Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
11.07.2022 16:33 - Билки, наименованието на които започва с буквите Ю и Я
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12272 Коментари: 2 Гласове:
16

Последна промяна: 11.07.2022 16:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Лято е, кога вали, кога грее, няма да му придиряме толкова. Важното е, че на Еньов ден се удържа и не ни направи на мокри кокошки по бистришките поляни. Седем жени от огромната ни по брой група се озоваха на моята покана да направим билкобер на този ден и да почетем хубавия празник на билките. Няколко години не събрах смелост за такова мероприятие, заради ковит пандемията, нали болен съпруг и малък внук си гледам в къщи, та избягвах срещи с много хора. Тази година събрах смелост и нададох боен вик да събера вярна дружина, която в минали години наброяваше около 30 човека, но не ми се получи. Въпреки това си прекарахме чудесно, бяха малко, но от сой.
image

Ето ни, облечени подходящо за случая, въоръжени с ножици и памучни торби.
След като събрахме доста билки. посетихме и манастира Св.Св. Йоаким и Анна и запалихме свещички за нас и билките, които ни спасяват в тези тежки времена.


image
После под вековните дъбове направихме литературно четена на новата книга на д-р Георги Мишев и лечителката Елионора Недялкова, членове на групата ни с наименование-“77 и половина чудни растения-Народна вяра, магия и лечение“. Подарък ми е от Елионора, която твърди, че съм нейна учителка по пътя на изучаването и разпознаването на билките и съм запалила искрата в нея в тази посока. Мисля, че малко й е било нужно, защото в рода й има двама дядовци, които са се занимавали с билколечение и са оставили тетрадки с много рецепти.

image

За книгата мога да кажа с ръка на сърцето, че по-добре и интересно написана не съм чела. Там са описани не просто лечебното действие на 77 билки, а е разкрито техното магично въздействие върху нас, както и мястото им в живота и духовния свят на хората. Пренасят ни неусетно в обредността, вярванията и лечебните практики на нашите предци, които са се лекували само с билките, които са растяли в близост до техните домове и в градините им. За тях билките са били символи и духовни същности, ползвали са ги в ритуали за здраве, сватби, празници и погребения и са пробуждали техните сили със специални древни обреди, включващти заклинателни думи. Използвани са етнографски данни, което е заслуга на д-р Георги Мишев. Всичко това е подкрепено идопълнено от опита на лечителката, ботаник и биохимик Елионора Недялкова, с нейните смески, тинктури и мехлеми, проверени от времето на нейните дядовци и лечители, при които се е обучавала. Дай боже повече такива ученици да имам, които да надминат учителя си, а не да ги мързи да прегледат буквените ми билкови албуми, както често се случва с новодошли членове в групата. Направила съм указания там как да ги ползват и като пъдарин ходя след тях да им напомням първо да четат, а после да пишат и питат, защото обучението в групата е групаво, а не индивидуално.
В групата много хора публикуваха снимки от набрани билки на този ден, организирани в малки групи или самостоятелен излет, някои придружени от домашни любимци.

image

Ето една красива кошница с уханни билки на Зорница Семерджиева.

image

Мариана Щерева пък ни ги представи, вече подредени на красива покривка да съхнат.

Днес за разлика от друг път, няма да коментирам политическата обстановка у нас, защото е пълен хаос и се върнахме с повече от година назад, но тогава поне имаше надежда за нещо по-добро. Само ми се върти в главата една стара приказка“ Що ли ги ручахме жабетата?

Днес ще ви покажа последният албум с билките, започващи с буквите Ю и Я , които аз и членовете на билковата ни група във фейса "Тайната на билките" сме снимали. Радвам се, че най-после завършвам тази поредица, която освен че ми отне много време и сили, ми бе много приятна като занимание в малкото ми свободно от битовизми време.
Казвала съм и друг път, че там взаимно се учиме да ги разпознаваме и да си правим лечебни продукти с тях, които използваме според случая-профилактика или лечение. Информацията за лечебните им свойства съм взела от професионални ботанически сайтове като Фрамър, Билки.бг, Здраве.бг и др., но на места в коментарите към снимките има споделен опит от мен и членове на групата. Тук само маркирам част от нея, но който има интерес е добре да прегледа този албум в групата ни, която е публична. Намира се в секция „Албуми“, където са и останалите, които съм оформила по азбучен ред.

image

1. Юка(Yucca filamentosa, Yucca)е вечнозелен, цъфтящ храст от семейство Asparagaceae.Видът принадлежи към Agavaceae (Агавови, Столетникови).
Снимка:Невена Босилкова
Юка израства на височина до 3 метра. На външен вид прилича на палма с дебело, късо стъбло и саблевидни листа. Цветовете на юка са като бели звънчета с приятен аромат, образуващи гроздове. Цъфти в началото на лятото.
Употребяват се плодовете и плодовите стъбла на билката в кулинарията. С лечебни цели се използват листа и корени на нецъфтящи растения.
Много съединения от билката се употребяват в производството на нови лекарства. Екстрактът от юка се използва като разпенващ и ароматизиращ агент в газирани напитки. Тя съдържа химикали, които могат да помогнат за намаляване на високото кръвно налягане и високия холестерол, както и да облекчат симптомите на артрит като болка, подуване и скованост.
Юка е истински благодат за хората с хронични заболявания на дебелото черво. По-възрастните и хората на средна възраст, страдат от неприятния хроничен колит  - “лениви черва”. Сапонините на юката се прилагат с успех в лечението на ставните заболявания. Това природно средство, което има стероидно действие, няма контраиндикации, ако се използва в препоръчаните дози. За разлика от животинските и синтетичните стероиди, юката не дразни гастроинтестиналния тракт. Неслучайно при скованост в ставите, индианците препоръчвали глад и прилагали само определени видове растения. Юката била едно от тези растения, имайки предвид, че задоволява потребностите на организма от ензими, витамини, минерали и растителни хранителни съставки, а същевременно подобрява и детоксикацията. Лечението с юка, продължаващо няколко седмици, на практика подмладява тялото, подобрява физическото и психическото равновесие, осигурява добро общо състояние и предлага по-добра защита от болести на организма, поради укрепване на имунитета. Юка намалява нивото на холестерола и стреса.
Индианците отдавна използват юка за облекчаване на симптомите на артрит, а добавките от юка (често под формата на таблетки) се приемат за същата цел днес. Юка има противовъзпалителни свойства, които помагат за успокояване на болката.Някои изследвания предполагат, че тези с висок риск от артрит могат потенциално да предотвратят появата му, като приемат юка. Юка също съдържа мощни антиоксиданти и сапонини. Тези вещества могат да намалят симптомите на артрит.
Състояния и заболявания, при които се прилага юка: уринарни болести; простатит;артрит, неврит, невралгия, ревматизъм;остеоартрит;високо кръвно налягане;мигренозно главоболие; възпаление на червата (колит); висок холестерол; стомашни разстройства; диабет и заболявания на черния дроб и жлъчния мехур; рани, кожни заболявания, кървене, навяхвания, болки в ставите, плешивост, пърхот.
Още за Юка (Yucca filamentosa, Yucca) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D1%8E%D0%BA%D0%B0?fbclid=IwAR1wkJlpebuHt4iLv07JaqtQfxb-TtRnDU8P8lVi9DTi-WuGYUxxttWJWHw

Споделено от член на групата Maria Myparade
„Юка фламентоса, това на което по нашите географски ширини казваме "зимна юка" си е "обикновена юка", различава се по белите нишки на ръба на листата, откъдето е и името й, има 3 култивирани вида, чиито листа са зелено-жълти.
Има много сходна зимоустойчива Yucca flaccida, която според различните източници също може да се смята за flamentosa. Разлика - листата й провисват надолу.
Има и сходна студоустойчива, също спорно дали трябва да е към фламентоса, а именно Yucca gloriosa. Разлика, при застудяване листата й придобиват червеникав оттенък.
Всички тези по американските ширини, откъдето са родом, си имат еднакви народни имена и се използват с еднакви цели.

image

Най-опасно е да се бъркат YUCA c YUCCA.

-YUCCA Из нашенските градини има може би 2-3 вида Юка, която наричаме зимна юка или столетник.Под името Yucca се подвизават иначе дървовидни и тревисти вечнозелени растения, вече разпространени по цял свят. Растението е типично за континентите Северна и Южна Америка.
Обичайно като саксийно растение в нашите домове, се отглежда дръвче юка, под името Слонска Юка, което не е студоустойчиво.
Всички растения от семейсвото на Юка-та съдържат сапонини - листа, стъбло, корен и не се ядивни, въпреки че се използват за медицински цели. Невероятни едри бели цветове, обаче са ядивни и много вкусни!
Растението е особено почитано от индианците и днес наследниците на коренните жители на Северна Америка разказват за рецепти на измиващи средства и шампоани, плетене на обувки и кошници, въжета и изработване на конци от юка, предавани през поколенията от техните баби. Разказват, че емблематичната красота и блясък на косите на индианките се дължат именно на настойки с корен от юка, с които са си мили косите. През зимния сезон използвали сушени корени, които подготвяли през есента с цялото семейство...
Yucca. Слушах как индианците произнaсят думата [як(х)а]).

-Yuca. Ядливите корени пък са от съвсем друго растение, а именно от Кассава, М-а-н-и-о-к-а - Yuca- и звучи по-скоро [йока/юка]. Растението е типично за континентите Африка и Южна Америка. От корените, тип клубените, се приготвя тапиока, но се обработва задължително предварително, за да се премахне отровен за човека гликозид. Растението може да вирее само на топли места и не е студойстойчиво. Маниоката е отглеждана още от маите.
Бях свидетел как едни младежи се хвалеха, че засаждат именно yucca flamentosa, за да вадят корени за ядене, а те са отровни (макар и лечебни).

Как да си направите въже от листата на юка, може да видите в това видео; https://www.youtube.com/watch?v=hJwjkpLlYkQ


image

2.Ябълка дива, киселица (Malus sylvestris)
Снимка: Димитричка Петрова
Тя е дърво до 15 m; младите клонки към върха са овласени, понякога скъсените завършват с бодли; пъпките са прилепнали към клонките, с три овласени люспи; листата са до 10 cm, ситно назъбени, цветовете са събрани в сенниковидни съцветия, бели или розови; плодовете са зелени или жълтозелени, сферични, имат горчиво-кисел вкус; среща се из храсталаците и по-светлите гори в долния и средния пояс до 1000 m.

Употребяват се цветовете, плодовете, листата и дървесината на киселицата.
Химичен състав. В плодовете на киселицата се установяват следните вещества: ябълчна, лимонова, винена, хлорогенова и арабинова киселини, захари, пектини, дъбилни вещества, багрилни вещества, аскорбинова киселина, каротин, витамини, желязо, фосфор, етерично масло в малки количества, други минерални соли. Плодната обвивка съдържа флавоноиди, а семената — глюкозида амигдалин и тлъсто масло.

Лечебни свойства и приложение на киселица:
Свойства на билката: антихелминтно; антибактериално; адстрингентно; слабително;охлаждащо; слабо седативно.

Състояния и заболявания, при които се прилага киселица: с цел отстраняване на стомашни киселини, леки смущения в черния дроб и храносмилането;
намира приложение при жълтеница;използва се при възпаление на бъбреците; ефикасно и при кожни обриви;ефикасно при наличие на глисти; кожни заболявания; акне.

Използва се за производството на билкови диетични и укрепващи организма средства. В народната ни медицина се употребява при сърдечни проблеми и затлъстяване. Екстракт от плодовете се влага в много козметични продукти с насоченост на действие към кожата на лицето и ръцете. Те овлажняват, освежават, почистват и подхранват кожата.
Киселицата не се суши, а се употребява само в прясно състояние;
Заради киселия вкус на плодовете си, за което подсказва и името й, в миналото киселицата е използвана и като подправка;
Народната медицина препоръчва прясно изцедения сок при начален рак на стомаха, ракоподобни вътрешни и външни язви и тумори. Пресният сок се прави в сокоизстисквачка, всеки час от него се пият от три до пет капки, разредени във вода или билков чай. При ракоподобни външни язвички с него се мажат съответните места. При Паркинсонова болест от сока се взимат от три до пет капки, сипват се в запарка от бял равнец и този чай се пие всеки час, а външно с него се правят разтривки на гръбначния стълб. Разреждането и дозирането трябва стриктно да се спазват - както при рак на стомаха, язви и тумори, така също и при Паркинсоновата болест.
Плодът има тръпчив вкус и действа слабително. Смачкана плодова пулпа може да се използва под формата на лапа за лечение на малки рани и кожни увреждания. Консумира се при запек или с цел неговото избягване.
Кората, и особено тази на кореновата кората, е с противоглистно, охлаждащо и сънотворно действие. Инфузия от нея се използва за лечение на повтаряща са треска. Листата съдържат веществото флорин, което подтиска растежа на редица грам-положителни и грам-отрицателни бактерии в ниска концентрация от 30 ррт.
Дивата ябълка е и цветен еликсир на д-р Бах.
https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%B0?fbclid=IwAR1LJrsB6oYILQz6A_HC9OUBusVDsCHVb70b7RhCcngkPsWCR7CgmrJnA1A

Инфузия от листа и цветове от диви ябълки: 1 супена лъжица от билката се слага в 1 чаша вряла вода, оставете да престои 2 часа преди употреба. Приемайте по 2 супени лъжици 3 пъти на ден преди хранене.
https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/yabalka-diva.html?fbclid=IwAR2OzOYNrwkMFJa3dR0ddGjdA00J0ffAjMqH3DlIMbkSUTsZXKfIVA9TV5Y

При подагра! Да се комбинира с полски хвощ и бабини зъби!

Споделен опит:
Сушат се за зимата и се варят с чиста вода става прекрасна напитка тук в Родопите се казва (люто) добавят се сушени шипки и сушени сливи. Става уникален фреш. След като се сварят се прецеждат и подслажда.

image

Киселица, растяща в Странджа.
Снимка на Дарина Пейкова

image

3. Ябълка райска (Diospyros kaki) е вековно дърво от семейство Абаносови (Ebenaceae). Растението е най-широко отглежданият вид от рода Diospyros, въпреки че е бил открит сравнително късно. Ботаническото наименование произхожда от гръцки език – „diospyros“, което означава „огън на боговете“.

Снимка: Мариана Щерева-цвят на райска ябълка

Подобно на ябълковото дърво, райската ябълка достига височина до 10 метра. Широколистните му листа са тъмнозелени, копиевидни, твърди и симетрични. Дървото се раззеленява в периода от май до юни. Младите дървета обикновено не раждат плодове през първите 3 до 6 години. През пролетта дървото разцъфва. Женските цветове са кремаво-жълти, а мъжките са с розов нюанс.
Плодовете на райската ябълка са овални с гладка, лъскава и тънка черупка. Баграта им варира от жълто до червено-оранжево. С увеличаването на зрялостта плодът омеква и придобива по-сладък вкус.

Употребяват се плодовете и листата на растението.

Лечебни свойства и приложение на райска ябълка
Райската ябълка е била употребявана с лечебни цели в Китай още преди 2000 години. Тогава се е смятало, че плодовете представляват универсално изцеляващо средство срещу главоболие, болки в гърба и крайниците, при стомашни заболявания и диария. Зелените плодове също са били използвани  под формата на сок при треска и кашлица. Не случайно райската ябълка е наричана „божествен плод“. Съвременната медицина също признава лековитите й свойства. В неконвенционалните съвременни методи за лечение райската ябълка се прилага при различни сърдечни заболявания, за регулиране на кръвното налягане. Това е свързано с високото съдържание на естествени захари, които подобряват работата на сърдечния мускул.Съществуват разнообразни хранителни режими и диети, включващи консумацията на райски ябълки, тъй като съдържат малко калории, а в същото време зареждат организма с есенциални вещества и витамини.
Поради високо съдържание на флавоноиди и бетулинова киселина на райската ябълка се приписват мощни антиоксидантни и противотуморни свойства.

Още за Райска ябълка (Diospyros kaki) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D1%80%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%B0

image

Снимка: Мариана Щерева-плод на райска ябълка

Подробно за райските ябълки:
(от предстоящата книга на Ани Пешева за лечебните храни в китайската медицина)
РАЙСКА ЯБЪЛКА
Китайско название: шъ дзъ 柿子
Характеристика: много студена енергия, сладък и стипчив вкус.
Влиза в меридианите на сърцето, далака, стомаха, белите дробове и дебелото черво
Свойства: прочиства горещината, смазва белите дробове, създава телесни течности, премахва патогенната слуз, спира кашлицата, утолява жаждата, подобрява кръвообращението, спира кръвоизливите.
Подходяща е при: високо кръвно, болести на щитовидната жлеза (особено тиреотоксикоза), анемия, гадене, повръщане, хълцане, запек, хемороиди, кръв в изпражненията, продължителна дизентерия, атеросклероза, липса на апетит, афти, храчки с примеси на кръв, суха кашлица, болки в гърлото, коклюш, махмурлук.
Противопоказания: хроничен гастрит, лошо храносмилане, диария, диабет, по време на цикъл и след големи операции на стомашно-чревния тракт.
Важни качества: идеална храна за смазване на червата
Несъвместимост с други храни: спанак, мандарини, батат (сладък картоф), раци, скариди, риба, октопод, яйца, патешко месо, оцет, алкохол, зелен чай, черен чай, соеви и млечни продукти. В противен случай може да се стигне до болки в стомаха, повръщане и диария.
Преди и след ядене на райски ябълки да не се използва оцет, да не се пие чай (зелен, черен) или алкохол. Не е подходящо да се ядат заедно с храни, които са богати на протеини.
Внимание: райски ябълки не се ядат на празен стомах и в големи количества. Ако се яде на празен стомах, особено когато е още неузряла и силно стипчива, съществува опасност стомашните киселини да предизвикат реакция на втвърдяване на парчетата райска ябълка, които впоследствие може да не достигнат червата, а да заседнат в стомаха. В китайската медицина това се нарича „камък от райска ябълка“. С времето „камъкът“ нараства в стомаха и може да достигне размерите на юмрук. В такива случаи може дори да се наложи и операция.
Райските ябълки не трябва да се ядат с мандарини по едно и също време (в рамките на по-малко от 2 часа). Причината за това е, че когато таниновата киселина в райските ябълки и киселите съставки на мандарините се свържат със стомашната киселина, тогава се получават тези твърди бучки, които после трудно се разграждат.
Неузрялата райска ябълка е стипчива, поради голямото съдържание на танини. Ако се яде в такова състояние, не само, че не е здравословна, но е и опасна – понякога твърдите и сухи парчета може да заседнат в гърлото и да предизвикат задушаване. Затова е важно райската ябълка да се яде само когато е добре узряла и мека и обелена.
Китай е родината на райската ябълка. Там я култивират от хиляди години. Един от най-известните сортове е „огнен кристал“ (хуо дзин шъ дзъ 火晶柿子) от район Линтон, близо до град Сиан. Точно на това място се намира известния Музей на теракотената армия на император Цин Шъхуан – едно от осемте чудеса на света. Всеки път когато водя група приятели в Сиан, след посещението ни в музейния комплекс на теракотената армия, всички отиваме да пробваме на някоя улична сергия местния деликатес – мекици с райски ябълки (шъ дзъ бин 柿子饼). Мазни са, но пък много сладки и вкусни, да си оближеш пръстите! Като пробват веднъж, и всички искат по още един път да си купят.
Райските ябълки „огнен кристал“ са известни още от древността, за тях знаят в цял Китай. Формата им е плоска, повърхността - червена, фина и гладка, цветът е ярък, консистенцията - плътна и сладка, а средното тегло на плода е 65 грама. В Китай има над 300 сорта райски ябълки, но „огнен кристал“ е един от най-обичаните.


image

4.Явор млечен, шестил, платаноиден клен (Acer platanoides L.), род Клен.
Снимка: Дарина Пейкова
Представлява листопадно дърво с право стъбло и широка корона, високо до 25 m, със силно развита коренова система. Младите клонки са голи, с гладка сивочервеникава кора; старите голи, със сивокафява, плитко напукана кора. Листата са 10-18 cm дълги, длановидно изрязани до средата си на 5 дяла. Дяловете продълговати, с почти успоредни страни, вдлъбнато назъбени с по 2-4 шиловидни зъба от всяка страна - именно шиловидното назъбване на листните дялове е най-характерен белег за шестила, по който той се различава от другите видове от рода. Отгоре листата са тъмнозелени, голи, отдолу сивозелени; дръжката им до 20 cm дълга, с млечен сок. Цветовете са с 5 делни венче и чашка, тичинките са 8 (10). Крилцата на плода са 2,5-5 cm дълги, разположени под тъп ъгъл. Цъфти април-май
Лечебните свойства се притежават предимно от млади части на растението (кора, листа и стъбла, плодове и цветя), понякога се използват зрели семена.Младите листа се събират през първата половина на лятото (на етапа на пъпкуване), изсушават се на слънце и се сушат на добре проветриви места (таван, под навес) или в сушилня. Младата кора се събира през пролетта по време на сокодвижението.Пъпките се берат рано напролет, преди цъфтежа, когато току-що са набъбнали. Преди да изсъхнат, те се поставят за дълго време на хладно, добре проветриво място. Цветовете се берат ръчно в самото начало на цъфтежа, нареждат се на тънък слой, сушат се на сянка от пряка слънчева светлина или в сушилня. Плодовете се берат узрели, сушат се в сушилня или сушилня. Всички части на растението могат да се сушат в сушилня или в пещ при 50-60°C

Проявява изразено антивирусно, тонизиращо и антибактериално действие срещу грам-отрицателните и грам-положителните бактерии и вируси. В допълнение, листата имат диуретично, антипиретично, зарастване на рани, холеретично, антисептично, противовъзпалително, аналгетично, тонизиращо действие. Наред с тези полезни свойства, яворът подобрява цялостния храносмилателен процес, нормализира стомашно-чревния тракт, намалява възпаленията от бактериален произход, благоприятно влияе на централната нервна система, подобрява мускулната функция, нормализира кръвообращението и спира кървенето, понижава кръвното налягане, облекчава болките в ставите.
За медицински цели, кленовия явор се използва само в традиционната медицина. Кленовата кора е отлично противовъзпалително и антибактериално средство. Младите листа, издънки и съцветия на растението се използват от лечителите като силно антивирусно, тонизиращо, антиеметично средство. В допълнение, цветовете на платаноидния клен в народната медицина се използват при заболявания на стомашно-чревния тракт, проблеми с нософаринкса, пневмония, вирусни инфекции, хепатит и остри респираторни инфекции. Инфузия на листата на растението се използва за бъбречни заболявания, заболявания на бъбреците и пикочния мехур, жълтеница. Още от листа и семена от кленовото дърво се предписва за заболявания на горните дихателни пътища, остри респираторни заболявания, херпес, пневмония и устата. Сокът от клен се използва за скорбут, както и за тонизиращо питие. Топъл кленов сок с мляко,се взима през пролетта при кашлица.Сокът от клен е добър тоник, който подобрява настроението в следродовия период. Кленовата кора се използва за диария. Отвара от кленова кора се втрива в главата за насърчаване на растежа на косата.Пресни стрити листа на растението се нанасят върху рани и язви за бързо заздравяване, а запарени листа се нанасят върху циреи за подобряване на растежа на косата.
http://lektrava.ru/encyclopedia/klen-platanovidnyy/#culture


image

5.Ягода горска (Fragaria vesca)
Снимка: Вени Ангелова
Представлява многогодишно тревисто растение с пълзящи стъбла. Класифицира се към семейство Розоцветни (Rosaceae). Среща се с имената: Зуница, Звоница, Пламеница, Плюскавица, Плашунка. Този вид ягода не е защитен от Закона за биологичното разнообразие.Кореновата система на ягодата се състои от множество малки, тънки, кафеви на цвят коренчета, които водят началото си от един главен корен. Листата са сложни с дълги дръжки до 20 см. Листната петура е триделна, като всеки дял има изразено назъбен листен ръб и дълбоки листни вени. Листната дръжка е дълга и води началото си от основата на растението.Цветовете й са бели, състоящи се от пет венчелистчета и десет чашелистчета наредени по пет в два реда. Имат големина от 1,5 до 2 см в диаметър. По средата им са разположени мъжките и женските плодни органи, оцветени в ярко жълто. Развиват се самостоятелно на безлистни цветни дръжки с дължина от 5 до 30 см. Цъфтят през пролетта и лятото. Образува така наречените лъжливи плодове, които имат кълбовидна форма, червен цвят съответно и големина около 1 см. В последствие по повърхността им се развиват същинските плодове на растението. Те представляват едносеменни много малки орехчета. Горската ягода се размножава чрез периферни коренчета.

С лечебна цел се използват листата, коренчетата, стъблата и плодът на билката, пресни или сушени. Листната маса при отрязване трябва да има дръжка от около 4 см дълга.
Линей първи доказва ефектитивността и лечебното действие на ягодите при подагра и ревматизъм. Те осигуряват превенция от раково заболяване и болести на червата, поради високото съдържание на витамин C в тях и прилежащото им антиоксидантно действие. Консумирани в големи количества действат успокояващо, прочистват кръвта и черния дроб. При фебрилни състояния консумацията на плода е безценна. Със същата сила действа и при уролитиаза. Някои изследователи проучват дали зуницата може да помогне за предотвратяване или лечение на болестта на Алцхаймер или други заболявания, които включват прогресивна загуба на нервна функция. Причина за техният интерес са открити вещества в растението, които повлияват развитието на нервната тъкан.
Още за Горска ягода, Дива ягода, Зуница, Звоница, Пламеница, Плюскавица, Плашунка (Fragaria vesca) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%8F%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D1%8E%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D1%83%D0%BD%D0%BA%D0%B0


image

А това са саморасли диви ягоди в моя двор, любима дестинация на моя внук Тервел.
Отвара от листата на ягодата разширява периферните кръвоносни съдове, снижава артериалното налягане, забавя сърдечния ритъм, усилва съкратителната способност на сърцето, усилва съкращенията на матката.
С превъзходните си вкусови качества плодовете на горската ягода са ценен диетичен продукт. Като лечебно средство пресните плодове се препоръчват при високо артериално налягане, при атеросклероза, при язвена болест на стомаха и дванадесотопръстника, при авитаминоза, анемия, неврастения, запек, подагра, маточни кръвотечения и др. Употребяват се и като леко диуретично средство при камъни в бъбреците, при подагра, при диарии, чернодробни възпаления и др.
В провинцията на Франция ягодите се смятали за афродизиак, а на младоженците винаги се сервирала студена ягодова супа. Ягодата е символ на Венера - богинята на любовта заради сърцевидната форма и червения цвят. Използват се листата, корените и цветовете на дивите и култивирани ягоди.
Доказано е, че тези сочни и ароматни плодове предотвратяват появата на рак, заради високото съдържание на витамин С и намаляват риска от заболявания на чревната система. Те са богат източник на оксиданти флавоноиди и се нареждат на второ място след боровинките.
Когато се консумират в по-големи количества ягодите имат успокояващ ефект, прочистват кръвта и черния дроб. Ако нямате под ръка паста и четка за зъби, може да направите следното – разтъркайте няколко ягоди по зъбите и ги оставете колкото се може повече. После изплакнете с вода. Ягодите освен това спомагат за задравяването на венците.
Те са идеално средство за почистване на кожата, против акне и мазна кожа, имат избелващо свойство Ако спазвате диета, ягодите са идеалната храна - толкова вкусна, ароматна и полезна!
Повече съм писала тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/01/29/gorski-plodove-gorska-iagoda-simvol-na-venera.482098

image

6. Японска дюла (Chaenomeles japonica)
Снимка: Елена Нанкова на цътяща японска дюла през пролетта
Храстът израства на височина от 1 до 6 метра. Разполага с бодлички по клонките си. Има от 7 до 14 см дълги листа, които са с правилна форма и може леко назъбен листен ръб. Той е най-известен със своите красиви пролетни цветя обагрени в червено, бяло, розово. Те имат големона до 4,5 см в диаметър. Развиват се по единично или в съцветия от по 2-6 на брой в едно. Цъфтежът се наблюдава преди разлистването на растението. Всяко цветче разполага с 5 венчелистчета и от 20 до 50 тичинки. От него се получават ябълковидни плодове, които са златистожълти на цвят, съдържащи червено-кафяви семена. Зреят през месеците септември и октомври. Узрелите дюли наподобяват на зелена ябълка с диаметър 5 - 6 см. Узрелите дюли са с крушовидна форма и дължина от 10 – 15 см и ширина 6 - 9 см.
Декоративните дюли произхождат от Източна Азия и поради тази причина не са били известни на европейците. В попрядъка от 1794-та до 1938-ма година, поредица от учени и ботаници са внасяли на европейския континент разновидности на растението и са ги обединявали под едно име или разделяли под различни.
В Лондонската Кралска ботаническа градина се намира най-старото растение от вида, в Европа – то е на 300 г. Българин агроном въвежда японската дюля в страната ни и я нарича „планински лимон“.Плодовете са твърди, ароматни, имат адстрингентно действие, което може да се прилага стомашно-чревни неразположения. Понякога се употребяват за направата на желета, компоти, сладка, конфитюри, или се влагат в различни сладкиши.
Още за Японска дюля (Cydonia japonica, Chaenomeles japonica) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D1%8F%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D1%8E%D0%BB%D1%8F


image

Снимка : Йорданка Желева на плодове японска дюла, брани наесен.

Химическият състав на плода Плодовете на Chaenomeles са богати на много полезни вещества и съединения. Узрелите плодове съдържат около 12-13% процента захар. Сред тях преобладават фруктозата, глюкозата и захарозата, които са в следното съотношение 3: 2: 1. В допълнение към захарите, плодовете от дюли съдържат огромно количество органични киселини (от 1 до 4%), сред които най-големите количества са: ябълчна, лимонена, винена, аскорбинова, фумарова и хлорогенна. Освен това наскоро са открити следи от кофеинова, кумаринова, фолиева и хининова киселина..Кашицата от плодове на хеномелес е богата на витамини и полезни микроелементи. Сред тях са витамини А, Е, С, РР, витамини от група В (В1, В2, В6), следи от витамин К. Представени са микроелементи: желязо, кобалт, никел, бор, манган, титан, мед, алуминий.Производни на плодовете на хеномелес имат противовъзпалително, имуномодулиращо, диуретично действие върху човешкото тяло.. Витамин С, присъстващ в плода, допринася за изобилното производство на интерферон, в резултат на което организмът успява незабавно да се справи с всякакви инфекциозни настинки, както и да укрепи общия имунитет. Освен това лечебните свойства на японската дюля допринасят за нормализиране на нервната и мускулната дейност, подобряват хода на метаболитните процеси в организма, възстановяват и ускоряват хода на основните биохимични реакции..Настойки и отвари от плодове растения използва се като хемостатично и тонизиращо. Често пресни плодове от храст в народната медицина се използват за постигане на холеретичен или диуретичен ефект, което допринася за извеждането на токсини, вредни вещества, токсини от тялото, а също така насърчава регенерацията на тъканите на пикочно-половата система и черния дроб.
В народната медицина за приготвяне на лекарствени продукти активно се използват както плодове, така и листа от дюля, а пълна изненада за мнозина е фактът, че дори семената на това растения подходящ за приготвяне на лекарствени продукти. Нека разгледаме по-подробно най-популярните народни методи за приготвяне на лекарства от хеномелес. Отвара от растителни семена при заболявания на стомашно-чревния тракт има обгръщащ, лечебен и противовъзпалителен ефект върху човек, а при настинка такова лекарство ще помогне за премахване на бронхит и други прояви на болестта. розата, бръшлян будра, джусай лук, купих, тинктура от прополис, алое и медуница - също ще ви помогне да се отървете от бронхит. За приготвянето му 10 г семена се изсипват в 250 мл топла вода, след което сместа се разбърква в продължение на 10 минути и се филтрира през тензух. Получената лигавична течност се приема 4 пъти на ден, 1 супена лъжица след хранене.
важно!При приготвяне на средства от семена от дюли е строго забранено смилането на семената, тъй като в този случай в инфузията ще се отделят токсични вещества, които заплашват от тежко отравяне. За да облекчи хода на артериалната хипертония, традиционната медицина препоръчва алкохолна инфузия на листа от храст. За да направите това, 100 г ситно нарязани пресни листа се заливат с 250 мл водка и се вливат в продължение на 7 дни, след което се филтрират през тензух. Полученият продукт се приема по 20 капки 2 пъти на ден.. Отвара от листа на хеномелес помага за премахване на проявите на бронхиална астма и възпалителни заболявания на стомаха. За да се приготви, 5 г листа се заливат с 250 мл вряла вода и се настояват на водна баня за около 15 минути. След това сместа трябва да се отстрани от котлона, да се остави да изстине за 45 минути и след това да се прецеди. Приемайте инфузията не повече от 4 пъти на ден, 2 супени лъжици преди хранене. Отвара от дюли от плодове или сироп помага за подобряване състоянието на кръвоносната система и лечение на анемия, общ имунитет и протичане на настинки. За да приготвите сиропа, трябва да обелите пресни плодове, да нарежете на ситно, да изсипете чаша вода и да готвите, докато станат меки. След това извадете пулпата и я прецедете през сито. Получената течност трябва да се вари до консистенция на сиропа..
Източник: https://bg.supermg.com/razni/20154-japonska-djulja-polezni-svojstva-i.html


image

7.Японски орлови нокти (Lonicera japonica)
Снимка: Мариана Георгиева
Японският нокът е увивен храст, който достига височина 2 – 3 метра. Той е един от многото видове Орлови нокти произхождащ от Източна Азия, включително Китай, Япония и Корея. Вечнозелено, но понякога през зимата листата частично опадат или покафеняват, ако не е защитено от силни течения.Стеблата са кухи, покрити с кафява кора. Листата са овални и достигат 4 – 8 см. дължина. Образува обилна листна маса, която често може да закрие дребните цветчета. Цъфти през май и юни до септември с ароматни бели и жълти тръбовидни цветове, наподобяващи на извити орлови нокти. Растението произвежда дребни черни плодчета, в които има от 2 до 12 семенца.


Японският орлов нокът /L. japonica/ притежава и изключителни лечебни свойства. Неговият цвят има висока лекарствена стойност и е известен в китайската медицина. Има мощни антибактериални и противовъзпалителни свойства, използва се за премахване на токсините и против антракс, треска, грип, язви, кашлица и възпалено гърло.
Ароматът на цветовете се използва при ароматерапии поради доказаното благотворно влияние за намаляване на стреса. Билката се употребява като лекарство, чай, храна, напитка, козметичен продукт. Може да се приема често за предпазване от вируси и вредни бактерии.
В китайската медицина се употребяват цветовете, листата и стъблото на орлови нокти /L. japonica/. От тях се приготвят лечебни средства, които лекуват проблеми със ставите, дизентерия, кожни заболявания, настинки, бронхити и др. От него се правят настойки, сиропи, пие се под формата на чай или капсули.
Научно доказано е, че този вид предпазва и лекува грип, пневмония, тумори, регулира кръвната захар, понижава телесната температура, опазва черния дроб, помага за отслабване. Лекува хроничен колит, остър нефрит, мастопатия, болести на горните дихателни пътища, болни сливици.
Японският вид на орлови нокти притежава сладък вкус и студена енергия. Прониква в меридианите на белите дробове и стомаха. Приемано вътрешно стъблото на орловия нокът е ефикасен лек при паротит, хепатит и артрити. Освен вътрешно може да се прилага и външно за промивки на кожата при инфекции, рани и възпаления.
Орлови нокти често с комбинира с други билки. Например заедно с Форзицията се използва за лечението на редица респираторни заболявания, а когато се комбинира с маточина облекчава симптомите на грипа. Орловите нокти се прилагат в комбинация с хризантеми за лечението на висока температура и вирусни заболявания. Съчетанието с мента се прилага за промивки на обриви.
Чаят от орлов нокът действа отхрачващо и когато се съчетае с иглика и плодове на черница облекчава кашлицата и симптомите на астма. Цветовете на орловия нокът помагат на организма да се пречисти от токсините, а при диария се ядат запържени. Стъблата на орловия нокът понякога се използват като допълнение към лечението с акупунктура.
Народна медицина с орлови нокти
Според китайската народна медицина орлови нокти имат охлаждащ ефект върху организма. Вярва се, че огън в тялото е причина за болестите и приемането на тази билка охлажда тялото и потушава симптомите. Различните части на японския орлов нокът притежават редица лечебни свойства, което прави тази билка отлично диуретично, противовъзпалително, антибактериално и противовъзпалително средство. Доказано е, че понижава и кръвното налягане.
Чай от орлов нокът с мента може да се приготви, като цветовете на орлови нокти (30 г) се варят 15 минути в 500 мл вода заедно с пресен корен от тръстика (60г). След това се добавя мента (10 г) и отварата се вари още 3 мин. Прецежда се и се подслажда. Този чай пречиства кръвта, утолява жаждата, облекчава настинката, понижава високата температура.
Чаят от орлови нокти и хризантеми утолява жаждата в летните жеги и премахва главоболие, предизвикано от настинка. Отварата се приготвя, като 10 гр. цветове от орлов нокът и 10 гр. хризантеми се запарят в гореща вода. Течността се прецежда и се подслажда със захар.

https://gotvach.bg/n8-44423-%D0%9E%D1%80%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%B8_%28%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%B0%29

Това е широко - използвана билка в Китай за предпазване и лечение на грип и вируси.

Още преди 3000 години китайците са открили полезните й свойства. Научно доказано е, че японският нокът предпазва и лекува грип, пневмония, тумори, регулира кръвната захар, понижава телесната температура, опазва черния дроб, помага за отслабване. Лекува хроничен колит, остър нефрит, мастопатия, болести на горните дихателни пътища, болни сливици.
Японският нокът притежава сладък вкус и студена енергия. Влиза в меридианите на белите дробове и стомаха. Прочиства горещината и отровите, действа противомикробно и противовъзпалително.
В „Материя медика” китайският лекар Ли Шъджън пише: „Цветовете от нокът противодействат на всички отрови, затова могат да лекуват отравяния, разсейват застоя на кръв и активизират енергията и кръвта. Ако често се пие на запарка, може да излекува синдром на недостиг и да прогони патогенния вятър, а също и да удължи годините и живота”.

Прилага се като лекарство, чай, храна, напитка, козметичен продукт. Може да се приема често за предпазване от вируси и вредни бактерии.
Продава се в китайските магазини в сушен вид за чай.
https://anipesheva.blogspot.com/2009/10/blog-post_08.html?fbclid=IwAR2OL97Eijm5emSa9VV3bKWwDYYKffvDIRhEkwZL-rQ5fLi8F537R75k-Ig

Горната статия е публикувана в блога на Ани Пешева, която е член на нашата група и там в коментар сподели следното: "Що се отнася до японския нокът, който също е много често срещан в България, то това е една от най-важните билки за лечение на вируси и грип. Прекрасна билка!!! Събират се напъпилите цветове и се сушат на слънце. Прави се на запарка. Разкошен чай! Няколко човека вече ми писаха, че благодарение на него са се излекували при тежка форма на коронавирус!
Според мен всеки трябва да има малко сушен цвят от японски нокът и в случай на грип и вирусни епидемии да го пие на чай. Ефектът му е вълшебен!
Ани Пешева е издала книгата „ 36 билки за здраве“ , в която се твърди, че тези билки са използвани в китайската медицина, но повечето ги има и у нас. Там подробно са описани и свойствата на японските орлови нокти и рецепти с тях. Останах изумена от широкото им приложение за лечение на много болестни състояния, включително кисти, тумури и спин. Установено е, че 70% от от билковите лекарства в Китай за грип и вирусни инфекжии съдържат цвят от японски орлови нокти."

От род Орлов нокът има доста видове, някои от които са лечебни. В нашата група са снимани до сега следните три вида орлови нокти:

image

7.1 Ароматен орлов нокът, зимен орлов нокът (Lonicera fragantissima)
Снимка: Ивинела Самуилова

Листопаден храст, чиято родина е източен Китай. Оттам, още преди 2 века е бил пренесен в Европа. Днес се отглежда на всички континенти. Даже е набеден за инвазивен, но това определено не се отнася за България. Забележителен е със зимния си и изключително ароматен цъфтеж. Мирише на жасмин и е едно прекрасно напомняне за предстоящата пролет. Ако зимата е топла може да започне да цъфти преди разлистването още през януари, през февруари в повечето случаи е цъфнал. Ароматната лоницера е силно разклонен храст с окръглена форма. Цветчетата са немного едри, кремаво бели. Листата са овални, свежозелени, остават на храста до самото начало на зимата, неслучайно храстът се води полувечнозелен. Плодът е червена ягода. Напълно студоустойчив.
https://www.herbal-organic.com/bg/herb/25553
Ани Пешева намери следната информация за лечебните му свойства в китайски източници и енциклопедии на билките:
Относно ароматния нокът (Lonicera fragantissima), в китайската медицина се използват само стъблата, листата и корените. Различен е по лечебни свойства от японския нокът.
Основни характеристики на ароматния нокът:
- за лечение на артрит. Спира болката и лекува възпаления при артрит.
Доза: 9-15 г
15 г от корена се вари за лечение на артрит
9-15 г от листата се счукват на каша и се налагат външно върху външни рани и възпалена кожа.
Листата се събират през лятото и есента.
Коренът се вади в късна есен, ранна зима.
Плодчетата са любима храна на птиците. Те са с червен цвят и приличат на сърчица. На китайски език ги наричат "горчиви череши". Хората не ги използват.

image

7.2 Обикновен орлов нокът (lonicera caprifolium)
Снимка: Магдалена Атанасова
Обикновената лоницера може да се развива под формата на храсти и малки дръвчета, достигайки на височина до 8 метра. Клоните са почти без власинково покритие. Във връхната част на растението те се развиват по начин, който създава впечатление, че растейки пробиват листата. Листата й имат елипсовидна или кръгла форма, оцветени в тъмно зелено по горната повърхност и сиво-синкаво по долната. Листният ръб е гладък. Липсват власинки по листните повърхности. Цветовете са големи и много ароматни, събрани в терминални съцветия. Те са оцветени в кремав цвят примесен с розови нюанси. Цъфти юни-юли.
Обикновен нокът, Обикновена лоницера (lonicera caprifolium) представлява цъфтящо, лиановидно растение, което принадлежи към семейство Бъзови (Caprifoliaceae). Родът към който се причислява се нарича Орлови нокти (Lonicera). Поради това повечето представители, които общо наброяват около 200 вида, се назовават с общото име "орлови нокти".
Използват се цветчетата и листата на обикновения нокът.
Свойства на обикновен нокът: омекотяващо действие; откашлично действие;пикочогонно действие.
Лечебни свойства и приложение на обикновен нокът: при възпалителни заболявания на горни дихателни пътища; кашлица, астма; срещу бронхити; при диарии; при асцит.
Като билково средство се използва главно за лечение на възпаления на горните дихателни пътища.
Обикновеният нокът като цветен еликсир на д-р Бах
Еликсирът е подходящ за прием от хора, които страдат от носталгия, страдат от загубата на любим човек или вещ
Още за Обикновен нокът, Обикновена лоницера (lonicera caprifolium) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%B0?fbclid=IwAR2zNeLZ68mSth_0OSrhOxOhIrOI0IXVSEZgzY92vDkbnstjBdQ5_NpDUeE

image

7.3 Татарски орлови нокти (Lonicera tatarica)
Снимка: Невена Босилкова

Lonicera tatarica е вид покритосеменни растения от род орлови нокти (Lonicera) на семейство Бъзови (Caprifoliaceae).
Lonicera tatarica представлява изправен храст, висок до 4 m, с продълговато яйцевидни, в основата леко сърцевидни, синкавозелени, а отдолу сивозелени листа. Цветовете са с твърде променлива окраска – от бели до тъмночервени, появяващи се през май-юни. Плодовете узряват през юли-август. Представляват яркочервени ягоди. В България се отглежда като парково растение.
https://www.herbal-organic.com/bg/herb/23385?fbclid=IwAR0loLk34eugnBoMdu0qjiBO0rioDbAvQbosXfavFxzJ1vVL7avCzcvAv3E

В заключение ще кажа, че отличителна черта на японските орлови нокти е силният им аромат, докато повечето от другите видове орлови нокти имат много слабо или никакъв аромат. Освен това японските цъфтят по няколко месеца, докато останалите в края на май вече са прецъфтяли .

Повече за използването на тези билки може да научите и в моят профил във фейса, където съм направила албум с тях и в коментар под всяка снимка има много инфо и още снимки от дадения вид билка :
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2376734119056621&type=3

Същите албуми съм направила и в Групата във Фейса „Тайната на билките“, който го интересува да идва при нас, вече сме над 41 400 човека: https://www.facebook.com/groups/1830831407232538




Гласувай:
16



1. ka4ak - !!!
31.10.2023 09:46
ЗДРАВЕ,МЕРАК,КЪСМЕТ🥰 СВЕТЛИНАТА И СИЛАТА С ТЕБ И ТУМБАТА ТИ🍀🍀🍀
цитирай
2. kasnaprolet9999 - ЗДРАВЕ, МЕРАК, КЪСМЕТ&#12...
06.02 21:27
ka4ak написа:
ЗДРАВЕ,МЕРАК,КЪСМЕТ🥰 СВЕТЛИНАТА И СИЛАТА С ТЕБ И ТУМБАТА ТИ🍀🍀🍀


Благодаря, той меракът последен умира, здравето зависи и от нас в голяма степен, късмета е дар божи.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15319057
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031