Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 15:14 - ЙЕРОМОНАХ ВИСАРИОН: ВАНГА Е НЕЩАСТНА ЖЕНА - ЖЕРТВА НА ТЪМНИТЕ СИЛИ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 3478 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 15.03.2011 15:27


Йеромонах Висарион: Ванга е нещастна жена, жертва на тъмните сили
15.03.11 | 24 часа

 


Йеромонах Висарион е втори епитроп в Зографския манастир в Атон. Завършил е международни икономически отношения в УНСС през 1999 г. Става послушник в Света гора през 2002 г., а на следващата го постригват за монах. Ръкоположен е за йеромонах през 2005 г. и отива за година в Ерусалим. После служи като свещеник във Вознесенския манастир. Игуменът на Зографския манастир Амвросий го вика обратно в "Зограф".
 
Завършва богословие и магистърската му теза е богословски анализ на дейността на Дънов и на Ванга. Издава я в книга, за да помогне на повече хора, а не да я четат само 3-4-ма професори богослови. Представянето й е днес от 18 ч в енорийския център "Св. св. Кирил и Методий" в столицата.
 
- Bаше преподобие, голям шум се вдига около книгата ви "Петър Дънов и Ванга - пророци и предтечи на антихриста".
 
- Едната част на книгата е анализ на учението на Дънов, другата е за Ванга - една съвременна магьосница. Двамата са вече в ръцете на Бога, но лошото е, че насадиха един заместител на християнството, наречен окултизъм. В него боравят уж с църковни понятия, обаче теглят в друга посока. Тази уловка ме накара да напиша за Дънов и за Ванга.
 
- А как ще обясните на хората, мнозина смятат Ванга за светица?
 
- Това е плод на насаденото атеистично възпитание. Народът ни е държан в духовно неведение тъкмо в годините, когато се явява феномен като Ванга. Забравили истинските критерии за святост и духовност, хората лесно могат да бъдат заблудени.
 
Обществото само може да намери аргументи за това Ванга светица ли е, или не. Достатъчен е един по-специализиран поглед към силите, с които тя общува. Как те са се държали с нея. Има много свидетелства, че Ванга е била измъчвана от тези сили.
 
Нейната поклонничка Величка Ангелова в книгата си "Пророчествата на Ванга - единствената връзка между небето и земята" описва случаи, в които въпросните сили са карали Ванга да събира паяжини през нощта, после да се съблича и пак да се облича. Безсмислени неща. Когато Ванга опитала да се възпротиви, самата тя разказва как силите я блъснали надолу по стълбите и тя си счупила крака. Всички тези неща показват тъмната природа.
 
Бог не се държи така със своето създание. Бог не се държи като тиранин. Знае се много добре, че Ванга е изпадала в трансове. Те не са някакво божествено състояние, а напротив - медиумът, в случая Ванга, изпада така под влиянието на тъмни сили, които използват тялото й като бездушна вещ.
 
Именно затова се появява ефектът на чуждия глас. Тя говори с чужд глас, защото тъмните сили владеят някои мозъчни центрове, гласни струни и др. Тъкмо заради тъмните сили тя не говори със своя глас.
 
Важно е, че не някой нарочно се опитва да очерни Ванга, а самите нейни поклоннички пишат тези неща. Пишат, защото не разбират истинската им същност. Величка Ангелова описва момент, в който Ванга ръмжи като куче, заплашва околните, че ще им стори зло, чупи кокали. От тези моменти хората могат да разберат коя е била Ванга - една нещастна жена, измъчвана от тъмните сили. Много пъти тя сама се е оплаквала от главоболие. След транс се е чувствала зле. Не е знаела кога ще изпадне отново. Всичко това е много важно, за да разберем светица ли е била, или напротив - жертва на тъмни сили.
 
- И жертва да е, тя е помагала на хората.
 
- Точно това е въпросът. Тази помощ може да има два източника - единият е божественият, който се проявява чрез светиите, Бог или изцеление от икони. Другото е уловка, защото тъмните сили не могат просто така да привличат хората към себе си, като проповядват смърт и разруха. Уловката им е привидната помощ. И хората без духовни критерии се обръщат към такива като Ванга. Вера Кочовска е също от този род екстрасенси.
 
- Къде са сега Вера Кочовска и баба Ванга?
 
- За съжаление Божието слово казва, че на магьосници, които са се занимавали с извикването на мъртви (самата Ванга казва, че е общувала с души на мъртви), мястото им не е при Бога, а точно в огненото езеро. Така буквално пише в Свещеното писание. Ние можем да се доверим на Божието слово, но имаме свободна воля и да не се доверим. Но християнинът е редно да вярва на думите на Бога и да ръководи живота си по тях. Руският архимандрит Варнава описва случай скоро след смъртта на Ванга. Тя се явява на сестра си Любка и й казва: "Стига, стига литургии. Стига. Те не ми помагат. Напротив, аз се намирам на тъмното на ада и те ме изгарят". Разбира се, не можем да кажем, че това видение е 100% вярно и то показва къде е Ванга. Но много факти сочат към един извод.
 
Ванга има много богословски заблуждения. Тя говори за прераждане, за учението на Рьорих агни йога, което официално е отречено от църквата. Тя казва, че Дънов е светец. Как, след като той е обявен за самоотлъчил се от църквата, за еретик, за опасен лъжеучител. За фатализъм говори Ванга, за метемпсихоза (преминаване на човешка душа от едно тяло в друго). Според нея Христос няма фигура, докато, разбира се, Христос е приел човешка плът. Т.е. при нея има изкривяване на вярата от общуване с духовете. И като краен резултат се получава общуването с тъмните сили на злото.
 
Направил съм детайлно сравнение как са лекували светите отци и как е лекувала Ванга. Разликата е поразителна. При Ванга има много магьоснически елементи. Примерно на човек със страхова невроза казва да заколи петел, да му вземе сърцето, да го сложи в бутилка с вино, после да изяде сърцето и да изпие виното. Старецът Паисий говори, че много магьосници лекуват главно хора, които са страдали от бесове и на които болестите не са от естествени причини, а са причинени от тъмни сили.
 
Заради връзката си с бесовете и Ванга е могла да "помага", защото въпреки че има телесно изцеление, душата на тези хора се оказва свързана от бесовското влияние. Не трябва да гледаме само какво става с тялото на някои хора, а да гледаме по-дълбоко, какво става с грешната душа. Бог не случайно казва, че хора, които извикват мъртви, са в грехота пред Бога. Може ли да пренебрегнем Божиите думи и да почнем да мислим с човешкото си мислене. Бог мисли с вечни категории, а човешкото мислене е насочено към земния свят.
 
- Свещеник от Петрич обяви, че Ванга трябва да бъде канонизирана за светица.
 
- Да, архиерейският наместник Ангел Кочев. Изпитвам голяма скръб, че призван да бъде учител на хората в правата вяра и да ги води към вечността, се опитва да канонизира едно преклонение пред злото, защото нейното тяло е било обитавано именно от нечисти сили. И вместо свещеникът да обясни на хората що е врачка, магьосница и екстрасенс и че тези явления са отричани от Бога, той се опитва да поставя злото като пример.
 
- Проф. Светлин Русев казва, че свещенослужители като вас са позор и за църквата, и за вярата, а Дънов и Ванга са дар от съдбата за тази нещастна земя.
 
- За съжаление Светлин Русев е пример за едно окултно общество, което не иска да следва гласа на Христос и гласа на св. Иван Рилски, а се прекланя пред един окултен учител, какъвто е бил антихристът Дънов. Той е имал претенции за божественост - смятал себе си или за прероден Христос, или че духът на истината говори чрез него, или че той е Отец. Дънов казва: Христос дойде преди 2000 г., синът дойде, сега в България дойде бащата - Отец. И визира себе си. Може ли един християнин, за какъвто се смята, да богохулства така?
 
Дънов всъщност е предтеча на антихриста, защото антихристът, когато дойде, ще твърди, че е Бог. Лошото е, че доста хора ще бъдат измамени от неговите чудеса, от неговата личност, която уж ще носи светлина, а всъщност ще бъде прикрита тъмнина. Дънов затова е опасен, защото е имал естествени способности на духовен водач, на лидер. Словото му е било изпълнено със сила, но тя не водела към истинското християнство, а е водила хората към бездната.
 
В момента има събуждане към източните учения, към окултизма и Дънов е прекрасен пример за точно такъв окултен водач, с доказани хипнотични способности.
 
- Св. Синод е питан многократно, но и досега не е изказал официално становището си за Ванга. Защо нашите духовни учители си траят, вместо да ни покажат верния път?
 
- За съжаление сте прав. По важни въпроси митрополитите са длъжни да поведат народа, не да чакат народът да поведе тях. Длъжни са да дадат пример за твърдост и решимост. Но знайте, че дълги години църквата беше съзнателно обезкървявана от най-добрите си чеда.
 
Имало е агенти на ДС в нея и те са водили църквата в грешна посока. Митрополит Климент е бил действително агент, Бог да го прости! Държавна сигурност се грижеше в семинариите и в Духовната академия да попадат невинаги достойни за тази чест. Но всеки от нас носи отговорност, включително и духовните водачи. Бог ще изисква от всеки това, което е трябвало да направи, а не е направил.
 
Църковните представители също не сме на висотата, на която трябва да бъдем, но ние сме част от това общество. Медиите очакват от свещениците и от митрополитите да бъдат ангели Божии в плът. Не сме ангели Божии, трябва да се опитваме да бъдем, но сме част от това общество и затова нека човек да гледа в себе си, в сърцето си, преди да сочи с пръст другите и да казва: "Той сгреши, той падна."
 
Но сте прав, че дълго мълчат архиереите за Ванга и сега се надявам да се получи обществен дебат за тези важни въпроси. Искам учението на Христос да бъде чуто. А всеки сам може да си направи избор и извод на кого да вярва - на врачки, на окултисти, на Светлин Русев или на учението на Христос. Нека обаче се даде възможност човек да направи този избор.
 
- Много е писано за обществото около Людмила Живкова и нейния интерес през последните й години към окултизма. Сред близките й бяха Светлин Русев, Богомил Райнов, както и Светослав Рьорих. когото поканиха за изложба, а и наградиха. Това са все ерудирани творци, интелектуалци, с чиято помощ Людмила Живкова направляваше културата на България. А Ванга беше много близка с тях. Дали заниманието на това общество по върховете по някакъв начин се е отразило на народа - накъде го води, как го води?
 
- Несъмнено те са повлияли върху цялостното движение на българското общество и за съжаление Ванга е тази, която е получила най-голям чадър и покровителство от висшите етажи на властта. Тя е била връзката между окултното, тъмното и обикновените хора, защото при нея са ходили не само партийни функционери, а и хора от народа. И точно Ванга е била лостът, по който тъмнината се е придвижила и е влязла в душата на българина. Но несъмнено роля има Людмила Живкова, а сега и Нешка Робева, която е приемана като положителна личност в обществото. Тя действително има много положителни страни, това се вижда дори в самото й лице. Затова е възпитала наши момичета, които са станали световни шампионки и прославят името на България. Това не може да се забрави. Но ето и Нешка Робева поддържа Ванга! И отново стигаме до липсата на духовно образование и духовен критерий. Докато Старият завет е категоричен, че хора като Ванга - извиквачи на мъртви, магьосници, предсказвачи, омайници, гадатели, са наречени грехота пред Бога, сега един свещеник от Петрич, призван от Бога да бъде учител, казва: "Нека да канонизираме Ванга." Това показва как се движи българското общество във времето - към окултно възприемане на събитията. Това е голямата ми болка и затова написах тази книга - да може да се направи сравнение между окултизма и автентичното християнство, пък човек нека направи своя избор. | 24 часа


                                               Източник: ПравославиеБг



Тагове:   ванга,   Висарион,


Гласувай:
2



1. анонимен - Невежество или злонамереност
21.03.2011 21:17
Замислям се доколко Нешка Робева е невежа по отношение на основни верови положения, които изобличават Ванга като ретланслатор на демонични сили (медиум, нужен като мост да свързва дошлите за помощ хора с бесовете) или напротив упорства в богоборчеството си и се опитва да настрои обществеността срещу Църквата и православието. Тя не може да не знае, че Светлин Русев я е изобразил като Богородица на т.нар. "икона" в храма, построен от Ванга. Питам се, коя от нас българките в миналото, та и сега, би дръзнала да служи като модел за икона и да замества с физиономията си лика на Божията майка, която приживе е била рисувана от св.ап. и евангелист Лука и чието изображение е подчинено на православния канон. Да не говорим и за друго светотатство в т.нар. храм, където на владишкия трон вместо икона на Спасителя - нашият Господ Иисус Христос е поставен портрет на благославящата Ванга!!! Очевидно тук има очевадна подмяна на християнската иконография, а оттук и на евангелската истина. И всичко е направено със знанието на Ванга. Неграмотност или злонамереност - преценете сами. Аз мисля, че творците на този храм са злонамерени, а неграмотни жертви, които ще си навлекат Божия гняв, са миряните, които влизат там като в дом Божи.
цитирай
2. bogolubie - Напълно съм съгласна с всяко Ваше слово.
21.03.2011 22:16
Но мисля, че една дума "комунист" е достатъчен израз на богохулство, духовно невежество, себепревъзнасяне... Какво като е успяла Нешка Робева! Тя е успяла в света и за утоляване на светски страсти. От добрите идват още по-добри, днес едни са най-добри, утре други и т.н. Ние търсим и жадуваме за непреходното. А такива като нея допуснаха мерзостта да бъде увековечена в храма. Предсказано е в библията. И как да имаме помощ от Бога?! Как да стане?! Напразно ли от всеки ТВ канал и от всеки вестник се пъчат представителите на демоничните сили - магьосници, ясновидци, астролози...?! За Божиите чеда ТВ време няма. Дяволът изживява своя апогей. И не се вижда края. Достойно е делото на този йеромонах Висарион! Бог да му помага и да го пази!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13693543
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031