Постинг
07.12.2018 16:18 -
Сушен свински врат за мезе
Хване ли студ е време да се окичат тераси, тавани, сайванти с наденици и мезета. Ето едно предложение за сушен свински врат.
Вземам около 3 килограма врат, слагам го за 30-40 минути във фризера да се стегне, ако е пък на село го зарявам в чист сняг. След като се е стегнал в зависимост от това колко е голям започвам да го оформям. Ако е дълго парче, го разрявам на две напреки, така че да се получи дължина от 20-25 см. Изрязвам от страни мазните участъци, като те отиват за готвене, или за хубави пържоли на скара. Режа по дължина всяка половина на парчета с дебелина 5-6 сантиметра, които гледам да са с правоъгълна форма. Когато оформя парчетата в дълбок съд - тава, по-голяма тенджера посипвам моркса сол на дъното, нареждам парчетата, отгоре засипвам плътно отново с морска сол и така докато свърши месото. Държим на хладно място 24 часа и след това ги изчистваме от солта и ги изкисваме за 3-5 часа във вода и червено вино, съотношение 1:3, ако не ви се свиди виното може и повечко от него.
Приготвяме на разпънат вестник подправките за обтриване: черен пипер - по-едро счукан, чубрица, червен пипер, кимион, шарена сол, малко индийско орехче. Подсушените парчета внимателно обтриваме със сместта от подправките, като гледаме да поемат повече. Аз използвам кламери за закачане, като кламера се разпъва, така че да образува "S", единия край прекарваме през месото, а с другия край закачаме на телта.
Така стоят на проветриво място, без пряка слънчева светлина 10 дена и са готови за консумиране. За да не изсъхнат прекалено, след десетия ден парчетата се увиват в хартия или фолио и се прибират във фризера.
Добър апетит!
Вземам около 3 килограма врат, слагам го за 30-40 минути във фризера да се стегне, ако е пък на село го зарявам в чист сняг. След като се е стегнал в зависимост от това колко е голям започвам да го оформям. Ако е дълго парче, го разрявам на две напреки, така че да се получи дължина от 20-25 см. Изрязвам от страни мазните участъци, като те отиват за готвене, или за хубави пържоли на скара. Режа по дължина всяка половина на парчета с дебелина 5-6 сантиметра, които гледам да са с правоъгълна форма. Когато оформя парчетата в дълбок съд - тава, по-голяма тенджера посипвам моркса сол на дъното, нареждам парчетата, отгоре засипвам плътно отново с морска сол и така докато свърши месото. Държим на хладно място 24 часа и след това ги изчистваме от солта и ги изкисваме за 3-5 часа във вода и червено вино, съотношение 1:3, ако не ви се свиди виното може и повечко от него.
Приготвяме на разпънат вестник подправките за обтриване: черен пипер - по-едро счукан, чубрица, червен пипер, кимион, шарена сол, малко индийско орехче. Подсушените парчета внимателно обтриваме със сместта от подправките, като гледаме да поемат повече. Аз използвам кламери за закачане, като кламера се разпъва, така че да образува "S", единия край прекарваме през месото, а с другия край закачаме на телта.
Така стоят на проветриво място, без пряка слънчева светлина 10 дена и са готови за консумиране. За да не изсъхнат прекалено, след десетия ден парчетата се увиват в хартия или фолио и се прибират във фризера.
Добър апетит!
Ореха по Пути към Умиращата страна. Бълг...
Целта на 90% от българските медии е разп...
- Защо Румъния присъедини Молдова, а Бъл...
Целта на 90% от българските медии е разп...
- Защо Румъния присъедини Молдова, а Бъл...