Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2017 12:24 - Турски военен кораб нахлу в гръцко Егейско море
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1374 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 https://vesti.bg/sviat/evropa/turski-voenen-korab-nahlu-v-grycko-egejsko-more-6064766

imageИзточник: Thinkstock/Guliver Още по темата
  • image

    Гърция няма да върне избягалите военни на Турция
    Преди 3 дни

  • image

    Ердоган посегна към Западна Тракия, Гърция реагира
    18.10.2016

Турски военен кораб е нахлул в гръцки териториални води в Егейско море, а според турските медии началникът на Генералния щаб на турската армия ген. Хулуси Акар изненадващо е посетил днес спорни островчета в района.

Телевизия СиЕнЕн-Тюрк публикува на сайта си в интернет разпространени от Турските въоръжени сили снимки от посещението при островчетата, наричани от турците Кардак, а от гърците – Имия.

Турският военен кораб е бил предупреден да промени посоката,

защото наближава гръцки териториални води, информира БНР. Въпреки това корабът, охраняван от два катера, се е движил около 20 минути между двете части на остров Имия.

Пътят на Турция от република към султанат

Ердоган: Как да мислим различно за Одрин и Кърджали

Към него се насочили два гръцки военни катера отново с предупреждение да напусне, съобщават от Генералния щаб в Атина. Не е бил направен опит да се прехвърлят турски военни на гръцкия остров.

Турските медии отбелязват, че

провокацията идва само няколко дни, след като гръцки съд отказа да екстрадира в Турция осемте военни,

които избягаха в Гърция след опита за преврат срещу президента Ердоган.

Гръцките военни сили в Егейско море са в повишена готовност след ясните заплахи от Анкара, че решението на гръцкия съд за военните пилоти ще има последствия. Министърът на отбраната Каменос отговори в рязък тон,че “съдебната система на европейските държави е независима“.

Ердоган пробуди османското минало, имал план

Турска партия иска земите на османските предци

В изявлението на Генщаба на турската армия се посочва, че посещението на ген. Акар е било с наблюдателна цел. „В дейностите в Егейско море винаги са били взимани под внимание приятелството и мирът, същевременно продължава решимостта и непоколебимостта на Турските въоръжени сили в защитата на правата и интересите на нашия народ“, пише в огласения текст, цитиран от частната телевизия НТВ.

Кардак или Имия е името, което носят двойка малки ненаселени острови в Егейско море, разположени между гръцкия архипелаг Додеканези и югозападното континентално крайбрежие на Турция.

Тези островчета едва не доведоха до война Турция и Гърция през 1995 г., когато турски плавателен съд се разби там, припомнят турски медии. Гърция заяви тогава, че корабокрушението е било в нейните териториални води – твърдение, отречено от Турция, която също претендира за собственост върху островите.

Гръцката армия изпрати войник, за да забие гръцкия флаг на източния остров, което доведе до разполагането на сили от двете страни в района. Тогавашният турски премиер – г-жа Тансу Чиллер обяви, че Турция е готова да извърши военна операция и да изпрати свои военни на западния остров, които да забият там турския флаг.

Напрежението спадна с намесата на американския президент по онова време Бил Клинтън, американски делегати и тогавашния генерален секретар на НАТО Хавиер Солана.

Източник: БТА, БНР     Редактор: Надежда Неменски



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13745336
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930