Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2017 22:08 - Румен Радев с вълнуващо слово: Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете!
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 359 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://epicenter.bg/article/Rumen-Radev-/121811/2/0

 

Дълбок корен се иска, да са устоиш на ветровете!

 

Това заяви в изключително емоционалната си реч на тържествената заря проверка президентът Румен Радев, която той произнесе вълнуващо, без да чете и без нито за момент да се запъне.

 

"На днешниния ден преди 139 години възкръсва България. Мното събития предхождат възкресението, но едно ги свързва - паметта. Паметта за вярата ражда Българския Великден и църковната независимост. Паметта за историята вдъхновява монаха Паисий да буди българите след векове на униние. Паметта за езика и буквите дава на възрожденците силата на словото, с което бунят своите съвременници. Синилата от бича и следите от теглото не са Вазов мит, но дори пет века османско иго не изтриват спомена за това кои сме!", каза държавният глава.

 

"Човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет, казва един философ. Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете! Затова е нужно да помним. Да не забравяме онези луди глави, които със саможертвата си върнаха българския въпрос в дневния ред на Европа.

Да помним Батак! Да не забравяме селяните, които палеха домовете си, да са заслужат свободата си, както четем у Захара Стоянов. Да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка", продължи държавният глава.

 

"Зад нас е паметникът на Цар Освободител. Руският народ не се страхува от жертви в името на вярата и братството, казва ген. Скобелев. Под знамената на Александър II войни от много народи - руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци положиха кости за нашата свобода. Сърби и черногорци лежат на нашите бранни поля. Към всички тях е нашата дълбока човешка признателност", каза Румен още Радев.

 

И продължи:

"Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще. Той дори не знае кой е, твърди един историк. Всяка епоха предлага своя заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв. Него не бива да забравяме, защото той е фундаментът на днешна България!"

 

"И нека не гледаме на миналото като на бреме. Миналото е капитал. Защото всяко поражение е урок, а всеки триумф - вдъхновение, когато страниците на историята се четат със смирение и признателност към жертвите - своите и чуждите!

 

Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забравата. Поклон пред загиналите за свободата на Родината! Да живее България!", завърши президентът.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13709743
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031