Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2017 00:10 - ОТКЪС ОТ КНИГАТА "СВИДЕТЕЛИ НА ТАЙНАТА" РАЗСЛЕДВАНЕ НА ХРИСТОВИТЕ РЕЛИКВИ - втора част
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1273 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.05.2017 00:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     КЪРПАТА ОТ МАНОПЕЛО С ОБРАЗА НА ХРИСТОС  

През 1993 г. о. Хайнрих Пфайфер описва своите изследвания така:"Тази невероятна тънка тъкан е повече от прозрачна. С лекота може да се чете дори вестник, разположен на известно разстояние зад Кърпата. Изображението ни най-малко не пречи на това.При светлината на лампата на Ууд образът не се вижда, а при ултравиолетови лъчи напълно изчезва. Това доказва, че не става дума за живопис, т.е. творба, изпълнена от художник, с помощта на бои, нанесени с някакво пособие върху плата. Като използвах лупа, потърсих следи от боя на всяка нишка от Кърпата. Не открих нито късче. Затова следва да се направи заключението, че образът е резултат от някаква вътрешна промяна в нишките. Тя е причина нишките така да отразяват светлината, че човешкото око да вижда цветове.
       Цветовете се менят в зависимост от разположението на тъканта по отношение на светлината и от позицията на наблюдателя. Преминават от кафеникави, през сиви, до червеникави. Очите върху Кърпата са кафяви, устните са леко червени обагрени. Зениците на двете очи изглеждат малко различни. Косите са като светлисти сенки на естествената коса. Изглежда така, като че ли целият образ върху Кърпата е светлиста сянка на напълно осветен и прозрачен лик. Никаква фотография не би могла да предаде истинския вид на оригинала."
       За да изяснят защо Кърпата има толкова необикновени свойства, изследователите решават да отговорят на въпроса, от какъв материал е направена и как е създаден образа върху нея. Оказва се, че платът е висон, т.е. най-драгоценната тъкан в древността, наричана понякога "тъкано злато". Този плат, наречен още "морска коприна" се изработва от седеф, а за да се получи килограм висон, трябва да се уловят 1000 миди. Най-подходящ за производството на тъканта е разпространеният в Средиземно море вид  двучерупчесто мекотело, наречено "благородна мида - писалка /Pinna Nobilis/", която достига дължина до 1 метър. Това би могло да обясни, защо най-старият сирийски източник от 6-ти век нарича Кърпата от Камулиана "почерпена от водата".
       Свойствата на висона са уникални - той е с цветовете на дъгата, тънък като паяжина, прозрачен и притежава характерен блясък, по който наподобява холограма. Това е единственият плат, който пропуска светлината, а в зависимост от осветлението, променя цвета си. Огнеупорен е като азбест и не се разтваря във вода. Устойчив е на действието на алкохол, етер, разредени киселини и алкални съединения.
        Висонът се споменава в Библията. В Стария завет от тази тъкан е направена връхната дреха на първосвещеника /еfod/. На свой ред в книгата Откровение на св. Йоан от висон е изтъкана одеждата  на Невестата на Агнеца, т.е. сватбената дреха на Църквата.
         Днес, както и в древността, висонът е най-скъпият плат на света. Съществува само едно място на земното кълбо, където все още се произвежда - малкото островче Сан Антиоко, близо до Сардиния. Там живее най - известната специалистка по морска коприна в света - Киара Виго. Тя ни открива още едно свойство на плата: "Върху висон
не може да се рисува. Това просто е невъзможно." Причината е, че върху тъканта има отлагания от морска сол. Те придават специфичен блясък, а заедно с това, правят невъзможно попиването на боята, в резултат на което, тя тече по повърхността на висона, както по седеф. Целият плат може да бъде боядисан в пурпурен цвят, но върху него не може да бъде нарисувано никакво изображение. След посещението в Манопело през 2004 година Киара Виго заявява, че не е в състояние да обясни по какъв начин върху Кърпата се е появил ликът на Христос, но със сигурност не го е нарисувал човек.

https://www.facebook.com/100009159815117/videos/1803370839978226/





Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13763440
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930