Чубрицата е деликатна и с много приятен аромат популярна кулинарна билка. Познатата и като лечебно растение билка принадлежи към семейството на ментата Lamiaceae и е известна с научното име Satureja Hortensis. Това е широко известната лятна или градинска чубрица.
Чубрицата е лечебнаЛистата на чубрицата и нежните филизи притежават антиоксиданти с високо качество. Те имат силни свойства да предотвратяват болести и да подкрепят здравето на организма ни. Освен това е отличен източник на витамини и минерали като калий, желязо, калций, магнезий, манган, цинк и селен. Калият е важен компонент на клетъчните и телесните ни течности и помага за контрола на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Манганът е един от важните минерали за организма ни, а желязото е необходимо за образуването на червените ни кръвни клетки.
Само 100 г от сухата билка осигуряват следните проценти от препоръчителната дневна доза на витамини и минерали:
120% фибри, 25% ниацин, 130% витамин В6 (пиридоксин), 83% витамин С, 177% витамин А, 474% желязо, 210% калций, 94% магнезий и 265% манган.
Как да си направите чай?
Вземете две чаени лъжички сушена чубрица и залейте с 250 мл кипяща вода. Захлупете за 10 минути, прецедете и пийте топло. Може да се подслади с мед.
Чубрицата в кулинариятаКакво и как се лекува?
Лятната чубрица има свойствата на стимулант, газогонно, стягащо, потогонно, антибактериално, противогъбично, противопаразитно, антивирусно, отхрачващо и аналгетик. Тя се използва за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната система. Стимулира апетита, подобрява храносмилането, помага при метеоризъм, диабет, главоболие, аритмия.
Чаят от чубрица може да се пие за облекчаване на болки и спазми в стомаха и червата. За подобряване на апетита при злояди деца. Освен това подобрява звравето на черния дроб. Много помага при кашлица, бронхитни проблеми и дори астма.
Рецепта за тинктура: Осем чаени лъжици сушена чубрица залейте с половин литър силна домашна ракия около 50 градуса (двоен препек). Сипете в тъмно шише и сложете на тъмно място за 2 седмици.
Използване на тинктурата – за подобряване на сърдечната дейност и при прекаран лек инсулт – вземайте по 35 капки, три пъти на ден половин час след хранене.
Снимката е илюстративна – това е чай, но не от чубрицаОтвара за лечение на главоболие, укрепване на нервната система и подобряване на съня: 1 супена лъжица сушена чубрица се запарва с 400 мл вода. Оставете да кисне един час, прецедете и разделете на три. Пийте три пъти на ден 15 минути преди ядене. Това лечение продължава от половин до една година!
Тази отвара може да помогне и при дисбактериоза. За подобряване чревната микрофлора е необходими за два месеца да се пие два пъти на ден по 200 мл от отварата 40 минути преди ядене.
Прочетете още рецепти за лечение от природната аптека, като кликнете на заглавието по-долу.
Рецепти от