Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2013 10:27 - Зиези
Автор: havel Категория: История   
Прочетен: 1528 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 12.02.2013 08:12


 Зиези

Ziezi ex quo vulgares

Това екстремно допълнение към родовата книга “Liber generationes”от 334/354 г. на анонимния римски хронограф, от откриването  си остава загадка за много историци.

Този ребус ме заинтригува и ми отне доста труд, но накрая стигнах до интересно умозаключение!...

То е силно смайващо и знам, че ще породи много спорове!...

Уговорката ми преди да го споделя е, че в детайли целият изминат път не може да се опише... За това ще изложа само основните жалони  и ще дам неизвестните аргументи.

I. Директен етап- безрезултатен

А) Директно търсене на Зиези в историческата литература

Б)Търсене в пред и след библейските източници и персонажи

В) Оценка на съществуващите теории за Зиези.

II. Индиректен етап – чрез търсене на корена чрез знака IYI.

Светът е достигнал до някои исторически истини благодарение на съхранения народен епос – митове и легенди. Те не са съвсем точни поради факта, че хората са склонни към хиперболизация на успехи, страхове и роля на исторически личности, но не са лишени от доза истина .

Един такъв източник е „Огузнаме” – сред източните народи. Там се възпява един легендарен управник от времето на второто  пришествие на човешката раса. Бащата на този император е многобожник, но той е еднобожник. Първата си жена я пъди , защото е многобожничка и се оженва за втора, която слиза от небето сред кълбо видима светлина. От нея му се раждат трима сина. Назовава ги : Слънце, Луна, Звезда. Третата си жена намира в хралупа на дърво след езеро. От нея му се раждат трима сина, които ги назовава: Планина, Скала и Море. От тези шестима сина се раждат по четири сина или общо 6х4=24 внука. На всеки от тях, добре познаващ техните възможности, той им дава различен отличителен знак и различен тотем и им разпределя степта. Отличителните знаци  помагат за да не влизат в разпри за земя и добитък.Тук важното за нас е, че първият внук от сина Слънце той назовава „Кайо”, него го нарича „най-мъдър”, със „свещенна сила” и на него дава познатият ни като знак на рода Дуло знак IYI и тотема „Орел”.

Това име „Кайо” в зависимост от източниците се променя на „Кайъ”, „Кайъг”.

„Кайъ каава при талиши и кюрди, „каава” – в смисъл ‘кова’- изграждаш  при иранските народи. С това име се свързва в митологията и първия човек създал Балхара и Белх. Някъде името се променя на Гая Маретан, на Гая Марселан, Кай-Мурас или Каянид  Лорасп и др.

1.Изграждане на първата работна хипотеза – „Вероятно Зиези е крал на Мидия и Персия”.

Тази хипотеза се базира на това, че „Кай,кей” се среща в Авеста в 3500-3000 пр.н.е. и се превежда и като господар на фарси. От известно нам време първият Key е Кубат (Deioces) след него са 2.Суахres I  3.Cyaxres II.

От Херодот знаем, че последната война между Лидия и Мидия  - поради слънчево затъмнение и предлога че „боговете не са съгласни с тази война” завършва с примирие и празненства и в резултат Лидийският крал Аlyates дава дъщеря си Aryenis на сина на Cyaxares- Astyages. А по-нататък тя е баба на Кир I. Логично е да свърже митичният „Кайо” с Каянидската династия.

А) Податки в подкрепа на тази хипотеза

От източните автори Ибн Н. Недин живял в Багдат през 1077г. в произведението „Фихрист” – който е сборник от стари книги, в едно извлечение се казва:”българите и тибетците пишеха  с китайска и манихейска азбука”!...В „Mucmel at-tavarihi” пише „...От синовете на Яфет седмият бе далечен баща на българите и буртасите” и неговото име бе Кимер. Родовете от поколенията на тези деца имаха различни езици и поделяха климата около „Джейхан”!...

Бекри от Андолузия в 11 век в един сборник извлечение от стари издания пише: ”много от техните страни бяха в Китай и Хорасан. Сред тях най-силни бяха българите. Българите бяха собственици на  Кушан и околните градове. Техен хан бе Еор?!... Религията им бе „мани”. Държавите им бяха много : Шаш (чач-Ташкент),Фергана,Хутел...

Те обитават „Согд”, който е между Хутал ...Семерханд  и Бухара.  А държавникът им е във Фергана. Кралят на кралете беше от тях. Той обединяваше страните им.  След като той умря страните им се разпръснаха. В Тибет един император има подобно име!...”

Мардеси казва –„Бургар бе един много благоустроен град с много земеделие и много население”.

Бетрхолд  допълва –„...този град водата взимаше от (кчи-сурхат)”... Според Рамаиана това е II век сл.н.е. това  е река Кардама.

Известният арабски учен Бируни,който е познавал географията на Азия като ръката си казва   ”... Дълго време Джейхан даваше живот на тукашните поля. Накрая и тук животът спря. Тези, които живееха тук се преселиха край Азовско море. Те бяха алани и аси. Те 2 в.пр.н.е бяха дошли в Северен Кавказ. Тези сармати говореха на развален скитски език. Те бяха първите  в степта , но имаше и други: алани, аси, аори. Българите живееха в по-планинските места а аланите в равнините. Точно тогава арменският карл Вал Аршак за да спре българите беше принуден да воюва!...”

Теофилактус Симокатес...” В IV век император на белите хуни беше Крумбатес!...”

Б) Към тези данни, ако прибавим и резултатите от археологически разкопки на Андроповската култура на Пазарик и Акраим както и Бактриано-Маргиналния археологичеки комплекс

- изнамиране на глинени съдове електронни изделия както в Източна Европа

- погребалните навици, трепанациите по черепите

-Бактрийско златно съкровище

-общите топоними и хидроними

-общите шевици

-общите народни инструменти- кавал, гайда, булгарине, дайре

-езиковите сходства

-общият бит и обреди

Може да се каже ,че българите са участвали в установяването на Персийската империя и Сасанидската династия. Не случайно бяхме и  поканени на 2500 годишнина на тази страна.

Щом това е така, съвсем е нормално нашите корени да ги търсим свързани с тях.

Продължава....



Тагове:   зиези,


Гласувай:
0



1. havel - havel--читатели Искренно се извинявам,че съм допуснал грешка
11.02.2013 17:41
в разчитането на името на българският хан даден по горе от Бекри от Андолузиа.... аз съм го разчел като Еор....а то е било Агар...справката ми с трима ходжи го установи...арабският ми се оказа слаб!...След името има и многоточие така че,вероятно това е Агаржа,а Агаржа е самият Дуло!....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: havel
Категория: История
Прочетен: 569279
Постинги: 215
Коментари: 409
Гласове: 2415
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031