Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2017 07:25 - ЛЮТЕНИЦА, ПРИГОТВЕНА ВЪВ ФУРНА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1874 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 https://bulmedia.net/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%BE-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B9/4543/

image
Все още не сме ви казали най-хубавото в тази рецепта. Лютеничката се прави във фурната! Точно така – няма да се налага да висите с часове на котлона, нито да бъркате непрекъснато.
И това, ако не е прекрасно…
Наистина изобщо не преувеличаваме с хвалбите по тази рецепта. И го казваме от личен опит!
Това определено е най-мързеливата рецепта, която може да съществува. Най, ама най-лесната и супер вкусна!!!
Преминаваме към нужните продукти. Предварително искаме да уточним, че грамажите не са от толкова голямо значение. Дали ще намалите някои продукти и ще увеличите други, няма значение – направете я по свой вкус.
– 3 кг червени чушки (ако обичате зелени, сложете и такива)
– 2 кг домати
– 1 кг патладжан
– 600 г моркови
– 3 глави лук
– 1 глава чесън
Пак уточняваме – всички тези количества са ориентировъчни!
– 2/3 ч.ч. захар
– 1/3 ч.ч. оцет
– 1/3 ч.ч. червено вино
– 3 с.л. сол
– 1 и 1/4 ч.ч. олио
– 1 и 1/2 връзка магданоз
И идва ред на приготвянето на лютеничката.
Ако прецените, можете да обелите доматите. Но всъщност изобщо не е задължително! Просто ги нарежете на едри парчета.
Добре е да ги сложите да се отцедят, така ще съкратите значително времето за готвене. Но и да не го направите, лютеницата ще стане също толкова вкусна.
Патладжаните трябва да се посолят и отцедят заради горчилката в тях.
Чушките, морковите и доматите просто почистете и нарежете – НА ЕДРИ ПАРЧЕТА. Изобщо не си играйте да дребните, да режете на ситно или да смилате.
Всички зеленчуци трябва да сложите в дълбока тава. Отгоре слагате подправките – оцета, захарта, олиото, виното и солта.
Тавата покрийте с парче фолио. Но не уплътнявайте добре – целта е да се изпари водата от зеленчуците, така че уплътняването ще попречи. Просто сложете парче отгоре, за да не загарят зеленчуците.
Сложете във фурната на максимална температура и печете. Печенето отнема около 2-3 часа в зависимост от фурната ви.
Целта е да се изпари всичката вода от тавата. 10-тина минути преди това, сложете и скилидките чесън.
Когато прецените, че зеленчуците са останали само на мазнина, извадете тавата от фурната. С пасатор пасирайте лютеницата, като отново може да я направите според своя вкус – едро или дребно смляна.
За предпочитане е пасаторът ви да не е пластмасов – в противен случай има опасност да се разтопи от горещината. Ако разполагате с пластмасов, просто изчакайте лютеничката да изстине малко.
Сега е моментът да добавите и ситно нарязания магданоз. Ако пък не искате той да се усеща в лютеницата, сложете го преди да пасирате.
Когато лютеницата е с желаната от вас консистенция, напълнете я в бурканчета, затворете и варете около 15-тина минути. След това извадете бурканчетата, обърнете ги и лютеничката е готова.
От това количество ще напълните около 7-10 бурканчета в зависимост от големината на бурканите. Изобщо не преувеличаваме, че това е най-лесната лютеница. Пробвайте и ще се уверите! А вкусът направо ще ви върне към детството и лютениците на баба като с магическа пръчка…

 

Автор на рецептата за мързелива лютеница: Елена Иванова.



Тагове:   фурна,   лютеница,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13753128
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930