Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2014 20:24 - Пчелите могат да спират стареенето си
Автор: budha2 Категория: Новини   
Прочетен: 7955 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image                                                                  Професор Гро Амдама доказва, че пчелите са в състояние да забавят и да спират процеса на стареене на мозъка си и така да живеят по-дълго, ако съществува необходимост да се произвеждат храни и да се защитават кошерите. Това откритие може да ни научи да постигнем същия ефект, а за това, вярват учените, е нужно да се промени начинът ни на живот. Това се дължи на
промяна на два протеина: пероксиредоксин 6 (също така присъстващ в човешкия организъм и предпазващ мозъка от деменция), и “съпровождащият” протеин, който защитава други протеини от повреди.
Учените от Норвегия, водени от професор Гро Aмдама, успели да “измамят” по-старото поколение
пчели, като ги принуждавали да изпълняват социална роля, която вече била прехвърлена на новото поколение.
Това било направено много просто: по-младите пчели-кърмилнички били отстранени от кошера, останали само старите пчели- берачки, кралицата и ларвите. И макар “производителността” на
кошера в някакъв период от време леко да намаляла, половината стари пчели приели новата/стара
социална роля и след 10 дни животът в кошера започнал да тече както обикновено.
“Предишни изследвания показали, че пчелите, които се грижат за ларвите запазват способността си
да изпълнява своите функции толкова, колкото ние ги наблюдаваме – казва Aмдам. Обикновено след
като определена част от живота си пчелите прекарват за отглеждането на младото поколение, те отново се преквалифицират на берачки. След две седмици такава работа пчелите се “износват” и стареят, а мозъкът им губи някои от функциите си. “
Преди обаче да се започне производството на “еликсир на младостта”, учените трябва да направят многобройни експерименти с бозайници. Въпреки това, тъй като мозъкът на пчелата и човешкия
мозък имат някои общи черти и протеини, а “тези протеини реагират на конкретен социален опит”,
то “промяната в начина на живот може да помогне да се съхрани младостта още сега.”
Активността на ума и тялото естествено регулират нивата на ензимите, забавят процеса на стареене и помагат за предотвратяване на деменция. А за жените много по-ефективен от лекарствата (това може да отнеме повече от десетина години), може да бъде активният сексуален живот.



Гласувай:
4



1. bgman13 - А ти можеш ли да ми кажеш, защо пче...
24.11.2014 12:37
А ти можеш ли да ми кажеш, защо пчелата е на розата, след като тя не отделя нектар?
цитирай
2. bgman13 - А занеш ли каква е ползата от смър...
24.11.2014 12:40
А занеш ли каква е ползата от смъртта?
цитирай
3. bgman13 - Освен това йогите са категорични, ...
24.11.2014 13:03
Освен това йогите са категорични, че сексът има обратния ефект - състарява.
Освен това, ако вземем за пример пчелите, майка която снася по-интензивно се износва по-бързо. За съжаление пчелната майка не може да пряви секс повече от няколко дена в живота си - обикновено само в едно излитане. И за това не вярвам някой да е правил опити, какво ще стане, ако майката прави секс цели десет години. Иначи пределната й възраст е около седм годни, докато за пчелите работнички, тя е най-много два месеца. И живеещите по осем месеца не са ония пчели, които отглеждат личинки, а са тия, които пестят силите си по време на зимуването. По време на най-интензивното отглеждане на личиники - май и юни, пчелите живеят най-малко. Вярно - това е свързано с наличието на най-богата беритба и старите пчели носят нектар, който ако намалее или спре - веднага намалява и количеството на отглеждани личники.
Което ще рече, че и без лаборатория, само на базата на досегашните базови знания за пчелите ти дадох възможен отговор, защо старите пчели, когато младите ги е занямало живеят повече - защото работят по-малко.Организмът на пчелата е така устроен, че старите пчели са загубили до известна степен функциите си да отглеждат млади, макар че могат да ги възстановят до някъде. Това означава, че те ще изразходват по-малко от силата си отглеждайки личинки, и не събирайки мед.
В подкрепа на тая моя гледна точка е и факта, че зимуващите пчели, които живеят най-много (както казах до осем месеца, повечето около шест, но вероятно най-северните породи пчели, където има по седем месеца зима живеят повече), по време на периода без пило не се износват и това се вижда с просто око - косъмчетата по гърба им са напълно запазени. Но когато дойде периода на отглеждане на пило (февруари, март и април), те започват да остаряват.
Моята гледна точка е че насекомите и бозайниците, са различни и не може да се каже, че това което подмладява пчелите подмладява и бозайниците. При бозайниците повечето движение подмладява.
цитирай
4. bgman13 - Освен това сексът при насекомите не ...
24.11.2014 13:20
Освен това сексът при насекомите не само че няма подмладяващ ефект но е и направо смъртоносен. Това важи и за търтеите на пчелите. Причината за съществуването на днешната секспропаганда е от една страна в това, че от нея се изкарват пари, като са монополизирани и жените. Но по-важният ефект е че сексът изразходва физическите, психически и интелектуални сили на човека. И той заприличва на вол а не на бик и е по-лесно контролируем. Ще рече че скопените животни са по-удобни за добитък от нескопените. Същевременно е много лесно да съблазниш хората със секс и те приемат, теорията, че даже бил полезен много лесно.

А идеите, дето се подхвърлят, за храна на мераклиите, че едва ли не много скоро науката ще измисли начин да живеем вечно, като само ще си лежим и няма да се ограничаваме в нищо (особено сексуално) са напълно невъзможни. Защото светът много бързо ще се пренасели. Той и без друго е вече пренаселен. Значи каква е стратегията на тия отгоре? - Превръщат ни в добитък, който няма съпротивителни сили, обещават ни безсмъртие и всичко... и през това време ни изтребват. Това е истината. А дълголетието е като живота - само тия които се движата, които напрягат физическите и умствени сили и които са готови да направят необходимите лишения (след като са успели сами да открият кои са те) имат шанс да надскочат средностатистическите човешки възможности.
цитирай
5. bgman13 - Една неволна грешка съм направил. ...
24.11.2014 13:24
Една неволна грешка съм направил. Пчелите работнички живеят най-много по осем месеца през зимата а през лятото - един два месеца.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8685533
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031