопасно противовъзпалително

Противовъзпалителният ефект на куркумата е сравним с лекарства като хидрокортизон и фенилбутазон, както и с противовъзпалителни средства като мотрин. За разлика от тези лекарства, които имат значителен токсичнен ефект (образуване на язва, намаляване на броя на белите кръвни клетки, чревни кръвоизливи), куркумата е напълно безвредна.

2. Ефективно лечение на възпалени черва

Куркумата е евтино, добре понасяно и ефективно лечение на възпалени черва (IBD) като болест на Крон и улцерозен колит. Едно скорошно изследване показва, че мишки, към чиято храна пет дена по-рано е добавена куркума, остават незасегнати от възпалителено съединение, което нормално води до колит. Мишките, хранени с куркума показват много по-малко увреждания на чревните клетки, характерни за колита (язва на лигавицата, удебеляване на стените на червата и инфилтрацията на възпалителни клетки). Учените все още не са сигурни как точно куркумата постига тези защитни ефекти, но мислят че, ползите от него са резултат не само на антиоксидантна активност, но и от подтискането на основно възпалително съединение, наречено NF капа-B. Важна част от добрата новина в това проучване е факта, че въпреки че е установено, че куркумата е безопасна и при много големи дози, тя е ефективна и при по-ниска концентрация.

3. Облекчение при ревматоиден артрит

Куркумата има много мощен антиоксидантен ефект. Като антиоксидант, куркумата е в състояние да неутрализира свободните радикали - химикали, които пътуват през тялото и причинят големи увреждания на здравите клетки и клетъчни мембрани. Това е от особено значение при заболявания като артрит, където свободните радикали са причината за болезненото възпаление и увреждане на ставите. Комбинацията от антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на куркумата е причината много хора с проблеми в ставите да намират облекчение при редовен прием. В едно скорошно проучване на пациенти с ревматоиден артрит, куркумата е сравнена с фенилбутазон. В много кратки срокове, тя дава подобрения на сутрешната скованост, удължава времето на ходене и намалява подуването на ставите.

4. Превенция на рака

Антиоксидантните свойства на куркумата защитават клетките на дебелото черво от свободни радикали, които могат да повредят клетъчната ДНК. Това е от особена полза за дебелото черво, където клетките се обновяват приблизително на всеки три дни. Поради честото им деление, мутациите в ДНКто на клетките на дебелото черво могат да доведат до появяването на ракови образувания много по-бързо. Куркумата помага на организма да унищожи мутиралите ракови клетки, така че да не могат да се разпространяват в тялото и да причиняват повече вреди. Един от основните начини, по който куркумата прави това е чрез засилване на функцията на черния дроб.

5. Потиска растежа на ракови клетки и метастази

Епидемиологични изследвания показват, че честата употреба на куркума води до по-малко случаи на рак на гърдата, простатата, белия дроб и рак на дебелото черво. Лабораторни експерименти показат че, куркумата може да предотврати образуването на тумори, а изследване, проведено в Университета в Тексас показва, че дори и при вече проявен рак на гърдата, куркумата може да забави разпространението на раковите клетки към белите дробове.


6. Подобрена чернодробната функция

Куркумата повишава нивата на два много важни за детоксикацията на черния дроб ензими - UDP глюкуронил трансфераза и глутатион-S-трансфераза. Така тя поддържа и стимулира чернодробната система за детоксикация, в допълнение към своите антиоксидантни свойства.

7. Сърдечно-съдова защита

Куркуминът може да предотврати окисляването на холестерола в организма. Окисленият холестерол е това, което нанася щети върху кръвоносните съдове и се натрупва в плаките, което, в кайна сметка, води до инфаркт или инсулт. Предотвратяването на окисляването на нов холестерол може да помогне за намаляване на развитието на атеросклерозата и диабетна болест на сърцето. В допълнение, куркума е добър източник на витамин В6, който е необходим, за да се предотврати повишаване нивото на хомоцистеина. Хомоцистеинът уврежда стените на кръвоносните съдове. Високите нива на хомоцистеин носят значителен риск за увреждане на кръвоносните съдове, натрупване на атеросклеротична плака и сърдечно-съдови заболявания.

8. Намалява холестерола

Куркумата насърчава клетките на черния дроб да увеличат производството на mRNA протеини, които са свързани с рецепторите за LDL (лошия) холестерол. С повече LDL-рецептори, чернодробни клетки са в състояние да изчистват повече LDL-холестерол от тялото.

9. Защита срещу Алцхаймер

Все повече доказателства сочат, че куркумата може да защити от невродегенеративни заболявания. Епидемиологичните изследвания показват, че при възрастни индийци, нива на неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер са много ниски. Експериментално лабораторно изследване показва, че куркумата забавя развитието на болестта на Алцхаймер. Предварителни проучвания върху мишки показват също, че куркумата може да блокира развитието на множествената склероза. Куркумата задейства хемеоксигенеза в мозъчната тъкан - система, която предизвиква производството на мощен антиоксидант, билирубин, който предпазва мозъка срещу оксидативно увреждане. Такова окисление се смята за основен фактор за стареенето и отговаря за невродегенеративни заболявания, включително деменции, като болестта на Алцхаймер.

Ако не сте фен на индийското къри, може да видите нашето предложение тук. 
http://bulvit.com/kurkuma-turmerik-100-kapsuli.html#



Тагове:   лекува,   куркумата,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13781527
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930