Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.11.2020 22:17 - Вирусите предизвикват настинките
Автор: dalida Категория: Музика   
Прочетен: 1053 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Обикновена настинка, която сте изкарали преди години, може да е подготвила тялото ви за битката с новия коронавирус.

Според ново изследване, публикувано миналия вторник, някои хора, които никога не са били излагани на SARS-CoV-2 – вируса, предизвикващ COVID-19 - е възможно да притежават "T" -клетки*, които реагират на него. Учените смятат, че това се дължи на факта, че в миналото тези клетки са се научили как да разпознават и да се борят с коронавирусите, които предизвикват обикновените настинки.

Т-клетките представляват вид бели кръвни телца, които играят ключова роля в защитата на тялото срещу даден вирус. Те идентифицират и унищожават заразените клетки и едновременно с това информират "B"-клетките как да изработят нови антитела. Когато сте заразени, вашата имунна система генерира и антитела, и тези бели кръвни телца.

Няколко месеца след инфекцията нивата на антитела могат да намалеят, но Т-клетките „помнят“ години наред и съответно могат да помогнат при неутрализирането на нова атака (в случай, че същият вирус се върне на някакъв етап).

Най-новите прочувания по темата показват, че Т - клетките, които помнят как да се борят с други коронавируси, може да дадат имунологично предимство срещу новия коронавирус.

„Това би могло да обясни защо някои хора проявяват по-умерени симптоми на заболяването, докато други го прекарват изключително тежко“, коментира съавторът на новото проучване Алехсндро Сет. Той обаче предупреждава, че все още е твърде рано да се каже дали тази съществуваща имунологична памет влияе върху резултатите на пациентите с COVID-19.

Някои Т-клетки разпознават новия коронавирус, без дори да са го виждали някога...

Екипът на Сет анализира кръвни проби, събрани в периода 2015-а и 2018-а от 25 души, които, разбира се, никога не са имали COVID-19. Учените откриват, че тези неизложени на SARS-CoV-2 хора притежават Т-клетки, които могат да разпознаят и новия коронавирус, и четирите типа обикновени коронавируси.

Тези открития надграждат изследване, което Сет публикува през май. В него той описва 10 души, които никога не са били излагани на новия коронавирус, но въпреки това притежават Т-клетки, които могат да го разпознаят и да реагират на него.

Освен това Сет извършва и по-голям анализ, разглеждайки данни от кохорти в САЩ, Холандия, Германия, Сингапур и Обединеното кралство и заключава, че белите кръвни клетки от 20% до 50% от неизлагани на SARS-CoV-2 лица значително реагират на новия коронавирус.

"Проявяващата се имунна реактивност съществува до известна степен в общата популация", пише Сет в анализа.

Това не е единственото проучване, което подкрепя подобни твърдения. През юли изследване, направено сред 68 здрави германци, които никога не са хващали COVID-19, установява, че над 1/3 от тях са притежавали Т-клетки, които са реагирали на вируса. Второто, публикувано в списанието Nature, установява, че повече от половината от група от 37 здрави хора, които никога не са срещали с COVID-19, имат Т клетки, които могат да разпознаят новия коронавирус.



*T-клетките или T-лимфоцитите принадлежат към групата на белите кръвни клетки, известни още и като лимфоцити. Играят основна роля при клетъчно опосредствания имунитет. Те се отличават от останалите типове лимфоцити, като B-клетки и NK-клетки, по наличието на специален рецептор на повърхността им, наречен Т-клетъчен рецептор. Съкращението T в T-клетка идва от тимус, защото това е органът, отговорен за съзряването на Т-клетките. Открити са няколко групи Т-клетки, всяка от които изпълнява тясно определена служба.

Източник: Business Insider




Гласувай:
7


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6201520
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29483
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930