Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2012 14:02 - НИЕ СТРОИМ ДУХОВНО ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 846 Коментари: 0 Гласове:
0



Архимандрит Касиан: "Ние строим духовно пречиствателна станция"

от списание "Всичко за жената" на 17 август 2011 г. в 15:59 ·


На гости съм в манастир "Благовещение" в с. Копиловци (Кюстендилско), където разговарям с игумена - отец Касиан. Почерпи ме с деликатеси, както сам се изрази - истинска мътеница, прясно изпечен хляб, омесен от монасите в манастира, и направено от тях сладко от кайсии. Докато говорим в това не забравено от Бога място, слънцето огрява отворения прозорец, а една пеперуда е кацнала на пода, като пратеник на майката Природа.

 

 

Отец Касиан, защо казвате, че животът ви е протест?

 

- От малък разбирах и виждах, че това, което става в света не е както трябва. Като дете получавах алергия, когато някой ме излъжеше. Несъответствието между действителността и онова, което се говореше, ме караше да се замислям. При комунизма имаше много хубави лозунги по стените, но в живота ги нямаше. Това ме накара да търся отговорите. Осъзнах, че за да удовлетворя вътрешните си ценности и критерии за живот, трябва да върша обратното на това, което правят другите и се получаваше. Важно е да се спазват вселенските закони, а ние ги нарушаваме.

 

Затова ли страната ни се върти в кръг толкова години, някакъв грях ли изкупваме?

 

- Длъжни сме да си дадем сметка какво се случи. По време на комунизма убиха цялата ми фамилия, но това не е нищо. Жертвите в лагерите не са нищо, материалната щета и разрухата, земята, превърната в пустина е нищо. Трагедията е в поколенията след това. Атеистичната идея се предава по наследство, като прокоба. Когато през 1989 постъпих в Жаблянския манастир, всички съпротивителни сили се насочиха към мен. Не ми даваха хляб дори. Наскоро един тогавашен милиционер ми призна, че докато съм бил с добитъка из гората, той се е криел по храстите, за да ме следи. Това е болно общество. В Евангелието се казва - "прости им Господи, те не знаят какво вършат".

 

Заглавието на една от книгите ви е "Излъганото човечество", защо я нарекохте така?

 

- Защото хората живеят, за да умрат - без възвишена цел. Добре е да се замислим какво става в обществото,  откъде е тръгнало, накъде отива, какъв е смисълът на живота и защо се получават тези аномалии. Съвременният човек е залисан в ежедневието и не може да се ориентира какво се случва. Трябва да се замисля каква е ролята му в този свят. Не можем да живеем в едни елементарни рамки на материалното и социално-битово съществуване. Това внася примитивизъм в живота и в мисленето и така човек по нищо не се отличава от животното. Това е идеология, която се учи в училище - че човек е произлязъл от маймуна. Това слага капак върху мисленето и ние можем да си умрем, без да сме се замислили, че човек не е случаен къс материя и че безотговорно може да върши каквото си поиска. Напротив, отговорен е за всичко, което върши. Целта на човешкия живот не е материална. Това е довело света до безизходица - хората разглеждат себе си като материя без дух. Книгата ми "Излъганото човечество" цели да подтикне читателя да се замисли и да направи преоценка на своите цели в живота и на средствата за тяхното постигане. Не може в един час на децата да се преподава вероучение, в следващия по биология им преподават   еволюционната теория на Дарвин. В детското съзнание се получава хаос. Детската психика е бял лист, каквото се напише, трябва да бъде еднозначно. Това противоречие е предпоставка за психични болести. Часовете по вероучение трябва да са в синхрон с другите предмети и от тях трябва да се изчистят приетите теории от атеистичния режим. Целта на сегашната идеология е да разруши и семейството като клетка на обществото и успява. Разруши ли се семейството, рухва и държавата, защото моделите се копират. Църквата трябва да е филтър за изчистване на тези съзнателни наслоявания у мисленето на хората. Аз често казвам - ние строим духовна пречиствателна станция.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13836095
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930