Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2011 00:15 - ЧУЖДИЯТ ПРОИЗХОД НА ОФИЦИАЛНАТА ИСТОРИЧЕСКА ШКОЛА В БЪЛГАРИЯ
Автор: solinvictus Категория: История   
Прочетен: 19268 Коментари: 72 Гласове:
15

Последна промяна: 06.06.2011 17:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Чест и Слава !
Писаниците на измекярите трябва да се показват !
Колкото повече се популязират толкова по добре се вижда неграмотната им лъжа!

bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/zlatarska_6kola.htm

Разбира се това не са отминали времена.И в момента се изписват разни фантазматични глупости от така наречените професори.
Много от тях са синове и дъщери и няма как да пишат срещу бащите си .

www.trud.bg/Article.asp

Шаманския темплиер ще привлича монголски шамани в Мадара щото това било "прабългарския" шамански център ????
Що за простотии не мога да разбера и те се финансират от БГ-данъкоплатци ....демек от българите!
Българите финансират АНТИбългарски пасквили!?!?!?! 



Гласувай:
18



1. get - - ОвчаровЪт - папищаша ...
06.06.2011 14:49
... просто следва да се ИЗГОНИ и да му се забрани да се занимава с История на България. Ако е толкова ценен ... да заминава в Бурятия, като специалист по "шаманизма", при тамошното БАН !

- Този малоумник(държа на определението !) показва драматично НЕЗНАНИЕ, за антична култура и религиознание присъщи тук на балканите !!
цитирай
2. solinvictus - Ако забелязваш той тича из цялата ...
06.06.2011 17:44
Ако забелязваш той тича из цялата страна на всички разкопки и дава мнения.Преди година някакви пещерняци откриха някакви фигури случайно в една пещера и той излезе и каза че е.... измама .
Значи той е лъжеца ...не му вярвам с тия монголски изцепки трябва да намеря материала да го видиш!
цитирай
3. sparotok - съвест
06.06.2011 19:13
Чудя се аз на определени хора дали изобщо познават думата съвест.....
цитирай
4. solinvictus - Съвест. . . те не знаят много думи...
06.06.2011 21:28
Съвест ... те не знаят много думички!Така са възпитани - интернационално и продажно(платили му масрафа до Монголия и се хвали,че бил фен на туркската теория-ама как няма да е като баща му е изписал толкова научни трудове)
Сега е с по модерна думичка :
"глобалист"
цитирай
5. shtaparov - Фамилия Овчарови
06.06.2011 21:52
Мисля да е доста сериозен казус връзката на Овчарови с овчарлъка. Но Българският народ не е стадо овце,за да го прилъжеш лесно. Не мога да забравя как неотдавна този археолог /който сякаш е роднина на един подобен нему енергетик/ обяви един Български средновековен пръстен за внесен от Франция,понеже на него имало лилия! Значи,действаме първосигнално-преди да потърсим
Българските успоредици /което би трябвало да е приоритет на всеки наш изследовател/,търсим тенденциозно и намираме само чуждите! Нищо, че във Франция лилията се е появила като мотив едва след XI-XII век /подир пристигането там на богомилите-катари/,а в древна България-стотици години по-рано! Но ако Овчаров беше добър специалист,той щеше да знае,че върху съдове от съкровището на Княз Кубрат има изобразени лилии почти в този им вид,в който са представени не само върху пръстена от Варна,но и върху френския кралски герб,и то векове преди появата на Френската държава! И това може да означава само едно- френските крале са заимствали лилията като мотив от старите Българи-катари,а нашите изкусни занаятчии и златари са били едни от най-добрите в света до XVII-XVIII век,когато старата ни златарска школа е почти унищожена /физически или чрез прогонване и асимилиране/ от турските окупатори. Овчаров не е добър специалист и е хабилитиран по някакво голямо недоразумение щом аз,Щапаров Младши,знам за древните Българи много повече от него и мога да оборя тюркските му тежнения точка по точка. Друг е въпросът,че него не го вълнува логиката,а постовете- независимо от цената. Той иска един ден да стане министър на културата или поне декан на СУ,а проявите му сочат,че не е пригоден дори за селски учител по история. Но такъв ни бил късметът на Българите- при дългата редица от слаби политически управления между 1943 и 2009 година не можем да очакваме силни научни прояви на хората,оторизирани да се занимават с Българска история,която отгоре на всичко е безнадеждно объркана и фалшифицирана.
цитирай
6. solinvictus - Да голяма мъка им са тия туркски т...
06.06.2011 22:42
Да голяма мъка им са тия туркски тежнения.Дори "иконата" им се отказа доста завоалирано но в последно време се активизираха "бодрата" смяна
Почнаха да вкарват разни нови тенденции хахаха
Ето тука нещо интересно което си мисля че го покриха преди време:

Пещерняци откриха уникално тракийско светилище, което може да засенчи дори Перперикон. Сензационната новина съобщи шефът на спелеоклуб "Дервент" Евгени Коев, предаде Стандарт.

"Намерихме пещера с 4-метрови човешки фигури, наоколо има и гробници", обясни той. Целият комплекс е много добре запазен и е с диаметър от няколко километра. Мястото е близо до Дунав, но засега се пази в тайна, за да се избегнат иманярски набези.

"Готов съм веднага да видя находката, макар да стана модерно сравнението с древното светилище край Кърджали",
коментира пред изданието професор Николай Овчаров.

Според него, ако разказът на пещерняците е достоверен, България може да се е сдобила с нова световна забележителност.

"Новото светилище се състои от уникална пещера с 4-метрови човешки фигури. То е поне отпреди 20 века. Целият комплекс е много добре запазен и е с диаметър от няколко километра. В тях има и гробници. Предполагаме, че те са на богати владетели или жреци", каза Коев.

Това не е първото откритие на клуб "Дервент".
Сред най-големите постижения на Евгени Коев е една от арбанашките пещери, известна като Малката.
В нея експедицията открива уникално изображение на Богородица от Средновековието. То е изрисувано върху загладени пукнатини и цепнатини на една от стените. Образът е разположен така, че между 3 и 4,30 часа следобед слънчев лъч прониква от миниатюрен отвор и го осветява.
цитирай
7. solinvictus - и. . . Проф. Овчаров оспори новия ...
06.06.2011 22:45
и ...

Проф. Овчаров оспори новия "Перперикон"
Проф. Николай Овчаров отхвърли като несериозни тиражираните в столични всекидневници противоречиви твърдения на ръководител на пещерен клуб от Велико Търново, че край р. Дунав е открит нов "Перперикон".

По думите му публикуваните в пресата снимки на скални ниши са характерни за Източните Родопи, а в своите изявления пещернякът използвал термини от публикациите на самия Овчаров.

Според археолога датировката на всеки паметник не може да се прави "на око", а по определена методика, която очевидно липсва в този случай.

"Не може един ръководител на пещерен клуб да определя по свое усмотрение кога да информира археолозите, защото това е престъпно отношение към паметник на културата. Въпреки това, аз съм готов да участвам в подобна експертиза, за да се изясни дали става дума за нов Перперикон или за "кьорфишек"",
добави проф. Овчаров.

Интересно е дали после е публикувано нещо по случая или след намесата (тюркската) на специалиста се е покрило всичко?
цитирай
8. balkanec - Овчаров направо се е омагьосал
07.06.2011 00:22
Това хлътване по окултизма не е безплатно, но интелектуалното самомнение изключва естествената предпазливост, която всеки нормален човек има.
цитирай
9. get - Соле, това се намира в най-севереизточната част над гр.Силистра.
07.06.2011 08:01
- Доколкото имам впечатления, част от комплекса се намира на румънска територия.

- За мен това е вторият по значимост религиозен център по нашите земи, от времето на "траките" а и до късно средновековие. Там е работил Курила-Урфила. След това имаме епископия с "ариански" уклон, каквото и да означава последното.

- Ако се заровим в древна история. Пак там откриваме следи от най-старата историческа култура в Европа носеща името "Варна-Хаманджия". Но по-добре е БАНяджиите да не я "изследват" ... при това състояние на историческата ни "мисъл".

от ГетКан туроСкитский
цитирай
10. syrmaepon - Айде и от мен един тюркски поздрав
07.06.2011 09:04
Карачаево-балкарски нартски епос

http://www.youtube.com/watch?v=VHEZO2EoU14&feature=related
цитирай
11. solinvictus - - Доколкото имам впечатления, част ...
07.06.2011 09:47
get написа:
- Доколкото имам впечатления, част от комплекса се намира на румънска територия.

- За мен това е вторият по значимост религиозен център по нашите земи, от времето на "траките" а и до късно средновековие. Там е работил Курила-Урфила. След това имаме епископия с "ариански" уклон, каквото и да означава последното.

- Ако се заровим в древна история. Пак там откриваме следи от най-старата историческа култура в Европа носеща името "Варна-Хаманджия". Но по-добре е БАНяджиите да не я "изследват" ... при това състояние на историческата ни "мисъл".

от ГетКан туроСкитский


Да по-добре е да не пипат нищо с Нечестивите си ръце хехе
Много добре!
Румънещите искат да ни изместят от траките и за сега успяват благодарение на такива шамани като Офчарови.
Тези плочи които са открити и набързо са квалифицирани като ментета ,а според мен не са ...също имат много символи които съвпадат с тая култура.
Как се казва мястото ?-да видим нещо може да са писали мамалигите!!!
цитирай
12. solinvictus - Това хлътване по окултизма не е б...
07.06.2011 09:53
balkanec написа:
Това хлътване по окултизма не е безплатно, но интелектуалното самомнение изключва естествената предпазливост, която всеки нормален човек има.


Разбира се че няма безплатен обяд!
Безплатните обяди са утопия както и камунистическите идеи!
Мисля ,че думата е "наглост" такива масонски персони говорят за българите в 3л.мн.ч. те не се чувствуват от този етнос.
Самата идея на масоните ги отдалечава от всеки такъв!
цитирай
13. solinvictus - Карачаево-балкарски нартски е...
07.06.2011 10:09
syrmaepon написа:
Карачаево-балкарски нартски епос

http://www.youtube.com/watch?v=VHEZO2EoU14&feature=related


Виждам че се обиждаш на балкари-балкарки...не се обиждай !нямам нищо против този етнос и тези хора но да спрат да ми казват ,че и аз съм такъв идедите ми!
Всички техни доказателства за тази хипотеза я извеждат от българите които са по ранни и благодарение на български измекяри на руска служба ни слагат в този кюп съвсем неоснователно!

Преди турките (само ние и руснаците правим разлика в името) са сасанидите които са арии - перси ,напъните да ги изкарат мюслюмани когато те изобщо не са чували за тях са смешни!
Кога завладяват тези територии арабските мюслюмани и кога стигат Индия(днешен пакистан) и какво се случва с местното население?
Търси преди този период инфо за БАЛКАРИТЕ ,които били =българи?

тюрките=турките нямат такава музика:

http://www.youtube.com/watch?gl=ES&hl=es&v=0V2IqTx5m_8

нямат нашите обичаи и традиции всички паралели са късни и са благодарение на асимилационната им политика на Балканите!
Обезличаването на българите като етнос и нация през това време е факт!
Дори русняшките дворяни от калибъра на дибич не разпознават българите като етнос а ги знаят като румелийци и то толкова късно през 19 век?
Мдаа
В другата тема има една схема на туркския етнос показан на туркски конгрес под патронажа на РТурция!-разгледай го!
цитирай
14. panazea - Соле , радвам се , че пишеш !
07.06.2011 10:23
В моя блог ще е отгласът от твоя постинг ! :))
цитирай
15. syrmaepon - @ solinvictus
07.06.2011 10:42
Е,тези обаче не са иранци

http://syrmaepon.blog.bg/drugi/2011/03/23/jelaia-zdrave-na-hana-razreshavash-li-mi-da-pozdravia-jeniha.714267

разгледай добре - чисто българско хоро...лезгинци,грузинци,тюрки, - каквито искаш ,но не са иранци,кавказци са

А в тоизи пост има един клип на кумикска песен

http://syrmaepon.blog.bg/history/2011/04/30/hazaro-arabskite-voini-v-kumikskiia-folklor.738382
цитирай
16. solinvictus - Ми явно не разбираш!Мога да ти по...
07.06.2011 11:18
Ми явно не разбираш!Мога да ти покажа тракийски,етруски,испански,френски,каталунски хора ...ръченици нямат
Имат кукери,нестинари,могили ....и т.н. но това не ги прави БЪЛГАРИ.
Разгледай карти на Кавказ от 16 век и на Армения,виж също храмове на арменците в Турция и в Кавказ и на север.
Разгледай източници за религиите преди Никея и малко след нея!
Виж им иконите от 8 -8 9 -10 век!
И изобщо тези простовати паралели са прийоми на недобросъвестни и политиканстващи папагали които се опитват да ни изтикат от НАШЕТО си МЯСТО и да ни пратят в степите.
както са направили русняците след войната 1829 г. и много добре описани събития от Раковски!
Така че външно всяка кола има кормило и педали ,но някои на някои ПЕДАЛИТЕ са по голЯми хехехехехехе
Покажи ми конска опашка като знаме на турките?
Покажи ми надпис на турките с :
KANAСYBHГH , патриций,василевси,дукове,цесари ....също и със ичургубоили,кавхаани,кавгани или кагани?
От 7-8-9-10 век?
Покажи ми крепости на българи или турки с надписи на грцки!
Покажи ми също и погребения които със сигурност са на българи!
Покажи ми също и друга материална култура която свидетелства за българо-турки ...монети,паници,чинии,обици,пръстени,мечове,брони щитове или каквото ИМАТ туркските професори които твърдят че сме ТУРКИ ?
Можеш да видиш също и туркска монета от 6 век която съм показал в другия пост ....КЪДЕ СА ОТКРИТИ ПОДОБНИ ...ако сме били един етнос с тях ще е заринато с такива по НАШИТЕ ЗЕМИ -разбираш ли?
цитирай
17. solinvictus - В моя блог ще е отгласът от твоя по...
07.06.2011 11:24
panazea написа:
В моя блог ще е отгласът от твоя постинг ! :))


И аз се радвам ,че се радваш! хехе ми кво да ти кажа преди ми беше по интересно!
Много олигофрени с претенции се навъдиха ...една ракия не мойш изпи спокойно !...
Казаха ,че тоя бацил го убивала сливовата ракия с шопска салата ...те алеманите с тия шнапсове и пластмасови краставици няма как ...хахаха
Лошо е ако влезе в бирите...ингилизите тогава не ги виждам !

Поздрави!
цитирай
18. get - :)) - Уважаема syrmaepon - не знам, какво ви свързва с лезгинци или балкарци, но ...
07.06.2011 11:41
... близко родствени са осетинците ! Един факт по време на руско турската война, над 1 000 доброволеца осетинци идват и се бият тук на балканите, за освобождението ни, срещу турците.
- Това, че през 13-14 векове, настава едно етносно смесване в предкавказието мисля е безпредметен спора. Определено повлияни от спомена за силата и славата на българите, доста от тези малцинствени груупи ще се борят за нея.
- Относно хазарите и техните наследници ешкеназите, какво да кажем, че в техният фолклор има хора, което се казва "Българка" и българско ? - сегашните наследници на тези, обаче от близо сто години, са сменили немското си наречие с иврит и са евреи !! ... тези факти, как ще си ги(ми) изтълкувате ? ... и само тези ли !
- Защо в република Турция, Мустафа Кемал, създава институт, който следи за чистотата на "туурският език". Преди това имаме "османски турски", който на практика си е персийски, тъй като 70% от речниковият му фонд е бил на фарси ?

- С уважение !

от Гет ктист

П.П. Може би донякъде ще си дадете отговор на вълнуващите ви въпроси, като прочетете материала на Спараток, за тракийският поход (на Дионис) до Индия. За ролята и мястото на местното балканско население, което е разнесло културата и цивилизацията си до Индия и Афганистан. Това около 3 000 години пр. нашата ера !!
- Пък, какви са обстоятелствата (и кои са причинита?) за да "дойдат" през 12 в. монголо-тюрките в анадола, прикаспието и накрая на балканите това е друг въпрос ?!
цитирай
19. joysii - Чудя се аз на определени хора дали ...
07.06.2011 14:17
sparotok написа:
Чудя се аз на определени хора дали изобщо познават думата съвест.....

...........................................
То пък Вие едно я познавате!
Спаро, не си завирайте носа в науката, не ставате за там.
Идете на полето да си сеете, орачо! Нали така Ви съветва един почитател.:):)
..........................
За каква съвест ми говорите точно Вие ,който така безцеремонно манипулира общественото мнение!? Я си вижте издокарания с похвали блог.
Ще ми отговори ли Вашата съвест на един въпрос - защо триете коментарите,които не Ви подкрепят?
Ама те май са повече от похвалите!Затова.
..........................
Или друго - много непочтено Ви съветва Вашата съвест - да се подигравате с тези,които развиват и обогатяват българската наука.
..................
И това ми било съвестен човек! Лицемер!
цитирай
20. solinvictus - точно там е работата, че тая наука се ...
07.06.2011 17:00
точно там е работата ,че тая наука се движи от ниско квалифицирани ,неграмотни и на всичкото отгоре политическо обременени пишман набедени учьони!
Те за нищо не стават дори и на едни конференции не ги канят (европейски) само от Монголия шаманите и от Татаристанската академих науках

Джой що не се обадиш на мякой от твоите научни кадри да ги сборим ,щото в последно време пишат само в някои форуми под защитата на глобални (баси и длъжността) модератори иначе са в "киреча"
цитирай
21. nestinar - Борба с троловете
07.06.2011 19:38
joysii написа:
sparotok написа:
Чудя се аз на определени хора дали изобщо познават думата съвест.....

...........................................
То пък Вие едно я познавате!
Спаро, не си завирайте носа в науката, не ставате за там.
Идете на полето да си сеете, орачо! Нали така Ви съветва един почитател.:):)
..........................
За каква съвест ми говорите точно Вие ,който така безцеремонно манипулира общественото мнение!? Я си вижте издокарания с похвали блог.
Ще ми отговори ли Вашата съвест на един въпрос - защо триете коментарите,които не Ви подкрепят?
Ама те май са повече от похвалите!Затова.
..........................
Или друго - много непочтено Ви съветва Вашата съвест - да се подигравате с тези,които развиват и обогатяват българската наука.
..................
И това ми било съвестен човек! Лицемер!

Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря. Отговарянето на троловете неизбежно води до отклоняване от темата на дискусията, изважда от равновесие наблюдателите и осигурява търсеното от троловете внимание. Тролът, който е игнориран, може доброволно да напусне Интернет-форума.
цитирай
22. syrmaepon - Ето и моя отговор
08.06.2011 08:46

http://syrmaepon.blog.bg/history/2011/06/08/.761669

http://syrmaepon.blog.bg/history/2011/03/02/kavkazki-sydbi-v-mengemeto-mejdu-dve-imperii-rusko-turskata-.697085



get написа:
... близко родствени са осетинците ! Един факт по време на руско турската война, над 1 000 доброволеца осетинци идват и се бият тук на балканите, за освобождението ни, срещу турците.
- Това, че през 13-14 векове, настава едно етносно смесване в предкавказието мисля е безпредметен спора. Определено повлияни от спомена за силата и славата на българите, доста от тези малцинствени груупи ще се борят за нея.
- Относно хазарите и техните наследници ешкеназите, какво да кажем, че в техният фолклор има хора, което се казва "Българка" и българско ? - сегашните наследници на тези, обаче от близо сто години, са сменили немското си наречие с иврит и са евреи !! ... тези факти, как ще си ги(ми) изтълкувате ? ... и само тези ли !
- Защо в република Турция, Мустафа Кемал, създава институт, който следи за чистотата на "туурският език". Преди това имаме "османски турски", който на практика си е персийски, тъй като 70% от речниковият му фонд е бил на фарси ?

- С уважение !

от Гет ктист

П.П. Може би донякъде ще си дадете отговор на вълнуващите ви въпроси, като прочетете материала на Спараток, за тракийският поход (на Дионис) до Индия. За ролята и мястото на местното балканско население, което е разнесло културата и цивилизацията си до Индия и Афганистан. Това около 3 000 години пр. нашата ера !!
- Пък, какви са обстоятелствата (и кои са причинита?) за да "дойдат" през 12 в. монголо-тюрките в анадола, прикаспието и накрая на балканите това е друг въпрос ?!



@solinvictus

Това е моят блог и там събирам всичко за Кавказ,лезгинци ,ингуши и др.Ако имаш желание прочети )))))
http://syrmaepon84.blogspot.com/

Желая много здраве и успех в търсенията
цитирай
23. get - - Уважаемо момиче, нямам нищо против тези малки народи !!
08.06.2011 09:37
- Всеки един народ има достойнства сам по себе си - такова е моето отношение към въпроса !
Но ако трябва да търсим родственост с някои от кавказките, това са осетенците, преки потомци на аланите ! Същите пък, са вероятно саките, които малко или много(тъй като са се намирали в културен контакт с персия) носят черти и от тези народи.
syrmaepon написа:
Това е моят блог и там събирам всичко за Кавказ,лезгинци ,ингуши и др.Ако имаш желание прочети )))))
http://syrmaepon84.blogspot.com/

Желая много здраве и успех в търсенията

- Ако трябва да търсим близост с карачаевци, кабардино-балкарци, ингушети и др. турско говорящи ... при нас и тях исторческите ни съдби и пътища диаметрално са се разделили. Причината - възприели са твърде много, от турският бит и манталитет на Османската империя и имат турско самосъзнание. Приемат, че са носители както на тези етносни черти и традиции, така и на език.
- С блогера "Атил" започнах един подобен разговор, който ще прекратя, като безпредметен по тези причини. Защото един народ е като жив организъм, в своето развитие той минава през трансформация, които при историмеското си съществууване може да се отдалечи или запази към основната му изходна форма.
- За мен тюрките, в далечни исторически времена, са мигранти от причерноморският ареал към централна Азия. Там са възприели, традици и вярвания от местните народи. Също така и език родствен на монголският и др. сибирски народи. След време по ред исторически причини, това население се връща обратно. В началото е било в дружески отношения с нашите предци от този исторически период(знаели са и са припознавали своята родственост, въпреки различията). След време при създаването на империите Русия и Турция, за съжаление хода историческите ни съдби, драстично се разделя. Пример за това се осетинци с/у чечени и ингушети !!
- Такава е и историческата съдба на азерите, първоначално с език от групата на европейските, след време на тюркските, със забулените и онеправдани от исляма жени и др. п.
- Пример за това са и подходите ни моя и на "Атил", който се е превърнал(да ме прощава за становището) в българо езичен татарин !

- С уважение !

от Гет тавро-скит
П.П. Влизал съм и чел блогът ти - това ми изказване, не го приемай като укор, за твоите симпатии или антипатии ! - Моля !!
цитирай
24. solinvictus - Желая много здраве и успех в ...
08.06.2011 10:12
syrmaepon написа:



Желая много здраве и успех в търсенията


И на теб много здраве и успех!
Само искам да ти кажа ,че турките са късни. Данните които говорят за българи през 4-5-6 век след не може да се твърди че са в тюркския етнос.
Дори да е така къде са фактите?
По това време не можем да говорим за етноси- в този вид в който разбираме сега това понятие!
Културата е скитско -арийска или иранска ,много е тъпо да я приписваме на късните мюсюлмани както правят и на изток и на запад.
Ето показала си кръст наречен "елбетица" май ...ми това си е слънчев символ и си е точно определен и стъпва на определена философия.
За мен е грешка да казваме : ето това е аланско или осетинско и е като българското ....значи са родстевени ?!?
Алани има и в Испания кат-алани и кво ?
Или латиноамериканците говорят диалекти на уж книжоевния хиспано и да не са станали испанци?
Не може неща които са открити в България да служат за доказателсто на турките при положение че са приели една недомислица че сме такива Априори (не знам дали е правилната думичка)...и всички техни доказателства да се извеждат от наши артефакти!
поздрави!
цитирай
25. solinvictus - Гет -ски ти си опитвал да разговаряш ...
08.06.2011 10:17
Гет -ски ти си опитвал да разговаряш с Атили ,хехехе мадре миа пор Диос?
Този фен бил от някаква националистическа организация хахаха така е ....до такива изменения на мозъка се стига от НЕредовно пиене или от неправилно замезване! хехехехе
Такива фантазмагории като неговите се стимулират от невежи папагали които се готвят да заемат определени служби(щото това е официала)
мдаа
цитирай
26. d3bep - То това за овчара първи го пуснах ...
08.06.2011 10:36
То това за овчара първи го пуснах :)
Интересното е, че на мен ми го показа, макар и не директно .. Валерия Фол.
Човекът хич не е забавен вече. Даже и на своите. Един археолог пътува .Един спортува... А един изкрейзва тотално.

Първоначално статията беше публикувана в рубриката "ФРЕШ".
Оранжевата маркировка по горе.. Рубрика ФРЕШ - Овчаров.

http://novinar.bg/news/ovcharov-sabira-shamani-na-madarskiia-konnik_MzU5NTsxNw==.html

Отделно от това, че новинар си има сериозни рубрики , следва да кажа, че...
Фреш цело лето го продават на плажа. Свежо е ногу.
Обаче доколкото съм запознат с шаманските практики....

Те тоя точно фреш от мат-риала според мен е шамански.
Фреш от пресни овчи черва.
Неизчистени.
Който го пие, получава всички важни витамини и почва да прозира в бъдещето!
цитирай
27. d3bep - ПП. Почвам да дялкам ЖезЪли за ту...
08.06.2011 10:47
ПП. Почвам да дялкам ЖезЪли за туристите, по 23 лева парчетоу...
цитирай
28. joysii - 20. solinvictus
08.06.2011 11:04
Сол, може твоите познати да ходят само в Монголия.
Но моите приятели археолози, миналото лято бяха на конференции в четири други държави. Европейски. И техните презентации там бяха приети много добре - с разбиране и интерес.
цитирай
29. joysii - 21. nestinar
08.06.2011 11:09
Опяването ти за тролове ми допада.
От полза ми е.
Показва твоята елементарност и посредстевност.
Мерси.
А да напусна доброволно.....има да чааааакаааш!
Поздрави от твоя кошмар - троловете:):):):)
...........................
А - и още нещо - дискусии тук липсват. Виж ,нещо като махленски раздумки, има в изобилие.
цитирай
30. get - - Така е някои тотално бъркат предназначението на течностите - водата е за...
08.06.2011 11:35
... миене, къпане ... не за пиене !! :))
solinvictus написа:
Гет -ски ти си опитвал да разговаряш с Атили ,хехехе мадре миа пор Диос?
Този фен бил от някаква националистическа организация хахаха така е ....до такива изменения на мозъка се стига от НЕредовно пиене или от неправилно замезване! хехехехе
...
мдаа


- За овчарина археолог, или обратното - няма да коментирам !
- Но за аланите не си прав ! - там трябва да се разчепкат нещата !! Защото, те имат и отношение към въпроса за "немците" готи и една битка ще я нарека на "Народите" ма там главнокомандващи не са били Буонапарте и Уелингтън. Не, това са Атила и Аеций битката е на Каталуунските поля (451) между Лютиция (Париж) и съвременен Шалон.
- Кои са силите, които си противоборстват ? Римляни + гети/готи (федерати) предвождани от Аеций, срещу униатите гети/готи и др. предвождани от Атила.
- Каква е целта на битката - Кой да наследи престола на Франция(която тогава, все още не се е зовяла така) !
- Войските на Рим+федератите, са искали възкачването на Меровей на трона ! Атиловите униати - са подкрепяли кандидатурата на брат му.

- Друго интересно Соле(това се отнася и до syrmaepon) - като четем древните хроники от това време, никъде не се описва във войските на Атила да участват тюрки ... за каквито нашите историци припознават хУНИА-тите ! - Защо ли така ?!

- Моя теза относно политическото а не етносно наИМЕнование на "хуните". Произлиза от УНИЯ - Съюз между две или повече държави под скиптъра на един монарх(владетел). Каква картина наблюдаваме при "хуните"(?) съюз от племена(родствени) част от тях са: гепидите, скири, бастарни, херули, руги, анти, алемани, тюринги, бургунди,, алани и т.н.

Допълнение: при каталунската битка - алани и гети(готи) участват и в двете противоборстващи си армии (??)

- Друго, Какъв е този "азиатец"-хун Атила, който като дете си е играл с Аеций и говори на латински с папи ??! ... И още, и още ред др. неща ??! ... но иначе не са забравили да поставят в уикипедията картинката рисувана от италиански маран: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Hunnen.jpg - или както е казал поета "... история ли бе ... да я опишеш !" - Хехехе !!

от ГетКан униато-скитский :)
цитирай
31. solinvictus - Get в старата ми архивна папка която ...
08.06.2011 13:44
Get в старата ми архивна папка която потурчих,имаше икона на която Атила прави жертвоприношения на "много добитък" хехе бикове ,също като във филма за сашо великийот...
така наречената каталунска битка не е етностна.И също представянето на РИ като монолитна държава с еднаква религия и т.н. е погрешно.
Раздорите и последвалите събития след "BULLA" -та на папата срещу катарите ако се зачетеш през пропагандата че видиш как са стояли отношенията вътре в така нареченаъта "Западна Римска Империя " която ни я представят много лъскаво.
Но то не е било така!
Поради каква причина Атила не влиза в Рим...може би заради сините очи на папския ключоносец?
"Бича Божий" може да се окаже баш римлянин ,май?
цитирай
32. solinvictus - Сол, може твоите познати да ходят ...
08.06.2011 13:49
joysii написа:
Сол, може твоите познати да ходят само в Монголия.
Но моите приятели археолози, миналото лято бяха на конференции в четири други държави. Европейски. И техните презентации там бяха приети много добре - с разбиране и интерес.


къде, къде това ?
Я покажи нещо на мен малоумния фен на шаманските папагали!
Приемат ги добре ако са "БИЗАНТИЙСКИ" и ако докладчика се е консултирал с некой малака!
бях показал как нашият нов "Индиана Джойнс" чакал одобрение от някакъв си грк.....и кво му е професионалното на това?
Ако не е грк ще да е некой русняк!

п.п.дай линк ще ми е много интересно да видя какво те впечатлява?
цитирай
33. solinvictus - ПП. Почвам да дялкам ЖезЪли за ту...
08.06.2011 13:54
d3bep написа:
ПП. Почвам да дялкам ЖезЪли за туристите, по 23 лева парчетоу...


Аз почвам розетки да лея ...от бронз(прабългарски) по 50 евра хахаха
....и медни продупчени монети туркски от 6 век ,а и някой МОСТИЧЬ мога да изваям от глина ....колко му е?

п.п.като малки найш ли колко индиянеца съм напраял от кал ...същият бат Гойко!!!! хехехехехее
цитирай
34. get - - Соле, след шест томната "Залез и упадък на римската империя" на английският маран ...
08.06.2011 14:51
... Едуард Гибън, европейската историческа мисъл започва да плагиатства от нея(или поне я следва). Писана е през 80-те години на 16-и век(1770-1780)
- Няма да се спирам на цялата му биография - само ще кажа, че е високопоставен масон и чиновник в Източно индийската компания(която на практика е държава в държавата).

Относно Аце Великиот и най-вече папската "BULLA" и клането от Атила на бици, започваш да ме навеждаш на мисълта, че последният е бил някакъв своеобразен вид, ристенин ?!! ... най-вероятно арианин ??

от ГетКан УноСкитский :))

П.П. Дай ми някакъв линк, към текста на тази папска була "срещу катарите" ... дори и на кастелянос, да е ! :)
цитирай
35. syrmaepon - @ solinvictus @get
09.06.2011 09:10
Има едни епиграфски паметници на прабългарски език,като ги преведете на тракийски,ирански,готски или някакъв друг език се обадете ))))
Ингушите , чеченците и лезгинците не говорят на турски език.Това че са мюсюлмани не значи ,че са тюрки.За нахо-дагестански езици май не сте и чували

http://garshin.ru/linguistics/languages/dene-caucasian/north-caucasian/east-caucasian/nakh.html


цитирай
36. solinvictus - Kak има прабългарски език като няма ...
09.06.2011 12:55
Kak има прабългарски език като няма прабългари ...ей това ако го обясни някой русняк ще ми е много интересно!

Как траки и фриги стават ярменци е също интересно от тези сайтове?
Не сме чували за такива язици и какво общо имат с нас ? Или отново нашият чзик ще да е като техния който се формирал да речем през 18 век?

Права си за Турците и мюсюлманите!
цитирай
37. solinvictus - . . . Едуард Гибън, европейската ...
09.06.2011 12:58
get написа:
... Едуард Гибън, европейската историческа мисъл започва да плагиатства от нея(или поне я следва). Писана е през 80-те години на 16-и век(1770-1780)
- Няма да се спирам на цялата му биография - само ще кажа, че е високопоставен масон и чиновник в Източно индийската компания(която на практика е държава в държавата).

Относно Аце Великиот и най-вече папската "BULLA" и клането от Атила на бици, започваш да ме навеждаш на мисълта, че последният е бил някакъв своеобразен вид, ристенин ?!! ... най-вероятно арианин ??

от ГетКан УноСкитский :))

П.П. Дай ми някакъв линк, към текста на тази папска була "срещу катарите" ... дори и на кастелянос, да е ! :)


Аз преди се рових из тия "катари" доста ,но намирах все късни редакции на тия документи.И не ми са интересни!
Интересна е "БУЛАТА" срещу Иван Асен май беше от един папа Григорий 7 или 8 ,но и там не са написани мота-мо!

цитирай
38. solinvictus - @д3ер пиши си в маймунските блогове ...
09.06.2011 13:01
@д3ер пиши си в маймунските блогове или в НемаТодските всеравно ми е!
Юдейските промивки не ми са интересни!
Ай!

п.п. спамери и интервенти ...къш!
цитирай
39. syrmaepon - Kak има прабългарски език като няма ...
10.06.2011 08:39
solinvictus написа:
Kak има прабългарски език като няма прабългари ...ей това ако го обясни някой русняк ще ми е много интересно!

Как траки и фриги стават ярменци е също интересно от тези сайтове?
Не сме чували за такива язици и какво общо имат с нас ? Или отново нашият чзик ще да е като техния който се формирал да речем през 18 век?

Права си за Турците и мюсюлманите!


Понякога като ви чета ми става доста странно - къде я дявате Кубратова България? Или за вас тя не съществува? Къде се намира тази държава? И дори една част от днешните българи на Дунав да са потомци на балканското население,все пак Аспарух вероятно е довел преселници със себе си...от Кавказ.
Нахо-дагестанските езици са интересни с това,че първо са доста древни,кореспондират с урартските най вероятно.В тия клипчета,дето съм ги постнала тука,ако слушаш внимателно ще чуеш,че водещия и гостът споменават за паралели между лезгинския и славянските езици

http://syrmaepon.blog.bg/drugi/2011/01/11/lezginci.665359

В другия пост пък писах,че някои историци считат лезгинците за наследници на пелазгите,които живеят също и на балканите.

http://syrmaepon.blog.bg/history/2011/04/14/egipet-pelazgi-i-malko-lezgi-lingvistika.728869

Дори и всичко това да са хипотези,заслужава си изучаването на тези езици,защото те можеби ще ни дадат отговор на много въпроси за развитието на езиците.Защото е факт,че езиците се развиват непрестано,особено индоевропейските и езиците на които са говорили древните балкански народи,каквото и да говорим едва ли са съвсем същите като тези на българите от 10в

За наличието на българи на Волга даже не говорите - тия сте ги отписали съвсем....
цитирай
40. get - - Ами тези дето се занимават със сравнителна лингвистика и най-вече на древни ...
10.06.2011 16:57
... езици са си казали тежкото становище ... урарту, хурити нямали нищо общо с с анатолийските-лувийски езици !! - Защо ни се сърдиш на нас ? - аз не съм специалист по древни езици !
syrmaepon написа:
Нахо-дагестанските езици са интересни с това,че първо са доста древни,кореспондират с урартските най вероятно.В тия клипчета,дето съм ги постнала тука,ако слушаш внимателно ще чуеш,че водещия и гостът споменават за паралели между лезгинския и славянските езици

http://syrmaepon.blog.bg/drugi/2011/01/11/lezginci.665359

В другия пост пък писах,че някои историци считат лезгинците за наследници на пелазгите,които живеят също и на балканите.


- Съобразно езика, същото и за етносите пелазги(то не само те анатолио-балканците) и лезгинците-дагестанци ??! - Пък като сложиш допълнително и кавказките "горци" дето били семити - Картината става шизофренично пъстра.

- За волжките българи, какво да говорим - Кои са те ? - тези които твърдят че говорят от време оно на тюркски, защото са си взели жени за момичета от западен Китай ли ? ... или за другите, които ако ги е имало са се затрили през 13 в. преди тюркизацията ?! - Докато не се разплете по безспорен начин този възел, по-добре да не говорим ... иначе ставаме ни рак, ни риба !!

- С уважение !
цитирай
41. syrmaepon - Аз не се сърдя за нещо ,което не е известно и на учените
11.06.2011 09:24
сърдя са на това,че давате категорични емоционални оценки,без да имате представа за обширността на въпроса.Емоционални го подчертавам,защото в науката и в изследванията няма място за емоция.


get написа:
... езици са си казали тежкото становище ... урарту, хурити нямали нищо общо с с анатолийските-лувийски езици !! - Защо ни се сърдиш на нас ? - аз не съм специалист по древни езици !

- Съобразно езика, същото и за етносите пелазги(то не само те анатолио-балканците) и лезгинците-дагестанци ??! - Пък като сложиш допълнително и кавказките "горци" дето били семити - Картината става шизофренично пъстра.

- За волжките българи, какво да говорим - Кои са те ? - тези които твърдят че говорят от време оно на тюркски, защото са си взели жени за момичета от западен Китай ли ? ... или за другите, които ако ги е имало са се затрили през 13 в. преди тюркизацията ?! - Докато не се разплете по безспорен начин този възел, по-добре да не говорим ... иначе ставаме ни рак, ни риба !!

- С уважение !


За волжските българи.Да оставим Китай в хипотезите,но езикът - и как си представяш някой народ просто ей така да си промени езика.Българите на Дунав го сториха при крайна необходимост и за за опазване от гърцизация и при приемане на нова религия.При всичките последващи опити на гърците и след престоя в Османската империя българите не забравиха езика и името си.Друг пример - дагестанските етноси - днес в Дагестан се говорят 26 езика,прочети за инвазията на сасанидите в този район и силовото налагане на зороастризма,след това араби и мюсюлманство - защо не са си забравили езика.Имай предвид,че тюрките въобще,а по-късно и в Златната орда никога не са налагали религия и език.Защо тогава иранците да си променят езика на тюркски?
цитирай
42. get - - Вероятно аз не съм се изразил достатъчно точно, та от там и объркването при теб ?
11.06.2011 15:00
syrmaepon написа:

За волжските българи.Да оставим Китай в хипотезите,но езикът - и как си представяш някой народ просто ей така да си промени езика.Българите на Дунав го сториха при крайна необходимост и за за опазване от гърцизация и при приемане на нова религия.

Но ти явно априори си приела, че българите на Дунав са говорили "тюрки" ? - тук диаметрално сме на различни позиции !
- Българите сме били изправени(единствено) пред опасността от гръцко езична и културна асимилация. Матерният им не е бил "тюрки" ! Тюрки(или някаква - билингвична форма) са говорели според мен, хазари и по-късните, печенези(баджанаци) и половци(кумани). Но това е население, което далече в миналото си е било проточерноморско, изършило една миграция дълбоко в Азия, там поомесило езика си с местните и отново върнало се обратно !

syrmaepon написа:
При всичките последващи опити на гърците и след престоя в Османската империя българите не забравиха езика и името си.Друг пример - дагестанските етноси - днес в Дагестан се говорят 26 езика,прочети за инвазията на сасанидите в този район и силовото налагане на зороастризма,след това араби и мюсюлманство - защо не са си забравили езика.Имай предвид,че тюрките въобще,а по-късно и в Златната орда никога не са налагали религия и език.Защо тогава иранците да си променят езика на тюркски?

- Иранците не са говорели на тюрки, ако това е станало, то е в късно време и някъде на стика около Афганистан(по въпроса има информация).
- За информация, тези които сега наричаме "турци" в голямата си част са били местно причерноморско население, което вследствие на персийска, асирийска и др. инвазии - заговорва на на фарси. Около 70% от словният запас на османските "турци" е бил такъв. Чак при Кемал Ататюрк - започва процес на турцизиране на "турският" език :)) ... прощавай тавтологията !
- Тюркизирането на волжските българи според мен започва, някъде след "татарското" нашествие ... най-силно през 14 в.
- Кимерийците, най-близки до "кубратовите българи" са говорели някаква преходна форма м/у "славянски"(келто-трако-скитски) и северозападно ирански езици. Това поради че през дългото си историческо съществувание, няма начин да не са влияели и сами да не са се повлияли от съседните народи(предполагам не си радетел на доктрината за чиста"арийска" нация ?).
Дори в момента се намират отгласи от този културен и езиков обмен в българският език. Но това не ни прави иранци или измисленото "славяни". По силата на това че, сме стара историческа нация - ние по-скоро сме дали на останалите, тоест пътя е от нас към тях.
Примера е пред очите ти "санскрита" 3 000 г. пр.хр.- мъртъв за местното индийско население, разбираем и близко звучащ дри днес, за нас българите. Същият пример ще намериш и при най-старите записи на "Авестата", така наречената "Ясна". Не случайно и в централна Азия се отнасят уважително и е станало нарицателно-пожелателно термина "българин". Просто в далечната епоха, когато предците ни(наричани скити) отиват там и занасят една много висока култура(материална) и философско религиозни знания, плюс битова обредност.
- Защо не разсъждаваш по тази схема, тя е по-близката, за разлика от малко или много примитивизиращата ни тюркска, иранска или индийска !?!

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
43. solinvictus - сърдя са на това, че давате катег...
11.06.2011 15:35
syrmaepon написа:
сърдя са на това,че давате категорични емоционални оценки,без да имате представа за обширността на въпроса.




Сасанидите налагали зороастризъм?
Къде и кога?
Ислямът е прушълец там ,.....зороастризмът е много по стар по тези земи!
Сасанидите са бивши парти ,а те са арии - името перси е късно!
Оправи си хронологията и тогава ще ти светне ...

п.п. българите не сме като еди кои си ,които извличат цялата си култура на наши артефакти!
Щото някой олигофрен написал ,че сме турки ей така!
цитирай
44. syrmaepon - Ами вземи и ти нещо да прочетеш
12.06.2011 08:47
АРМЕНО-ПЕРСИЙСКИТЕ ВОЙНИ ПРЕЗ ІІІ-V ВЕК.
АРШАКИДИ СРЕЩУ САСАНИДИ.

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=9866&st=0

Арменските въстания срещу персите през V век
"През 449 г. персийския шах Йездигерд II решава да засили централизацията на империята си, като смачка християнството в пределите й, доколкото управляващите в Ктесифон и групираните около тях зороастрийски свещеници виждали в арменските, иберийските (грузинските), албанските и сирийските си християнски поданици пета колона на Източната римска империя. Същата година Йездигерд II издава указ, с който се забранявала християнската религия в Персия. Това предизвиква огромно възмущение най-вече сред арменците и албанците, които само от 2 десетилетия били под персийски ярем. За тях това се оказва не само посегателство върху религиозната им свободата, но и знак, че предстоят решителни мерки на персийското правителство за тяхната асимилация и ликвидиране на сравнително широката им автономия в рамките на империята. В 450 г. на събор на нахарарите и клира в град Арташат арменците отхвърлят искането на Йездигерд арменския народ да се откаже от християнството и да приеме зороастризма."

и моят коментар

Т.М.Айтберов Древные иранцы и Кавказ В нея се разглежда приблизително периода от 3 до 5в и противостоянието на Сасанидите с Рим от гледна точка на дагестанските народи.Основната теза която се прокарва е че във връзка със защита на кавказките проходи там са заселвани ирански войни,което например е намерло отражение в записаните от руснаците предания на кюринците,че са смес от коренното население и персийски преселници от Исфахан.Още по времето на Партия ,която има позиции Сулакския басейн и Хунзанското плато се създава регионален център за военно командване и са заселвани иранци.Също в работата се говори ,че през всички етапи на отношения между Сасаниди и Рим и Византия ,двете страни се договарят периодично за засилване на отбраната на кавказките проходи от прииждащите номадски племена,като обикновенно Византия участва в мероприятията с пари и специалисти.Също така се споменава,че по време на войната 428г от север в Кавказ се появява племето хайландур,което авторът определя като или протобългарско или огузко.Вследствие на тези нови претиснения се изгражда погранична крепост при прохода Чора по лакски Чурул.Иранските гарнизони се попълвали от ирански войни или сюникски арменци,но не от местни жители.Във връзка с арменското въстание от 450г се споменава цар на Лпиния/Лепон/ Регес ,който се сражава срещу въстанниците и загиналия царевич Вурк,което означавало Вълк.Възможно е хайландурите да са притеснявали от север иранците не случайно.452г албанския княз Ваче от аршакидски произход успял да обедини масагетите и още 11 князе и също въстанал срещи сасанидите и превзел Чора.Въстанието обаче било потушено с помощта на същите тези хайландур.В по-късно време следват аварски нападения,които биха могли също да се считат като не съвсем случайни.Следват нови договорености между Иран и Византия и разширяване и укрепване на отбранителните обекти.Споменава се като важна и врата Камбезан/Камберан в грузинската област Камбечо/Камбечан/ - Кахетия.Споменава се също и че управитела на лезгинската област Балх в системата на иранската империя имал титул сахиб
цитирай
45. syrmaepon - За волжските българи - руски летописи
12.06.2011 08:54
http://www.lrc-lib.ru/rus_letopisi/Novgorod/contents.htm

http://www.russiancity.ru/books/b61.htm
цитирай
46. syrmaepon - @get
12.06.2011 08:59
"Тюркизирането на волжските българи според мен започва, някъде след "татарското" нашествие ... най-силно през 14 в."

Вече ти отговорих по този въпрос,ако ти смяташ че неграмотни номади могат да накарат висококултурен народ да си промени езика и културата,това си е твоя работа,аз обаче имам съмнения ))))
цитирай
47. get - - Този високо културен народ, води няколко големи войни(кампании) със ...
12.06.2011 10:00
... завоеватели ! ... имаме тотално унищожени градове и обиталища.
Хора се изсеслва от обичайните обитания и се оттеглят в нови региони.
syrmaepon написа:
"Тюркизирането на волжските българи според мен започва, някъде след "татарското" нашествие ... най-силно през 14 в."

Вече ти отговорих по този въпрос,ако ти смяташ че неграмотни номади могат да накарат висококултурен народ да си промени езика и културата,това си е твоя работа,аз обаче имам съмнения ))))


- Ако в началото е приказвало на прото езика си, който определено не е от групата на тюрки, то в последствие преминава на него, тъй като от монголската инвазия са страдали наред с тях и родствено им билингвично население - намекнах ти за печенези и кумани, също така известните "чьорные каблуки" ... които руснаците превеждат, като кара-калпаци ? - Тези последните са тюркоезичните не волжските българи !!
- Теорията за турцизма на старите българи плюс идеологията на "пан туранизма", се налага в историческата наука от хазарите, които вече са станали юдеи и по този начин "кагалът" им ги държи къпсулирани съотнесено към местното население.
- Защо става ? - защото, закабалената им върхушка иска да изпълни религиозната доктрина, според която еврейският народ следва да се върна в Обетованата земя ! ... и по този начин ще се сбъдне "предсказаното" от пророците им !!
Относно последните, т.нар. евреи, които на практика нямат нищо общо с библейските такива - Защо всички сте се вторачили във верските им събратя от централна и западна Европа. Защо не ги потърсите в предни и Централна Азия. Тогава ще вземе да ви просветва, кой докара първо "чингизидите", след това Тамерлан в източна Европа.
- Отделно всички тези войни за династично надмощие м/у Аршакиди и Сасаниди нямат нищо, ама абсолютно нищо общо със езиковият и етносният момент на нас българите !! - съжалявам, че трябва да ти го кажа !!

П.П. - Не се доверявай на руски източници касаещи нас - те са тенденциозно преработени !!
цитирай
48. argilos - "Тюркизирането на волжските ...
12.06.2011 16:25
syrmaepon написа:
"Тюркизирането на волжските българи според мен започва, някъде след "татарското" нашествие ... най-силно през 14 в."

Вече ти отговорих по този въпрос,ако ти смяташ че неграмотни номади могат да накарат висококултурен народ да си промени езика и културата,това си е твоя работа,аз обаче имам съмнения ))))



syrmaepon,
относно приемане на езика на "по-примитивния" военен победител и наложената от него обществена система на друг
етнос и език:
1. винаги е имало хора, които са сменяли език и всякаква идентичност по чисто икономически причини (данъци на
етническа база например в OI, което си е чиста система на целенасочено етническо претопяване с икономически средста) или с оглед на по-добри възможности за социално израстване (кариера и власт) в една наложена
със сила система, даже и тя да е по-примитивна от съществувалата преди това !

2. златната орда е унищожавала цялостно - села, градове и населението им, очевидно без религиозна мотивация, което
разбира се не съживява избитите, езикът и етноса им.

3. при ордата и в ОI има практики за разкъсване на семейства и родове по насилствен начин, а етнос и езика му се учат и практикуват в семейството, рода, в определена етноснa общност:
- разкъсване чрез институцията на военни роби, рекрутирани от пленници или от мъжете на завзети области независимо от
етносня им състав. тези мъже се изпращат по други места и не се връщат;
- жени с децата им ако не са избити или продадени в робство се приемат от мъже на властващия етнос, където също се губят етносни черти;
- институцията на яничарите е също от типа на военните роби, като в началните
фа3и на ОI отнетите деца се предават начално в турски семейства, където губят
родния си е3ик и родна култура (обичаи, песни напр.). по-късно тази практика отпада и децата се набират в по-
напреднала възраст и се изпращат след смяна на вярата в казармата, където етничната среда е друга.

цитирай
49. argilos - по-примитивни или не (в случай на ...
12.06.2011 16:26
по-примитивни или не (в случай на насилие, а такоwa е било прилагано) не играе абсолютно никаква роля, тъй като опцията е само една: жив или не.

(такава практика е прилагана и при хитлер с цел подобряване на расата на германците от раиха- от полша са иззети от родителите им в разстояние на 2-3 години минимум 20.000 руси и синеоки деца от т.н. арийски тип (Spiegel), които са предадени за огерманяване в детски домове и немски семейства, а за говорене на полски език там се е наказвало много строго; примери от съвремието: в турция до не много отдавна бе забранено със закон да се говори друг език освен турски, включително и в дома).

.............
хайландури ми звучи на туркизиран немски (Heiland, хaйланд =спасител, лечител в случая с Христос спасителя; има и фамилно име Хaйландер).
какъв превод и значение на името дава автора на книгата за която говориш?
такова туркизиране на немски има според мен и в статуса хаймане за хора без твърдо местожителство по време на ОЙ
(немски хеиматлос със същото значение, изведено от heimat, родина). но немския не е турски, нали.
същото е и по отношение на българския - той не е турски. нито пък монголския е турски, нито берберския.

поздрави
цитирай
50. get - . . . в турция до не много отдавна бе ...
12.06.2011 20:09
argilos написа:
... в турция до не много отдавна бе забранено със закон да се говори друг език освен турски, включително и в дома).

- Имал съм познати, емигранти от турски Кюрдистан - същите са ми казвали, че от деца изпитват страх от униформа - защото в тяхното съзнание, това се свързва с насилие и малтретиране. Това и по отношение използване на кюрдски на битово равнище !!


argilos написа:
хайландури ми звучи на туркизиран немски (Heiland, хaйланд =спасител, лечител в случая с Христос спасителя; има и фамилно име Хaйландер).
какъв превод и значение на името дава автора на книгата за която говориш?
такова туркизиране на немски има според мен и в статуса хаймане за хора без твърдо местожителство по време на ОЙ
(немски хеиматлос със същото значение, изведено от heimat, родина). но немския не е турски, нали.
същото е и по отношение на българския - той не е турски. нито пък монголския е турски, нито берберския.

поздрави

- Мисля, че тезата ти относно хайландер-хаймана, почива на здрава основа, през късното средновековие е известно едно население Украйна и Белорусия, което е било наричано "бродници" - вероятно от думата "бродя". Една от теориите е че, това е население от бившата хазарска империя, след нейното унищожаване и юдеизирането й. Голяма част от това население възприема, немското наречие "идиш". От израелският историк Весели има една теория, че протоезика на същите е бил близък до славянският !

- Виждам, че темата за берберите те вълнува ! някога привличал ли е вниманието факта, че булките от помаклъка ето - http://infotourism.net/thumbs/14249.jpg - имат идентично одеяние, като на берберските ... тази е от Мароко - http://www.zawaj.com/weddingways/images/morocco/bride_fabric.jpg (доста черничка, но явно измешени бербери с местни от северна Африка ?
- Този факт упорито се коментира от емисари на ислямисти-араби, с което искат да припознаят произхода на българските мюсюлмани да е от арабски такъв ? - Имаш ли някакво становище по въпроса ... аз си имам теория. :))

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
51. syrmaepon - За тези неща,ако може да посочите източници
13.06.2011 07:45
argilos написа:
syrmaepon написа:
"Тюркизирането на волжските българи според мен започва, някъде след "татарското" нашествие ... най-силно през 14 в."

)



syrmaepon,
относно приемане на езика на "по-примитивния" военен победител и наложената от него обществена система на друг
етнос и език:
1. винаги е имало хора, които са сменяли език и всякаква идентичност по чисто икономически причини (данъци на
етническа база например в OI, което си е чиста система на целенасочено етническо претопяване с икономически средста) или с оглед на по-добри възможности за социално израстване (кариера и власт) в една наложена
със сила система, даже и тя да е по-примитивна от съществувалата преди това !

2. златната орда е унищожавала цялостно - села, градове и населението им, очевидно без религиозна мотивация, което
разбира се не съживява избитите, езикът и етноса им.

3. при ордата и в ОI има практики за разкъсване на семейства и родове по насилствен начин, а етнос и езика му се учат и практикуват в семейството, рода, в определена етноснa общност:
- разкъсване чрез институцията на военни роби, рекрутирани от пленници или от мъжете на завзети области независимо от
етносня им състав. тези мъже се изпращат по други места и не се връщат;
- жени с децата им ако не са избити или продадени в робство се приемат от мъже на властващия етнос, където също се губят етносни черти;
- институцията на яничарите е също от типа на военните роби, като в началните
фа3и на ОI отнетите деца се предават начално в турски семейства, където губят
родния си е3ик и родна култура (обичаи, песни напр.). по-късно тази практика отпада и децата се набират в по-
напреднала възраст и се изпращат след смяна на вярата в казармата, където етничната среда е друга.



Доколкото ми е известно хайландур се превежда от арменски
цитирай
52. syrmaepon - Ако прочетете историята на Стара Загора
13.06.2011 07:51
ще научите как в града са биле заселвани тюркмени,почти век между етносите тече кървава вражда.Накрая по-нетърпящите българи се изселват в Балкана,в града остават само най-търпеливите.И както вече казах това въобще не е довело до забравяне на езика.Аз ви дадох тука десетки препратки,но от вас не видях ни един източник .Обаче както вие така и аз не вярвам на приказки неподкрепени с доказателства ))))))

Най-лесно се съхранява език в историческата Родина,но това е пример,че това не е невъзможно и далеч от нея

http://syrmaepon.blog.bg/history/2011/06/13/.764227
цитирай
53. solinvictus - ще научите как в града са биле зас...
13.06.2011 12:01
syrmaepon написа:
ще научите как в града са биле заселвани тюркмени,почти век между етносите тече кървава вражда.Накрая по-нетърпящите българи се изселват в Балкана,в града остават само най-търпеливите.И както вече казах това въобще не е довело до забравяне на езика.Аз ви дадох тука десетки препратки,но от вас не видях ни един източник .Обаче както вие така и аз не вярвам на приказки неподкрепени с доказателства ))))))

Най-лесно се съхранява език в историческата Родина,но това е пример,че това не е невъзможно и далеч от нея

http://syrmaepon.blog.bg/history/2011/06/13/.764227


Виждам ,че си навътре в темата за припознаване на прабългарски етноси по руска методология ...този айтберов така си предполага а,а ние от какъв зор да му вярваме на "прозренията" му?
Еди кои си приличали по облеклото на българите и ...готово!

Цитирането на БГ-форума е най глупавото нещо!Там са повечето туркски олигофрени които са държавна ясла и ...изобщо не са ми някакъв капацитет!

Не само берберите в Мароко ,които изобщо не са били араби ами и гарамантите(ли бяха) та те си имат почти на 80% наша носия? и какво и те ли са "прабългари"?

Само с лингвистика от 20 век трудно ще се докаже ,че "протобулгарите" са граничили като империя с персите да речем!
Няма никакъв смисъл от копиране на русняци ,трябват артефакти,надписи,монети,паници ,крепости,тангристки храмове и т.н. ....а ТЕ ЛИПСВАТ -направо крещят НЯМА! хехе

Ще ми бъде интересно да ми покажеш монетите на волжките българи ,нали арабите казали че били с най богатият град БИЛЯР(което означавало БУ(О)ЛГАР)
С какви пари са купували и продавали?

п.п.имаше едно недорузомение от същият този форум ,който се изказа ,че имали КОЖЕНИ ПАРИ ...доста напреднаичаво,не мислиш ли?
цитирай
54. solinvictus - Влизайки в Хиспания, което не е било ...
13.06.2011 12:08
Влизайки в Хиспания ,което не е било никакво завладяване (15 000 маври)мюсюлманите действат изключително икономически за да асимилират населението и използват за това юдеите.Това е причината сега много испанци да се мислят за техни потомци и учат Тора-та или кво беше другото?
Има един вселенски събор в Картагена мисля че беше и там много точно се казва за какво иде реч!

Цялата идея (руско немска) за съчиняване на нашата история се гради на "великото преселение" и ако то се докаже ,че е измислено ...в което аз съм сигурен! ....и спират чартърите до Манголия! хаха
цитирай
55. argilos - get,
13.06.2011 17:27
има и други снимки от бербери, повечето от които обаче са съгласувани с изискванията на иcлама - например забулването на жените и момичетата. старата традиция, отговаряща на философско-космогоничните представи на
старите бербери е: жената не прикрива лицето си. тя е слънце.

какво общо имат татуировки и женски накити с иcлам не знам. татуировки има при траки, скити, келти, алпийската ледена мумия oetzi и разбира се при старите берберски народи (постоянни традиционни татуировки вече почти не се правят);
с берберите обаче ни свързват (и не само нас, но и келти, германи, старопрyси) далеч по-стари от времето на
иcламизацията контакти, взаимни действя и взаимодействия, което не ни прави бербери нито пък е обратното - те да са българи, траки и т.н..

иcламизирането, на което са подложени te от 7-8-9 век, е в голямата си част насилствено (документирани военни походи и битки) поради което не виждам връзка с проникване на иcлам в българия точно чрез берберите, а още по-малко ранно проникване на иcлам, което не е и документирано на балканите.
преди иcламизацията берберите са ранни християни, юдеи и староверци-пантеисти. и до сега иcламат при тях не е повсеместен.

поздрави

цитирай
56. argilos - syrmaepon, вие показвате и гово...
13.06.2011 17:50
syrmaepon, вие показвате и говорите за хора, които не са българи, i си имат тяхен, хубав етнос!

но той не е моя, не е български. разбирате ли ?
БЪЛГАРСКИ ! а не бaлхарски, бакларски не и дaгестански, не и татарски, не алтайски, не турски или арменски.
езикът е друг, танците са други, песните са други !



цитирай
57. get - - Мислех, че сама си стигнала да озводи подобни на моите ... но явно не ?!
13.06.2011 18:43
argilos написа:
... забулването на жените и момичетата. старата традиция, отговаряща на философско-космогоничните представи на
старите бербери е: жената не прикрива лицето си. тя е слънце.

какво общо имат татуировки и женски накити с иcлам не знам. татуировки има при траки, скити, келти, алпийската ледена мумия oetzi ....
...

поздрави



- Специално с тази украса на булката, при рибновските булки - Това говори за стар балкански обичай ... но вече не жената, като СЛЪНЦЕ, а жената като Стетовното дърво - ставащо ПЛОДНО ! - тези ваярвания ще ни отведат минимум 2 000 години пр. н.е. !
- Старопрусите са по-скоро родствени на "венедите", тоест от "славянското" езиково семейство, германизирани са към ІХ-ХІІ векове от "тевтонските" рицари.
- Относно връзка м/у келти и германи не виждам такава или ако има е опосредствена ?!
- Варвар-ите или барбар (бербери), техни предци са вандалите ! - Потърси из интерната на ключова фраза "вандалски речник" - ОТ там ще си направиш, какъв език са позвали.
- Одоакър, който казва "Горко на победените" след като превзема Рим е вандал !
- Бащата на същият е близък сподвижник на Атила. На практика Одоакър е бил на римска служба, но те не му плащат възнаграждението и той отива да си вземе своето(разбира се като победител е прекалил- Vae victis !).
- Относно "бер-бер"-ите, ако им погледнеш антропологичните белези, можем да предположим, че техните предци са били светлооки европеиди. Това се препотвържадава и от исторически източници, т.е. те след като оплячкосват Рим, се преселват в северна Африка. Стават морски хегемон и т.н.
- От всичко правя извода, че в далечни времена те са били в културен и етносен контакт с трако-илирийско население, тук в Европа в частност и с дедите на "помаците" !! ... излезе много дълго - дано ми се разбира !!? :))

Поздрав
цитирай
58. argilos - - Специално с тази украса на булк...
13.06.2011 20:38
- Специално с тази украса на булката, при рибновските булки - Това говори за стар балкански обичай ... но вече не жената, като СЛЪНЦЕ, а жената като Стетовното дърво - ставащо ПЛОДНО ! - тези ваярвания ще ни отведат минимум 2 000 години пр. н.е. !
***за значението на татуировките при берберите не съм писала. това е отделна тема.
не може въз основа на външни фолклорни прилики да се правят връзки и заключения за иcлама! и проникването му на балканите. връзките между северна африка и балканите са с много по-стара дата отколкото иcламизацията.

- Старопрусите са по-скоро родствени на "венедите", тоест от "славянското" езиково семейство, германизирани са към ІХ-ХІІ векове от "тевтонските" рицари.
***старопрyсите имат език сходен на траките, а връзките старопрyси-траки-средиземно море датират от появяването на първия янтар (бернстеин) в микена и египет, т.е. по време, когато според лингвистите няма още кой знае какво разделяне на славянски-германски -келтски езици. затова всеки може да познае нещо от тези езици в своя собствен.
- Относно връзка м/у келти и германи не виждам такава или ако има е опосредствена ?!
***връзка има между бербери и островни (сини) келти, както и с баските, а с германите има чрез вандалско-гетски и старопрyски (племето галинди) пребивавания в магреб.
- Варвар-ите или барбар (бербери), техни предци са вандалите ! - Потърси из интерната на ключова фраза "вандалски речник" - ОТ там ще си направиш, какъв език са позвали.
***бербер е късно наименование, дадено от гърци, латини или \"вандали\" за народи, които са си на това място най-късно от споменаването им в египетски хроники като либу, техену, шу, гараманти, лотофаги (херодот) и други. те дават и няколко египетски фараона (династиите шешонк напр. или о3еркон). към местното население (не гръцки колонисти) на Лептис Магна се числят гарамантите.
- Относно "бер-бер"-ите, ако им погледнеш антропологичните белези, можем да предположим, че техните предци са били светлооки европеиди. Това се препотвържадава и от исторически източници, т.е. те след като оплячкосват Рим, се преселват в северна Африка. Стават морски хегемон и т.н.
***берберите са били различни, но светлокожи, както се вижда и от египетски хроники (с две пера, татуировки, дълги дрехи и бради; понкакога с кръстосани през гърдите ремъци). след изтласкването на повечето от старите им народи на юг в днешно мали и чад, което става доколкото знам към 18-19 век, те се смесват с южни жени, които са по-тъмнокожи. останалите на север се смесват донякъде и с араби.
- От всичко правя извода, че в далечни времена те са били в културен и етносен контакт с трако-илирийско население, тук в Европа в частност и с дедите на "помаците" !! ... излезе много дълго - дано ми се разбира !!? :))
***същия извод правя и аз - хилядолетен културно-етностен контакт с трако-илирийско население на балканите. но иска още много четене.
поздрави
цитирай
59. get - - Така, така - в основни линии - сходни становища !
13.06.2011 23:41
- По отношение на северна Африка и династичните линии при египтяните, там ... само информативно (не съм задълбавал) ?! :))

- Друго ме интересува - Кога германският език се отделя от общото европейско семейство, тоест кога те стават НЕМИ или немци за нас ? - имате ли някаква хипотеза (това го съотнасям към едни събития от ІV в и там просто не ми се връзват нещата) ?

- С уважение !
цитирай
60. demograph - От това вече ме заболя....мамицата му продажна! Лелицата му неграмотна!
15.06.2011 22:52
shtaparov написа:
Мисля да е доста сериозен казус връзката на Овчарови с овчарлъка. Но Българският народ не е стадо овце,за да го прилъжеш лесно. Не мога да забравя как неотдавна този археолог /който сякаш е роднина на един подобен нему енергетик/ обяви един Български средновековен пръстен за внесен от Франция,понеже на него имало лилия! Значи,действаме първосигнално-преди да потърсим
Българските успоредици /което би трябвало да е приоритет на всеки наш изследовател/,търсим тенденциозно и намираме само чуждите! Нищо, че във Франция лилията се е появила като мотив едва след XI-XII век /подир пристигането там на богомилите-катари/,а в древна България-стотици години по-рано! Но ако Овчаров беше добър специалист,той щеше да знае,че върху съдове от съкровището на Княз Кубрат има изобразени лилии почти в този им вид,в който са представени не само върху пръстена от Варна,но и върху френския кралски герб,и то векове преди появата на Френската държава! И това може да означава само едно- френските крале са заимствали лилията като мотив от старите Българи-катари,а нашите изкусни занаятчии и златари са били едни от най-добрите в света до XVII-XVIII век,когато старата ни златарска школа е почти унищожена /физически или чрез прогонване и асимилиране/ от турските окупатори. Овчаров не е добър специалист и е хабилитиран по някакво голямо недоразумение щом аз,Щапаров Младши,знам за древните Българи много повече от него и мога да оборя тюркските му тежнения точка по точка. Друг е въпросът,че него не го вълнува логиката,а постовете- независимо от цената. Той иска един ден да стане министър на културата или поне декан на СУ,а проявите му сочат,че не е пригоден дори за селски учител по история. Но такъв ни бил късметът на Българите- при дългата редица от слаби политически управления между 1943 и 2009 година не можем да очакваме силни научни прояви на хората,оторизирани да се занимават с Българска история,която отгоре на всичко е безнадеждно объркана и фалшифицирана.

цитирай
61. syrmaepon - Sol,слънце мое ))))
16.06.2011 08:19
много обичаш да извърташ нещата,но представи си артефакти има.Прочети за това,че кавказките албанци са имали своя азбука още в 5в и са приели християнството почти с арменците.Неотдавна грузински учен е намерил образци от тази писменост и доказва ,че тя се разчита на удински език.Що се отнася до готите има в Дагестан едно две селца дето се считат техни потомци или поне им носят името,ама нема кой да чете.И да представи си ,дагестанските народи пишат официално на руски,както и българите скоро може би ще да пишат на английски ))))
Поздрави!
цитирай
62. syrmaepon - @argilos
16.06.2011 08:25
"От всичко правя извода, че в далечни времена те са били в културен и етносен контакт с трако-илирийско население, тук в Европа в частност и с дедите на "помаците" !! ... излезе много дълго - дано ми се разбира !!? :))"

А тези с кого са били в контакт?

http://syrmaepon84.blogspot.com/2011/03/blog-post_21.html
цитирай
63. get - много обичаш да извърташ нещата, но ...
16.06.2011 16:19
syrmaepon написа:
много обичаш да извърташ нещата,но представи си артефакти има...И да представи си ,дагестанските народи пишат официално на руски,както и българите скоро може би ще да пишат на английски ))))
Поздрави!


- Така, след като стана дума за грузински учен, та ми дойде на ум, един виц за "Произхода на човека" !
- Малкото "чукча" учи урока за "Произхода на видовете" а от там и на човека.
Старият чукча го пита, над какво се труди. То обяснява, накратко същностното на прочетенето но го интригува един въпрос ! Баща му, съответно като родител предлага интелектуалната си помощ.
- Та, малкият пита татко си - тате ние от коя маймуна сме произлезли ?
Бащата, обяснява - ние ли, от една такава малка, смачканичка, с дръпнати очички. Детето кима разбиращо и продължава да пита - тате, тате а русите, те пък от каква маймуна са произлезли ? Таткото пак обяснява - От една голяма руса с големи сини очи.
Малкият обаче не се умирява и продължава със следващият въпрос - Тате, а грузинците ... те от каква маймуна са произлезли !
Бащата троснато отговаря - А не, сине ! - маймуната е произлязла от тях !! :))

- Това накратко с произхода на кавказките народи и кой от кого, и кога произлиза.

Там като тръгнеш през планинанта, минаваш една долина, заселена с един народ, прехвърляш баира и попадаш при друг народ ?(опит за повторение на кавказка пословица !!)

syrmaepon написа:
А тези с кого са били в контакт?

http://syrmaepon84.blogspot.com/2011/03/blog-post_21.html
!

- А тези по всяка вероятност, са били в контакт с народ, където е била разпространена роботърговията и исляма(копие на юдаизма) - За да се държи толкова на булката "да е честна". Тази традиция идва от "абрамистичните" религии !!

- Без лоши чувства !

от Гет "ктист"
цитирай
64. syrmaepon - А за тази сватба ,какво ще кажеш ?
17.06.2011 07:39
http://syrmaepon.blog.bg/history/2011/01/23/balkarska-svatba.672318

"А тези по всяка вероятност, са били в контакт с народ, където е била разпространена роботърговията и исляма(копие на юдаизма) - За да се държи толкова на булката "да е честна". Тази традиция идва от "абрамистичните" религии !!"

За всички народи булката трябва да е честна и за славяните,може ако искаш да прочетеш при руснаците или чехите какво е било до 19в.
цитирай
65. argilos - много обичаш да извърташ нещата, но ...
17.06.2011 19:46
syrmaepon написа:
много обичаш да извърташ нещата,но представи си артефакти има.Прочети за това,че кавказките албанци са имали своя азбука още в 5в и са приели християнството почти с арменците.Неотдавна грузински учен е намерил образци от тази писменост и доказва ,че тя се разчита на удински език.Що се отнася до готите има в Дагестан едно две селца дето се считат техни потомци или поне им носят името,ама нема кой да чете.И да представи си ,дагестанските народи пишат официално на руски,както и българите скоро може би ще да пишат на английски ))))
Поздрави!


syrmaepon,

това е така, но грузинския не се води за турк, докато балкари и кабaрдини, с които правите сравнения за "прото"българи , са определени за турк.
собственото название на днешните балкари е било до много късни времена TAVHLU=planinci, обитатели на планина.
Руснаците, както и западноевропейците назовават тези хора до вкл. 20 век "татарски племена", а руснаците ги наричат bolxy едва в документи от 17 век
(http://de.wikipedia.org/wiki/Balkaren#cite_note-3).
минимум 7 века преди това българите имат държава, говорят и пишат на български (а не турк), снабдяват с книги руснаци, самонаричат се българи (a са назовавани българи още по-рано) и успяват да запазят до днес етноса и родния си език.
предполагам, че същото са постигнали и хората Тавхлу - запазили са си езика, т.е. турк и етноса си, който не е български.

поздрави


цитирай
66. argilos - "От всичко правя извода, че в ...
17.06.2011 19:51
syrmaepon написа:
"От всичко правя извода, че в далечни времена те са били в културен и етносен контакт с трако-илирийско население, тук в Европа в частност и с дедите на "помаците" !! ... излезе много дълго - дано ми се разбира !!? :))"

А тези с кого са били в контакт?

http://syrmaepon84.blogspot.com/2011/03/blog-post_21.html


африканските амазонки на Диодор Сикулус от преди 3500-4000g. може и да са разпространили допълнително африкати в езиците и на Кавказ покрай Mала Aзия ;))
във всеки случай, добре е според мен да се имат предвид и пъстрите рисунки в египет, показващи хора от четирите краища на света, търговията със стоки от всякакъв вид; и че дали страната Пунт се е намирала в Етиопия/Судан/Сомалия, а не на Понтос напр., не се знае все още със сигурност.
цитирай
67. get - - Моля, моля :)) - с тези гръцки залитания, всичко що е хубаво да е Египет или ...
17.06.2011 20:56
... най-малко от Африка !!
argilos написа:
syrmaepon написа:
"От всичко правя извода, че в далечни времена те са били в културен и етносен контакт с трако-илирийско население, тук в Европа в частност и с дедите на "помаците" !! ... излезе много дълго - дано ми се разбира !!? :))"

А тези с кого са били в контакт?

http://syrmaepon84.blogspot.com/2011/03/blog-post_21.html


африканските амазонки на Диодор Сикулус от преди 3500-4000g. може и да са разпространили допълнително африкати в езиците и на Кавказ покрай Mала Aзия ;))
във всеки случай, добре е според мен да се имат предвид и пъстрите рисунки в египет, показващи хора от четирите краища на света, търговията със стоки от всякакъв вид; и че дали страната Пунт се е намирала в Етиопия/Судан/Сомалия, а не на Понтос напр., не се знае все още със сигурност.

- Понта на амазонките ми е ясен(къде е), но за амазонки в страната Пунт не бях чувал ? :))
- Една много смела хипотеза, на която аз малко или много съм превърженик, локализира Пунт не на източнит бряг на Африка а на западния на Индия.
- Това има пряко отношение, към хамито-семтската езикова група, абрамистичните религии, тяхно разпространение и ред други неща !!

- Относно вандалите, които са и скито-келти, в по-късно време явяващи и етнообразуващ елемент при берберите там връзките са други. Тук аз правя, първоначалното поселение на вандалите тук ... североизток на балканите и поради това културно-религиозни релации със старата булченска обредност, която се е запазила при помаците, поради консервативният и изолиран начин на живот.

- Относно, немците - кога са заприказвали германски, отново питам, имате ли някаква идея !?? - тъй като показахте добро познаване за териториално етносното положение в централна Европа, късна античност !!

Поздрав
цитирай
68. solinvictus - много обичаш да извърташ нещата, но ...
18.06.2011 18:56
syrmaepon написа:
много обичаш да извърташ нещата,но представи си артефакти има.Прочети за това,че кавказките албанци са имали своя азбука още в 5в и са приели християнството почти с арменците.Неотдавна грузински учен е намерил образци от тази писменост и доказва ,че тя се разчита на удински език.Що се отнася до готите има в Дагестан едно две селца дето се считат техни потомци или поне им носят името,ама нема кой да чете.И да представи си ,дагестанските народи пишат официално на руски,както и българите скоро може би ще да пишат на английски ))))
Поздрави!


Хехе ...виждам че си вътре в темата "етнология" но както аз искам да направя паралели с древната култура на балканите с нас ,така и ти се опитваш да ни закачиш за дагестанци и балкарци и т.н.
Но това са влияния които не определят етнос а култура!
Което се опитват да неглижират пишман историчарите!

Добре гледаме на изток ,но на запад що не гледаме?
Мислиш ли че тези носии,знаци,черги,кукери,нестинарки,ракии,танци скачащи огньове,честни булки,наричания и т. н. а да и ХОРА-та ги няма на запад?
И защо да не си правим с тях прилика?

Като казах за артефакти имах предвид -български такива ,а не всички останали които били като нашите и за това ние сме били като тях?????

не стига че им даваме "европейска рамка" ами после стават нагли и почват да се измятат ,че ние сме като тях? хехехехе
цитирай
69. syrmaepon - Явно не се разбираме...
20.06.2011 09:43
Никъде не съм написала,че ние сме като тях...Но не може да отхвърлиш факта,че Аспарух е заселил хора тук,не може да отхвърлиш факта,че държавата на Кубрат е там,не тук.Готите откъде тръгват ? Аланите къде имат държава 11-13в. И въобще как е заселена Европа? - хора дошле през Босфора,а други през Кавказ.Следи може да има на много места,изводите са друго нещо.Примерите ти ги посочих,за да е ясно,че има твърде много неизвестни.Много добре зная,че може да се намерят общи неща и с ирландците например,но връзката те я правят със скитите.
цитирай
70. get - - Ако се освободите от пристрастията си - няма да е зле ??!
20.06.2011 13:29
syrmaepon написа:
Никъде не съм написала,че ние сме като тях...Но не може да отхвърлиш факта,че Аспарух е заселил хора тук,не може да отхвърлиш факта,че държавата на Кубрат е там,не тук.Готите откъде тръгват ? Аланите къде имат държава 11-13в. И въобще как е заселена Европа? - хора дошле през Босфора,а други през Кавказ.Следи може да има на много места,изводите са друго нещо.Примерите ти ги посочих,за да е ясно,че има твърде много неизвестни.Много добре зная,че може да се намерят общи неща и с ирландците например,но връзката те я правят със скитите.

- Първо ни говорите, за праистория и "доказвате" че в тези салечни епохи балканите били заселени от народи дошли то Кавказ или Мала азия.
- Пък после ни хвърляте в VІ - VІІ в. от когато имаме за първи път упоменаване, и то забележете гръцки източници за българите ?
- Защо пропускате монголската инвазия и една съвместна украино-куманска войска, която се бие с тези пришълци(тюркско езични) при р.Калка. От тогава те се настаняват в северно причерноморие. След около вед имаме още една инвназия на туркско говорещи пришълци при Тамерлан. Именно тогава е унищожена аланската държава а те са поставени на границите на биологичното им оцеляване.
- Защо ви ги споменавам тези неща ? - наличието на тюрко или по-скоро билингвично население имаме по време когато е създадена българска държава на Дунава. Тези същите са от близък етносен произход с местното славо-езично население(украинци), тъй като се женят помежду си и създават военни съюзи с/у външен и общ за тях агресор(враг), като монголи и средноазиатски тюрки.
- Нещата са в достатъчна степен объркани, но вие ги обърквате допълнително, като вкарвате презумпцията, че видите ли тюрки населяват причерноморието(степите) едва ли не от преди христа. - За мен това е дълбоко погрешно !!
- Така, че тълкуването по този начин на история и език на народите, става един "миш-маш" !!

- С уважение !

от Гет "ктист"
П.П. Следва да отбележа, че готите по произход са гети !!
цитирай
71. solinvictus - Никъде не съм написала, че ние сме ...
20.06.2011 15:35
syrmaepon написа:
Никъде не съм написала,че ние сме като тях...Но не може да отхвърлиш факта,че Аспарух е заселил хора тук,не може да отхвърлиш факта,че държавата на Кубрат е там,не тук.Готите откъде тръгват ? Аланите къде имат държава 11-13в. И въобще как е заселена Европа? - хора дошле през Босфора,а други през Кавказ.Следи може да има на много места,изводите са друго нещо.Примерите ти ги посочих,за да е ясно,че има твърде много неизвестни.Много добре зная,че може да се намерят общи неща и с ирландците например,но връзката те я правят със скитите.


Държавата на Къбрат е мираж ...опитай се да намериш факти за нея или най малкото Кубратово идентифициране ,а не съветско!
Нека да видим кои са фактите за тази държава от 7 век и които определят Българска "държава" в смисъла който разбираме това понятие!
Най малкото -религия,администрация,материална култура и контакт с други подобни структури?
Тази "държава" граничеща с РИ ли е или не е?
Аспарух не е заселил никой,тези българи са си били винаги там където са си!
Кой е заселил българите в 5-6 век преди това ?
И кой ги е ОТселил?
Ти какви факти би могла да представиш за тези заселвания и ако с а такива ,защо не говорим за ДЪРЖАВА?
Пък ако тази държава е някъде другаде то къде е ?Кои са и границите, съседите какви са фактите?
И изобщо много номадски "държави" ,а?
Много лесно ги обясняват папагалите с Юртите неска тука, утре там и пиенето на конско мляко е връхта,не мислиш ли?

И много видове "българи" са се пръкнали по това време ...даже повече видове и от грците?

п.п.аланите са в Пирин - еите ...КАТ - алани ,хехехехе
цитирай
72. анонимен - Back pain relief
09.07.2011 13:06
Back and neck suffering will have a exhausting effects on your everyday living. No-one loves to feel aches but once it happens the most important intent can be to enable it to be eliminate as soon as possible. Depending on Domestic Company for Well-being Sciences (NIHS) the neck and throat agony will be the Next most commonly encountered method of problems proficient in the usa at present. Almost 2/3 within the society will experience a certain amount of tonsils agony within their life.

Nck anguish comes with several triggers and may also look out of the blue. Our own throat is an ornate an area of the human body because it supports the actual top combined with defends this spine at most necessary point where by it all logs onto to our own mental. For its ranking the anguish that we all experience with much of our throat can be brought on by not alone the nck its own matters however associated with body on top of that.

This muscular tissue with the throat relate from the spine, muscles, torso and within the face. Your muscles advice about move in all directions on the venture together with position help. When each of these muscles groups becomes stretched it may cause throat pain. Whiplash will be an accident in which structure variations and will appear via activities, vehicle collisions not to mention reduces. Herniated or perhaps full intervertebral discs are considerable strain to your tonsils, which could contribute to extreme as well as intense neck of the guitar aches. Misalignments inside the cervical backbone or perhaps a squeezed sensors can lead to fretboard discomfort. Disorder for instance arthritis and also degenerative disc diseases together modify the severity of nck discomfort. Awful good posture also even while located, sitting down or falling asleep have become frequent factors behind nck suffering. Throat anguish runs originating from a lackluster mild pain in an extreme serious pain where you're can not move your main tonsils. Lowered throat movement, feeling numb, prickling, firing problems, giddiness, growing, together with hassle ingesting are all connected to nck discomfort. Likewise, head aches and tricep / bicep, makeup, and even shoulder joint pain can certainly pretty much all establish in the fretboard.
<a href=http://www.neckbackpainrelief.org>Upper back pain relief</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solinvictus
Категория: История
Прочетен: 1489379
Постинги: 259
Коментари: 5363
Гласове: 5370