Фурмите - сладки и полезни
Специалистите по хранене съветват да се ядат фурми вместо сладкиши, които предоставят „празни” калории. Плодовете на финиковата палми, която жевее около 300 години са с дължина 4-8 см. Съществуват над 1500 разновидности. Узрявайки, фурмите губят влагата си и стават сладки. Пресните фурми са по-ароматни и по-малко сладки. След изсушаване в тях има 10 пъти повече протеини, мазнини и въглехидрати.
Как да изберем и съхраним фурми?
Фурмите се изнасят опаковани в кутии или даже опаковани като цели клонки. Преди всичко, при покупка е необходимо да се обръща внимание на херметичността на опаковката и еднородността на цвета, кората на плодовете не бива да е набръчкана. За добро съхранение фурмите се слагат в стъклени, херметически затворени съдове и се съхраняват на хладно място, далеч от слънчева светлина. Така те могат да бъдат съхранявани в продължение на месеци. Не бива да се съхраняват фурми в пилиетиленови торби, защото плодовете плесенясват.
Хранителни вещества:
Сушените плодове, включително и фурмите, са много калорични, поради високото съдържание на въглехидрати. Фурмите са отличен източник на калий, калций, желязо, витамин А. Витамин С се губи, когато плодове изсъхват.
Фурмите съдържат фибри, които подпомагат процеса на храносмилането. Калция в този плод, макар и по-малко, отколкото в млечните продукти, но в достатъчно количество.
Фурмите съдържат много калий, който е от съществено значение за нервната система и мускулите. В тях има и магнезий, който помага на работата на червата, нервната система, има слабително действие.
Колко са полезни фурмите?
Във фурмите се съдържат до 75% глюкоза и фруктоза, а не захароза, по това те са подобни на меда. Фурмите са богати на соли и минерали. Те съдържат мед, желязо, магнезий, цинк, калий, фосфор, натрий, алуминий, кадмий, кобалт, сяра, бор. Освен това, в тях има и 23 вида различни аминокиселини, много от които липсват при другите плодове.
В тези прекрасни плодове се съдържат много витамини: E, С, В1, В2, В6, бета-каротин, ниацин, рибофламин и пантотенова киселина. Всичко това допринася за усвояемостта на въглехидратите, регулира нивото на кръвната захар и съдържанието на мастните киселини. Във фурмите има пектин и диетични фибри, които намаляват риска от някои видове рак.
Фурмите съдържат флуор, който предпазва зъбите от кариес, селен - елемент, който намалява риска от ракови заболявания и засилва имунната ни система.
Калоричност на фурмите - 23 ккал.
Тъй като фурмите са нискокалорични и съдържат огромно количество минерални вещества, тяхното използване се препоръчва вместо сладкиши за тези, които искат да отслабнат и се придържат към диета или просто се опитват да поддържат теглото си нормално.
Фурмите имат високи хранителни и лечебни свойства. Ценно свойство е рядката комбинация от витамини С и Р, усилващи ефекта си един друг.
Фурмите помагат при анемия.
Оказват благоприятен ефект при преумора и физическа умора.
Помагат при простудни заболявания.
Добро средство са срещу недохранване.
Специалистите по хранене препоръчват на бременните жени фурми, тъй като те съдържат фолиева киселина, необходима за доброто развитие на детето.
Моля, имайте предвид:
Измивайте зъбите си всеки път след ядене на фурми. Поради лепкавата консистенция, по зъбите остава сладък налеп, който може да доведе до кариеси.
Понякога сушенето на фурмите се прави по промишлен път, като се използва парафин, който е вреден за астма и алергии.
Трябва да бъдете внимателни тези, които страдат от заболявания на храносмилателния тракт, по-добре е те да използват фурми и други сушени плодове в компоти.
Фурмите съдържат тирамин, който провокира свиването на кръвоносните съдове, което може да доведе до мигрена. В тях има оксалова киселина, вредна при камъни в бъбреците.