Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2016 15:25 - Папата вижда Турция като миротворец в ислямския свят
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 330 Коментари: 0 Гласове:
0



       А ДАЛИ ПАПАТА Е ВИДЯЛ НОВАТА КАРТА НА ТУРЦИЯ - ПРЕДСТАВЕНА В НАЙ-ЧЕТЕНИЯ ТУРСКИ ЕЖЕДНЕВНИК И НЕОПРОВЕРГАНА ОТ НИКОГО ?! ЗА ДЕЛАТА ДА НЕ ГОВОРИМ. ВЪРТЯТ ФИЛМА "ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК" ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ, ЗА ДА СЕ НАДЪХВАТ. СТРАШНО МИРОТВОРЧЕСТВО ! ДА ПАЗИ ГОСПОД !


 http://ureport.bg/45713/2014/11/28/politika/svyat/papata-vizhda-turtsiya-kato-mirotvorets-v-islyamskiya-svyat Папата вижда Турция като миротворец в ислямския свят image  28 Ное., 2014  Ureport  Свят
  • SHARE
  • TWEET
  • SHARE
  • image ИЗПРАТИ МАТЕРИАЛ
  •  

image

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Папа Франциск пристигна на тридневно посещение в Турция, което мнозина определят като възможност за подобряване на диалога между християнския и мюсюлманския свят в момент на повишено религиозно напрежение, пише Hurriyet Daily News.

Още по темата

 

Това е четвъртото посещение на глава на Римокатолическата църква в южната ни съседка, а папа Франциск започна визитата си с посещение в мавзолея на първия турски президент Мустафа Кемал Ататюрк. След това той направи серия от стъпки извън официалния етикет и отдаде специална почит на основателя на Република Турция.

По време на официалната пресконференция с президента Реджеп Тайип Ердоган папата изтъкна тежкото положение на бежанците от Сирия и Ирак и осъди екстремизма в Близкия изток.

По думите му регионът твърде дълго е бил сцена на “братоубийствени войни”. Той заяви, че Турция е способна да изиграе ролята на миротворец в размирния мюсюлмански свят и има сериозната отговорност да помогне в разрешаването на проблемите му.

“Всички трябва да се противопоставим на фанатиците и фундаменталистите. Виждаме терористични атаки срещу малцинствени групи в Ирак и Сирия. Проблемите в Близкия изток обаче не трябва да се решават само с военни средства”, заяви духовникът.

Макар той да бе посрещнат с организиран парад и топовни изстрели, пред президентския палат в Анкара ги нямаше хилядите поклонници, които папата е свикнал да вижда при всяка визита.

Той бе посрещнат от турците като лидер на вяра, която не е тяхна. Турция е страна с 99% мюсюлманско население въпреки внушителното си християнско наследство като някогашен център на Византийската империя.

Все пак географското положение и историята на Турция я правят перфектната точка за среща между религии и култури, както и най-подходящото място за изпращане на послание за диалог между религиите.

Страната остава мост между главно християнска Европа и предимно мюсюлманския Близък изток. Макар папата да осъди преследването на християните в близките страни, турският президент заяви, че Западът трябва да направи повече, за да се бори с ислямофобията.

След като разкритикува ксенофобията и расизма в западните страни, Ердоган заяви, че терористични организации като “Ислямска държава”, “Боко Харам” и “Ал Кайда” са способни да експлоатират хората, заради политическите провали на международната общност.

“Военните преврати, кланетата, нарушенията на човешките права и кръвопролитията в някои страни не получават адекватна реакция от света. В интерес на истината те са почти окуражавани”, каза той, отбелязвайки двойния стандарт към “тероризма на ПКК и отношението към сирийския режим”.



Тагове:   Турция,   папата,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13789995
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930