Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2015 20:12 - ТУРСКАТА ДЪРЖАВА се страхува за часа на разплатата от признаването на Геноцида, заяви турски историк
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 716 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ТУРСКАТА ДЪРЖАВА се страхува за часа на разплатата от признаването на Геноцида, заяви турски историк Posted on 16/02/2015 Share on facebookShare on twitterShare on emailShare on pinterest_shareMore Sharing Services20  

image

image16.02.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Решението на Турция да отбележи на 24 април годишнината от битката при Галиполи, цели да промени темата в международните медии и това е един от инструментите за отричането на Геноцида над арменците. Това заяви известният млад турски историк Мехмед Полател и подчерта, че подобна политика е неприемлива за него и други турски интелектуалци.

Дни преди това турският учен се намираше в Армения, където бе поканен да чете лекции на тема „Конфискацията на имуществото на арменците по време и след Геноцида”. „Една от причините Турция да отрича Геноцида е въпроса за връщането на отнетите имущества на арменците. Подобен начин на мислене имат не само държавниците, а и обикновените граждани на Турция, които притежават арменските имущества. Те мислят, че ако държавата признае Геноцида, то тогава арменците ще дойдат и принудително ще им отнемат имуществата. Ето защо турското общество се противопоставя на признаването на Геноцида”, заяви по време на лекцията си той.

Промени във възгледите сред турското общество започнаха да се появят след убийството на Хрант Динк, както и заради кюрдското движение.„Много хора започнаха да мислят, че убийството на Хрант Динк също е свързано с арменския въпрос и Геноцида над арменците. Арменският журналист имаше мъжеството открито да говори за Арменския геноцид, и затова турското правителство позволи да бъде убит. Тези неща предизвикаха въпроси сред студентските среди в Турция. Освен това, днес много турски студенти излизат за своите изследвания извън Турция и там четат алтернативна литература и започват да променят възгледите си относно този въпрос. От другата страна, огромна роля играят и социалните мрежи, които предоставят всякаква информация извън контрола на правителството”, отбелязал турският историк.

Мехмед Полател говорил и за имотите, които сегашните власти връщат на арменската общност в Турция. Той отбелязал, че властите връщат само онези имоти, които са били конфискувани след 1926 година, по време на републиканска Турция, а не тези, които са били конфискувани от държавата по време на Геноцида. Той не успя да припомни дори един случай, в който Турция да е върнала на арменците имот, отнет им през годините на Геноцида. Според турското законодателство те са собственост на държавата. „Подобен опит имаше през 2001 година в Адана, когато един арменец от Алепо се обърнал към турския съд, за да си възвърне от държавата имуществото на своите родители. Съдът бе приел иска и взел решение, че тези имоти наистина принадлежат на този човек и той може да си ги върне. Но местните медии започнаха масово да заплашват съдията и да публикуват компрометиращи материали за него. А държавата го принуди да си пише молба  и сам да поиска преместването му на друго място. Аз само помня този неуспешен опит, защото това решение после бе анулирано”, каза той.

В заключение, Полател уверил присъстващите, че в Турция постепенно се увеличават младите, които по-сериозно започват да се интересуват от Арменския геноцид.

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

This entry was posted in АРМЕНИЯАРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИДБЪЛГАРСКИНОВИНИ and tagged ТУРЦИЯ by gantegh. Bookmark the permalink.


Тагове:   вина,   Турция,   геноцид,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13776058
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930