Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03 08:05 - Какво е православието към днешна дата и защо целият български народ е православен
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 1553 Коментари: 11 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Самата дума православие предава смисъла – право славя, която славя ще рече почитам, възхвалявам Бога.

Какво ни дава основание да твърдим, че ние сме тези, които правилно славим, възхваляване Бог, че ние православните сме най-старата християнска общност?

Колкото и да е странно именно днешните времена, дори повече от времето, когато българите всяка неделя са ходили със семейството си на църквата или черковата, дават ярко доказателство, че българският народ винаги е бил православен, дори и когато не го съзнава.

Православие означава да следваш простите принципи в живота, да се придържаш към изначалното устройство на света, да спазваш най-логичните и ясни обществени норми. Всичко оттук насетне е някакъв вид изкривяване, което не те прави автоматично еретик, но е възможно, чрез усилно и продължително „изкривяване“ да се доведеш и дотам. Колкото повече се отдалечаваш от първоначалните принципи в живота, от основата на обществено поведение, толкова тази опасност става по-голяма.

Цивилизованият свят днес е подгонен от такива бесове, че да кажеш вече на доброто добро и на лошото лошо, да кажеш на черното черно и на бялото бяло си е едно православие. Да кажеш, че мъжът е мъж и жената е жена, да нямаш колебания за това, какъв е физическия и какъв е социалния ти пол и има ли разминаване между тях, това към ден днешен си е чисто православие. Нещо повече – днес да пишеш на хартия, с молив или химикал, да отидеш на кино с приятели, да отрежеш дърво с трион или да свириш на китара, си е вече нещо ортодоксално, сиреч православно, понеже отвсякъде имаме механизация, компютри, интернет телефони, всевъзможни приспособления за улесняване на бита и много, много информация, а от година насам имаме и ИИ, с цялата му база данни и творчески възможности.

Немалко българи казват за себе си, че не вярват или че са атеисти. Това означава, че не вярват в Бог, вероятно не вярват в отвъдния живот и т.н. Но същите тези българи смятат, че не трябва да се краде, да се лъже, да се убива, да се пожелава имота на ближния и т.н. Смятат че трябва да се учи и да се работи, за да се постигне нещо в живота, смятат че бракът е съюз между мъж и жена и т.н. В такъв случай дори и да не вярват, както те сами казват, е възможно да са по православни и от човек, който твърди че е такъв.

Действително, за наше щастие, в тези доста противоречиви времена, на огромен технологичен напредък, но и на изпуснати от бутилката демони, българският народ проявява своята православна консервативност и трезва мисъл. Това в момента е пътят към спасението. Добре ще е към тях да се прибави и вярата, защото само тя наистина може да ни спаси.

 




Гласувай:
5



1. dobrodan - Какво общо може да има вярата в бог
17.03 11:06
и спазването на най-обикновения човешки морал... с всичките негативни последици :).
Българите дори не са християни, многобожници сме, сиреч езичници, почитаме поне двеста светии и им се молим, егати монотеистичната вяра е това :):):), че майка му на Ицето, че баща му, че дух свети, че Бабин ден, Еньовден, абе пълна скръб :).
Добър опит, но няма връзка с православието цялата тая работа :).
цитирай
2. kirk - Неграмотни брътвежи на сбъркан селски фашист
17.03 12:08
В света съществува организация Съюз на православните християнски църкви на Древния Изток със седалище в Никозия, Кипър. Тези десетина църкви са избрали за свой ръководител, представител и координатор Катохикоса на Великия дом Киликия, който е вторият духове глава на арменогригоряните и ААПЦ. Вие сте обсебили самоназванието на Константинополската църква ортодокс, което гърците откраднаха от нас и днес се величаете неправомерно православни. Обаче под натиска на Запада и христологията в конституцията от 1991 г. бе записан по-прецизния термин източноправославни и тогаеа и в печата и навсякъде в медиите дори се въведе ъермина западноправославни за католиците и пр. Все ми е тая как ще се самовъзвеличавате, когато тъпанари като теб дори не могат да си преведат термина, а си измислят етимология. Копи пейст църкви като вашата са жова болест и истинска ерес. Христос спадал към двуутробните, егати!!! Когато тези най-ранни християнски църкви са се борили срещу различните "кривословия" не само вие, но и фанариотите още ги е нямало, алоооо!!!
цитирай
3. icansing - Ето че dobrodan изрече Истината.
17.03 12:19
Едни са "православни", други "правоверни", но всичките са заблудени, че са "единствено прави"-те изискват подчинение само на своя (шамански) канон. А животът е шарен, доста глупав- обединява ни Бог, а Неговото Лице е Природата, пред която сме хиляди пъти виновни.
цитирай
4. andorey - Не знам какво да ви отговоря и на т...
17.03 17:49
Не знам какво да ви отговоря и на тримата по-горе...
Явно минавате малко покрай православието, но както казах в текста, всички сме православни...
цитирай
5. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
17.03 20:31
Когато трябва да се запуши някоя несъразмерно отромна уста, правилното решение е - филтър на коментарите й!
Иначе, принципно, ако има човек някаква работа и иска тя да не бъде свършена, единственото решение е да наема някой с голяма уста! От добре известния с това качество етнос!
Той, с нея, естествено нищо няма да свърши, но , пак с нея, ще оглуши света, с каква огромна работа се е справил!?
Работлив арменец и честен грък, има знак за равенство между тях във фантастичните романи!
Признак на православието му е, да нарича домакина селски фашист- може ли да бъде така любезен, колкото е и нагъл, да изясни смисъла на тази комбинация и тъпанар!?
За такъв- анатема!
На гостоприемството, да отговориш по този начин? И на народа ни, като цяло!
Остави такива, османлиите да ги колят като ярета, да се научат да ценят доброто!
Че толкова са примитивни, че не могат да го схванат!
цитирай
6. kirk - Кой има по-голяма уста личи
17.03 21:09
По това, че не привежда нито един аргумент, за да защити грандомански си изявления! Защо бе Леон Кавалчо-Кашкавалчо, защо обиждаш баба си - гъркинята! Не е хубаво това!!! Относно моя етнос - не спадам към етносите, а съм представител на нация!
Не съм вярващ, а агностик, но тук приведох железобетонна аргументация, така че се налага да престанете да обиждате другите верооьповедания и религии, а най-нискочелото, низко съждение е, че Бог е природа или че няма значение как го наричат евреи, мюсюлмани, християни... явно сте съвсем отместени!!!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Баба ми не е гъркиня! Сега, научи ...
17.03 21:32
Баба ми не е гъркиня!
Сега, научи се да спазваш елементарни правила!
Тук, в блога на Андрей си гост, а не уредник! Както и във всеки не твой блог Дръж се като гостенин, в България- също!
Всяко друго поведение извън това е доказателство за простащина!
Уредник и разпоредител може да си в твоя блог, като имаш предвид, че е в България, а не в Армения!
Ако това не тушира комплексите ти и отклоненията от нормалното в поведението ти, прав ти път към Торонто, Торино или Турну Мъгурели, където ти отърва!
цитирай
8. andorey - Привет, Иване. Нека да си говори ...
17.03 23:17
Привет, Иване. Нека да си говори човека, не ми пречи. Аз за тези последните години какво ли не съм видял и чел в историческите сайтове и форуми..
Поздрави!
цитирай
9. kirk - Баба ти накрая ще се окаже мъж
18.03 00:10
Ахаааа, баба ти вече не била гъркиня!!! Да не би да е била мъжка, тогава?! Аз пък - къде ли съм прочел, че била гъркиня и дедо ти й забранил да учи децата на гръцки??? О, да бе - там където драскаше, че нямаш научни титли и звания, пък после се оказа че си доктор на науките, професор и доцент, та чак кандидат на техн. науки с научни публикации в пресата!!!
Относно домакинството - и във форума и на Балканите: силно трябва да се понапънете, че да ви повярва който и да било здравомислещ!!! Гола претенция откъдето и да ви погледне човек: Празна Мара, тупан била!!!!!
цитирай
10. krumbelosvet - Кирк е първият арменски сквернословец когото срещам у нас
16.04 16:30
Нашите арменци са симпатични хора. Такива ги възпява и Яворов.
Имам бегли впечатления от Ереван.
Първо, там арменците са МУРГАВИ, за разлика от нашите.
В централния ресторант, една певица и оркестър изпълняваха красива арменска музика.
Келнерите обаче май ни взеха за руснаци и се отнасяха ПРОСТАШКИ. Например, носи бутилка вино и я върти като бухалка. Питам за бадеми, а он ока "бадем-мадем, такова нет".
цитирай
11. andorey - Да, Кърк е по скоро някакво изклю...
17.04 10:48
Да, Кърк е по скоро някакво изключение... Арменците са повечето симпатични и усмихнати хора има и по строги и сериозни, но не са като Кърк със сигурност..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2178907
Постинги: 358
Коментари: 2337
Гласове: 5635
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930