Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2022 17:00 - Какво казва Библията за семейството?
Автор: lamb Категория: Други   
Прочетен: 5002 Коментари: 2 Гласове:
43


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Понятието семейство е изключително важно в Библията, както във физически, така и в духовен смисъл. Понятието семейство е въведено в самото начало, както виждаме в Битие 1:28 , „Бог ги благослови и им каза:„ Бъдете плодовити и увеличавайте броя си; напълнете земята и я покорете. Управлявайте над рибите на морето и птиците от небето и над всяко живо същество, което се движи по земята. "" Божият план за творение беше мъжете и жените да се женят и да имат деца. Мъжът и жената биха образували съюз с „една плът“ чрез брак ( Битие 2:24 ) и те заедно с децата си стават семейство, основният градивен елемент на човешкото общество.

Също така рано виждаме, че членовете на семейството трябва да се грижат и грижат един за друг. Когато Бог пита Каин: "Къде е Авел, брат ти?" Отговорът на Каин е "Аз ли съм пазач на брат ми?" Изводът е, че да, очакваше се Каин да бъде пазител на Авел и обратно. Убийството на брат му на Каин не само е било престъпление срещу човечеството като цяло, но е особено силно, защото е първият регистриран случай на братоубийство (убийство на брат или сестра).

Библията има по-общ усет за хората и семейството, отколкото обикновено се приема в западните култури днес, където гражданите са по-индивидуализирани. Когато Бог спаси Ной от потопа, това не беше индивидуален случай на спасение, а спасение за него, съпругата му, синовете му и жените на синовете му. С други думи, семейството му е спасено ( Битие 6:18 ). Когато Бог извика Авраам от Харан, Той повика него и семейството му ( Битие 12: 4-5 ). Знакът на Авраамовия завет (обрязването) трябвало да се прилага върху всички мъже в домакинството, независимо дали са родени в семейството или са част от служителския персонал на домакинството ( Битие 17: 12-13). С други думи, Божият завет с Авраам е бил семеен, а не индивидуален.

Значението на семейството може да се види от разпоредбите на Моисеевия завет. Например две от десетте заповеди се занимават с поддържане на сплотеността на семейството. Петата заповед относно почитането на родителите има за цел да запази авторитета на родителите по семейни въпроси, а седмата заповед, забраняваща прелюбодейството, защитава светостта на брака. От тези две заповеди произтичат всички различни разпоредби в Моисеевия закон, които имат за цел да защитят брака и семейството. Здравето на семейството е толкова важно за Бог.

Това не е само старозаветно явление. Новият Завет прави много от същите заповеди и забрани. Исус говори за светостта на брака и против несериозния развод в Матей 19 . Апостол Павел говори за това как трябва да изглеждат християнските домове, когато дава на близнаците заповеди „деца, подчинявайте се на родителите си“ и „родители, не дразнете децата си“ в Ефесяни 6: 1–4 и Колосяни 3: 20–21 . В 1 Коринтяни 7 невярващият съпруг е „осветен“ чрез вярващия съпруг, което означава, наред с други неща, че невярващият съпруг е в състояние да бъде спасен чрез свидетелството на вярващия съпруг.

Нека сега насочим вниманието си към концепцията за семейството. По време на тригодишното Си служение Исус разби някои преобладаващи представи за това какво означава да си част от семейство: „Докато Исус все още говореше с тълпата, майка му и братята му стояха отвън и искаха да говорят с него. Някой му каза, „Майка и братята ви стоят отвън и искат да говорят с вас.“ Той му отговори: „Коя е майка ми и кои са братята ми?“ Посочвайки своите ученици, той каза: „Ето моята майка и моите братя. Защото, който върши волята на небесния ми Отец, той ми е брат, сестра и майка“ ( Матей 12: 46-50). Сега трябва да изясним някои заблуди с този пасаж. Исус не казва, че биологичното семейство не е важно; Той не освобождава майка си и братята си. Това, което Той прави, е да даде ясна теологична точка, че в Небесното царство най-важната семейна връзка е духовна, а не физическа. Това е истина, изрично ясна в Евангелието на Йоан, когато евангелистът казва: „Но на всички, които са го приели, на онези, които са повярвали в неговото име, той е дал право да станат деца на Бог - деца, родени не от естествен произход, нито на човешко решение или воля на съпруг, но роден от Бог “( Йоан 1: 12-13 ).

Всичко е съвсем ясно. Когато се раждаме физически, се раждаме във физическо семейство, но когато се „раждаме отново“, се раждаме в духовно семейство. Когато сме приети в Божието духовно семейство, Бог става наш Отец. Това духовно семейство не е обвързано с етническа принадлежност, пол или социално положение. Както казва Павел: „Всички вие сте Божии синове чрез вяра в Христос Исус, защото всички вие, които сте били кръстени в Христос, сте се облекли с Христос. Няма нито евреин, нито грък, роб, нито свободен, нито мъж, нито жена, защото вие сте всички в Христос Исус. Ако принадлежите на Христос, значи сте потомството на Авраам и наследници според обещанието “( Галатяни 3: 26-29 ).

И така, какво казва Библията за семейството? Физическото семейство е най-важният градивен елемент за човешкото общество и като такова трябва да се възпитава и защитава. Но по-важно от това е новото творение, което Бог създава в Христос, което се състои от духовно семейство, Църквата, съставено от всички хора, които призовават Господ Исус Христос като Спасител. Това е семейство, извлечено „от всяка нация, племе, народ и език“ ( Откровение 7: 9 ), а определящата характеристика на това духовно семейство е любовта един към друг: „Нова заповед, която ви давам: Обичайте се един друг. Обичах ви, така че вие ​​трябва да се обичате един друг. По това всички хора ще знаят, че вие ​​сте Мои ученици, ако се обичате един друг “( Йоан 13: 34-35 ).
image  


Тагове:   Исус Христос,


Гласувай:
43



1. kvg55 - lamb,
11.07.2022 22:07
Работата е вече изпусната. Особено на Запад от католическата църква.
Либерастията съсипва представата за праведно семейство.
цитирай
2. lamb - Ако харесвате съдържанието на б...
25.09.2023 18:56
Ако харесвате съдържанието на блога може да го подкрепите с тази молитва.
Отче наш, моля да даваш сили, знания и умения на автора на християнския блог lamb, който да представя Бог и неговото слово по най-правилния начин. Не само да служи на своите потребители, но да докосне душите на хората и да създава Христови ученици. В Името на Исус Амин. Матей 18:20 Защото, където двама или трима са събрани в Мое Име, там съм и Аз посред тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lamb
Категория: Други
Прочетен: 1046068
Постинги: 1122
Коментари: 1086
Гласове: 15531
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930