Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2021 11:43 - От пострадалите при пожара в с. Кръстава към дарителките,
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 914 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.11.2021 11:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

   От пострадалите при пожара в с. Кръстава към дарителките, оказали им помощ в този труден момент – сърдечна  благодарност!

                                                                                               21. 11. 2021 г.

 

                      ДНЕС Е ГОЛЯМ ПРАЗНИК, ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО

 

    От доста време приготвям един товар с помощи за пострадалите хора от пожара в с. Кръстава. На два пъти отлагахме пътуването, защото имах да получавам още дарения, но днес пътуването стана факт. Пътуване с благородна мисия и то на такъв празник!

   Част от товара подари една благородна дама, която поиска да не цитирам името й на хората, на които тя по този начин помогна с много хубави и полезни за  бита им вещи. Тя е интелектуалка от най-висок клас и до скоро беше с най-високата оценка, която давам на даровитите хора, но сега й я понижих с няколко пункта заради две теми – „Шуберт” и „Вазов”. Надявам се да се размисли върху тях. Аз не съм нито творец, нито инетлектуалец, но ценя творците ни и имам големи изисквания към тях.

   Следващите два пункта, където допълних товара с одеала, юргани, зимни дрехи и домашни потреби бяха в Пловдив. И двете дами още от тук - от земята - са се подготвили за Деветия кърг на Рая – по-подходящо място за тях няма! Едната от тях пише и стихове, но любителски, които издават богатата душевност на един пречист човек.

   За съжаление се разминахме с едни детски дрехи за поотраснали деца, което доста ме натъжи. Ще ги взема през пролетта и ще ги оставя на някое тюрбе или теке с навес и чешма край пътя. Но те трябваха за тази зима.

   Колата събра всичко, прекрасно нещо е голямата кола. Дали защото днес бе голям празник или поради друга причина, имахме голям късмет. Вместо да достигнем до с. Кръстава през Юндола и да слезем към с. Грашево по стръмния и минаващ по сенки път, ние се изкачихме от към с. Грашево. Асфалтовият път бе покрит на сенчестите места с дебела покривка от скреж и бе като пързалка. Нагоре не е опасно пътуването, защото винаги можеш да спреш, надолу обаче не можеш. Ако бяхме тръгнали от с. Кръстава към с. Грашево пътуването щеше да бъде много опасно.

   Ходжата на селото бе зает с друго, каза да предадем подаръците директно на хората. Спряхме колата в центъра на улицата, над която са изгорели къщите. Дойдоха две жени, които се досетиха защо сме там, казахме им целта на посещението ни. Казаха да почакаме и като дойдат жените да разтоварим колата. Отрудени от строителната работа жени на всякаква възраст се спуснаха при нас, някои от които ме познават, виждат ме вече няколко пъти. Помолиха ме аз да им разпределя товара, защото те ще спорят, напр. имат нужда от 10 юргана, а аз докарах само 3. Казах, че не мога да строя това, те да си го разпределят. А нещата в кашони, в чували, в големи торби, други свободно, като жилетки, пуловери палта и др. за да им намеря място в колата. Всички стоят и ме гледат как разтоварвам нещата, дойдоха още много жени от квартала до тях, на които къщите не бяха изторели. И пак се връщам на темата, какво значи голяма кола – една планина от кашони, чували и какво ли не свалих, включително и антифриз и масло за моторни резачки. Всички впериха поглед в един прекрасен бързовар от 3 квт. Модернизиран от мен.

   Продължението на тази операция бе да се изнесат нещата в центъра на развалините, където да се извадят от чувалите и кашоните и по-възрастните жени с авторитет пред останалите да го разпределят. А хората – те от всичко имат нужда.

   Дойдоха доста жени, включително и едно прекрасно моме на около 15 години. Жена ми снимаше с телефона и това моме се притесняваше, че го има на някоя снимка. Помоли жена ми да прегледат снимките, след което снимката с нея изтриха. Тя бе от квартала със запазените къщи до пожара.

   Преместихме колата и отидохме да разходим сред пожарището. Чудеса са направили хората. Опасали са каменните зидове в основите им с бетонни пояси и са вдигнали колони нагоре, върху които са „бити” бетонни плочи. Една такава къща бе с изградени вече два етажа над нея. Повечето къщи обаче бяха на първа плоча, крепяща се на конструкцията, която описах. Хората не се оплакват от липса на строителни материли и пари, дарители са се намерили, но работата е огромна. Жените изкопаха мястото за бетонния пояс около къщата. Бетонът се налива от бетоновози. Не ми е ясно кой плаща, но през пролета ще разбера. За тока обаче, необходим за отопление на хората във фургоните те си плащат сами, като се оплакват, че им е много студено и сметките са много високи. Общината обаче няма пари да им помага.

   На връщане карах съвсем бавно по Магистралата /отсечката от с. Кръстава до с. Аврамово/, защото е много красива. На сенчесто място със спускане и завой колата се понесе по скрежа и едвам я удържах. След това имаше още няколко такива места, но аз се спусках съвсем бавно на леко задействана ръчна спирачка и на бавна предавка. Беше много напрегнато. Промених плана да се спуснем към Белово, защото ако и там имаше такива участъци със скреж бедата е сигурна.

   Последният път говорих с тези хора преди парламентарните избори на 14. 11. т. г. Казах им, че Радев и неговата партия ПП ще спечелят изборите. Отговорът им бе, че българите /б. м. християните/ не са толкова глупави, да изберат човек, който ще съсипе страната им. Това тяхно становище има по-тесен смисъл, падне ли партията ГЕРБ, към която те принадлежат, пропадат и инфраструктурните проекти в региона им, жизнено необходими за тях. Описал съм най-важните пътища, необходими за да бъде преобразен този край, да се издигне икономически и да залее страната със селскостопанска продукция.

   Днес чух само реплики, че хората не искат да гласуват на тези президентски избори, но не и мотиви. Насядали в прекрасното време пред Общината, според мен тъжни, бих казали отчмаяни, те нямаха желание за разговори и аз ги отложих за следващото ми пътуване тук. Ако Бог ми даде още дни, следващата пролет имам още планове за този регион.

   На хората, които се запознават с родопската красота препоръчвам да опозноят региона на Велийца и разклонението му Беслет, защото тук красотата е уникална за самите Родопи. Този дял на Родопа е като наблюдателен пункт от първия връх на Рила, Балабаница, до последния на Пирин, Муторог. Цитирам и два тага за наблюдателни пунктове – селата Кьораво и Орцево.

  Строителството на пътища с европейски пари по кохезионните програми и по инфраструктура в малко развитите региони на страната по времето на ГЕРБ помогна да се преобрази този край. По различен начин изглеждат тук сега десетките села и стотиците махали по Велийца, до които свободно достига вече всякакъв транспорт. Това няма как да продължи, ако боклуците на Радев поемат властта. Тогава приоритетите ще са други – той ще гледа да ни извади от ЕС и НАТО и да ни присъедини към страните примати от ОНД, а Путин не дава пари, той само взема. Откъсната от Европа,  България ще продължи пътя към смъртта си, превръщайки изостаналите региони в страната в ничия земя за сметка на 3- 4 града с хора които не се трудят и нямат ценностна система – електоратът на Радев в този момент. Пътища ако боклуците на Радев поемат управлението на страната в Западните Родопи няма да има, няма да има и микроязовири в Източните Родопи, където живеят предимно християни и хората поради безводието и ужасната горещина ще напуснат тези места. Както сториха хората от Странджа, която се обезлюди.

   Прибирайки се от последнито ни пътуване през тази година, пътувайки високо-високо сред този рай – между огромния рид Сюткая и населения рид Велийца, всичко огряно от есенно-зимното слънце, ме обзе мрачно предчувствие -  страната ни поема по нов път, който опростаченото от Трифонов и Радев поколение, което ги избра да ги ръководят не разбира, че те ще я поведат към смъртта й.

  

   

   





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185077
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031