Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2015 12:49 - НЕ МРАЗИМ ГРЕШНИКА, А ГРЕХА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 479 Коментари: 0 Гласове:
0



 
http://dveri.bg/9h6p6

image
   

 

Ловчански митрополит Гавриил: Не мразим грешника, а греха!
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 24 
PoorBest  Петък, 26 Юни 2015 12:42 Автор: -

imageИнтервю с Ловчанския митрополит Гавриил за отношението на Църквата към гей-парада, еднополовите бракове и възпитанието на децата и младежите у нас

Ваше Високопреосвещенство, посланици на 18 държави подкрепиха с декларация тазгодишния София Прайд на 27 юни, в която се настоява да се отстоява и у нас "принципа за еднакво отношение към лесбийки, гейове, бисексуални, трансполови и интерсексуални хора е важна черта на всяко толерантно и самоуважаващо се общество." Този документ би могъл да се разчете и като зов за промяна в отношението на Светия Синод на БПЦ към подобни манифестации, който още през 2012 година нарече парада "безнравствена проява"?

- Като християни каквато и да е промяна в отношението ни към подобни шествия е немислима. Защото няма как да променим казаното от Христос и апостолите за един много по-тежък от естествените грехове грях, за едно извращение на човешката природа, каквото е това, за което говорим. В случая, можем само да съжаляваме, че тези посланици, които иначе са от страни, от които ние би трябвало да вземаме пример, подкрепят такова сборище. Такава е истината и аз не мога да не я кажа открито, защото иначе не бих бил православен епископ...

Водещо искане на тазгодишния осми поред гей парад е в образователната ни система да се включат текстове, вменяващи у децата търпимост към хората с различни сексуални щения. Радетелите му не виждат причина щом след като в училище се добива знание за драмата между Яворов и Лора, да не се преподава и за любовите на писатели хомосексуалисти като Вирджиния Улф, Марсел Пруст, Хенри Джеймс, Хермън Мелвил, Артюр Рембо и Пол Верлен, или Труман Капоти?

- Вижте, дори не искам да слушам... Подобно съпоставяне е абсурдно! Любовта между Яворов и Лора им е дадена от Бога! Другото няма нищо обшо с това... Като искат да се говори на децата за тези толкова съкровени неща, нека в училищата ни се учат текстове от Евангелието, от Библията, които говорят за любовта. Ей, това да се учи!...

- Упоритата непримиримост на клира ни към гей-културата не е ли противна на завета на евангелиста: "Възлюбени, нека любим един другиго, защото любовта е от Бога, и всякой, който люби, е роден от Бога и познава Бога" (1 Йоан. 4:7-10)?

- Вижте, никога не сме проповядвали омраза към гейовете и лесбийките. Не мразим грешника, а греха, казано е в Евангелието. Но, какво означава да ги обичаме?! Ние обичаме техните вечни души и ни е мъчно за тях, защото те ги погубват по тоя начин. Особено когато допускат да съблазняват други, невинни души...

Опорна точка на пропагандаторите на "любовта към падналото творение" е, че "тези, които ни оказват подкрепа са хора добродушни, милостиви, справедливи". Тогава какви са другите, инакомислищите?

- Кой какъв е ще стане ясно на Страшния съд. Там ще се разбере кой е бил милостив наистина и кой се е правил на такъв.

Поддържането на гей-идеологията, абортите и на евтаназията се окачествява все по-често от ортодоксални богослови като "Настъпление на Содом"?

- Абсолютно вярно е. И добре е да се чуе отново, че Господ не ще остави подобни прояви и поведение без наказание. Както не е оставил безнаказани Содом и Гомор. И ще е страшно тогава, това е истината.

България е една от четирите държави в ЕС, в чийто парламент дори не се обсъжда узаконяването на семействата на еднополовите двойки. Въвеждането на задължително веручение в училищата ни обаче също не е в дневния ред на депутатите ни. Да не би мълчанието по първото да е вид компенсация заради тишината по второто?

- Тук бих си позволил да кажа само че може би някои от тези, които са срещу въвеждането на вероучението в училищата, се ръководят от страх, че то ще попречи на разпространяването на гей-културата. Вероучението учи човек на любов, то го учи и на омраза срещу греха, и на борба с него. И към това трябва да се приучат децата, за да ги предпазим от съблазънта.

Това лято като че ли гневът на Св. Синод е насочен повече върху йога-учението, отколкото върху предстоящата гей-манифестация?

-Не толкова срещу йога-учението. Просто имаше случай, когато на една матура, после и на втора, се даваха текстове от йога, както и от други източни учения. Считаме, че е недопустимо Министерството на образованието да си затваря очите пред подобна практика. Както недопустимо е и да се проповядват сред децата и младежите източни религии, едно от които е и йогата, а да не се допуска изчуването на християнството в същото време. Това е по-скоро нашата болка. Впрочем, нима е обществено и нравствено полезно, да се приучват децата ни към нихилизъм, както е застъпено в тези учения, докато именно православната вяра ни е помогнала като народ да извървим с достойнство изключително трудния ни исторически път. Поради що ни е страх от нея днес? Да не би да ни е страх, че децата ни ще станат добри чрез нея?

Правителствуващият ни синклит като че ли гледа ням и безучастен усилията на църквата ни да се спре тържеството у нас на нравствени повели, чужди на православната ценностна система?

- Дано се събудят. Разбира се, възможно е вниманието им да е насочено най-вече към материалната криза. Но, добре е да знаят, че по първенство преди нея е кризата с духовността. Първо идват проблемите с духа, а после тези с материята. Господ ще ни помогне с материалните ни грижи само ако първо се грижим за духовните неща.

Духовенството ни извоюва църковната ни независимост през 19 век. Близо две столетия по-късно в битка срещу кого и за какво е въвлечено отново то, според Вас?

-Свети апостол Павел казва: «Па и всички, които искат да живеят благочестиво в Христа Иисуса, ще бъдат гонени.» (2 Тим.3:12). И днес духовенството ни воюва да има повече добри, благочестиви хора.

- Ще ли я спечели?

- Това зависи от волята на хората. В крайна сметка тази битка е на самия човек, битка за вечния живот. Едни печелят, други губят!

Интервю на Милен Нанков, в. Труд




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13783176
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930