Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2016 13:33 - Как руснаците излъгаха НЕК за АЕЦ Белене
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 465 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.12.2016 13:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 https://bivol.bg/belene-obsledvane-puknatini.html
Обследване доказва наличие на дълбоки пукнатини в бетона:   Руснаците са заблудили НЕК за АЕЦ Белене. Площадката е била негодна Три правителства са знаели и са мълчали. Аргументът за негодната площадка не е бил предявен на арбитражния съд
 

Обследване на конструкциите на Първи блок на АЕЦ Белене е показало дълбоки пукнатини и пълна негодност за доизграждане. Това означава, че проектите, с които Атомстройекспорт е спечелила тръжната процедура за АЕЦ Белене просто са били неосъществими, а НЕК е била заблудена и подведена от руснаците.

Пукнатините са забелязани още 2005 г. от бившия управител на АЕЦ Белене Илчо Костов. За тях е било докладвано на научна конференция на Булатом. През 2008 г. Костов предприема задълбочено обследване. Взети са пробни ядки от конструкциите и са документирани масови пукнатини по цялата дебелина и дълбочина на реакторното отделение.

Причината за пукнатините е в технологията за армиране на бетона използвана от строителите от АСЕ през 80-те години:  едноплощен кофраж и 100% монолитно строителство, вместо смесено строителство.

НЕК е бил заблуден от АСЕ, че на мястото на Първи блок на АЕЦ Белене е можело да се доизгражда. Данните, че реакторното отделение е било негодно, са предоставени на “Уайт енд Кейс”. Тези данни обаче не са използвани в арбитража и България е осъдена да плати на руснаците огромна сума.

По-рано Биволъ писа, че  „Уайт енд Кейс“ се намират в конфликт на интереси по делото на НЕК срещу АСЕ, защото в същото време защитават Руската федерация по дело за 50 милиарда долара. Стана също ясно, че съдебният секретар на арбитражния съд, който е писал съдебното решение, е с руско гражданство. Това обаче не е станало повод адвокатите да претендират за отвод.

Харесва ли Ви статията?
Само срещу няколко лева месечно можете да гарантирате съществуването на независима разследваща журналистика.
Кликнете тук и станете абонат на Биволъ с Данъкъ "Биволъ"!


image

Данъкъ "Биволъ"
Абонамент

Три правителства знаят и мълчат

С обследването, доказващо негодността на Първи блок са запознати три правителства, твърди инж. Илчо Костов. Конфиденциални доклади са получили Станишев, Борисов и Орешарски. Не следва обаче никаква реакция от страна на Министерството на енергетиката и НЕК. А тази информация би могла да обърне арбитражното дело на 180 градуса.

Всичко това е разказано в подробно интервю за Биволъ от самия инж. Илчо Костов, бивш управител на клон АЕЦ „Белене“ към НЕК. Пред камерата той показа снимки от пукнатините и заключенията на обследването.

“Господ е българин, че централата не е била
доизградена през 80-те. При тези пукнатини…”
– казва той.

Очевидно обаче и гръцкият Меркурий не е българин, защото при такива доказателства никоя държава няма да се остави да бъде осъдена да плаща за некачествено строителство и подвеждаща информация от изпълнителя, който го е премълчал.

Доказателствата за обследването, снимки и видеоматериал от ядките с пукнатините се пазят от инж. Костов, който има готовност да ги предостави на националните медии.

Биволъ предупреди за съществуването на това обследване още преди година и половина. Не последва никаква раакция на институциите .

На фона на тези нови данни действията на официални лица на най-високо равнище изглеждат като национално предателство. Сега плащането на 1,2 млрд. към руската страна вече е факт. Но главният прокурор все още има техническото време да образува разследване и да го спре. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13780623
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930