Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2017 21:01 - УПОТРЕБА НА СВЕТЕНА ВОДА ОТ МИРЯНИ ПРИ ДОМАШНИ УСЛОВИЯ И ДРУГИ ОБСТОЯТЕЛСТВА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 4118 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.01.2017 21:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1439957076015630&set=a.102926803052004.6229.
100000040549854&type=3&theater


 

УПОТРЕБА НА СВЕТЕНА ВОДА ОТ МИРЯНИ
ПРИ ДОМАШНИ УСЛОВИЯ И ДРУГИ
ОБСТОЯТЕЛСТВА

  image Соня Анкова 23 часа ·   

УПОТРЕБА НА СВЕТЕНА ВОДА ОТ МИРЯНИ
ПРИ ДОМАШНИ УСЛОВИЯ И ДРУГИ
ОБСТОЯТЕЛСТВА
----
За съжаление, българският православен християнин
няма този благочестив навик да съхранява у дома си
светена вода и да си служи с нея за духовно и 
телесно здраве,като се поръсва и пие от нея.
Има дори храмове, в които ако някой християнин помоли за малко светена вода, такава там просто няма.
А храм без светена вода е като пресъхнал извор,
като безводна „Витезда“.
При неразположение ние сме склонни да се тъпчем 
с лекарства, а за светената вода съвсем забравяме.
Много хора, между които и такива, които се наричат християни, при нещастни случаи като силен уплах, стрес и пр., вместо да се поръсят и пият светена вода, отиват при врачка, да им „лее куршум“; други - при магьосници да им развалят някаква магия и т.н. и т.н. Но сатана не може да изгони сатана, да въстане срещу самия себе си, защото царството му - разделено - не може да устои. Врачките и магьосниците пък, независимо как се именуват, са именно служители на сатаната.
В един християнски дом наличието на светена вода - Богоявленска и обикновена - е просто задължително. За целта, християните си набавят светена вода на празниците Водици и Богоявление, като молитвено присъстват на Великия водосвет, и след него си наливат от осветената вода в чисти съсъди, за цялата година до следващия празник на Богоявление.
Обикновена светена вода благочестивият християнин си донася от църква, като следи кога там се отслужва малък водосвет /напр.в първия ден на Богородичния пост, 1 .VIII. ст.ст.; на Светли Петък (петъка след Великден), на Кръстов- ден (14.IX.ст.ст.), а в някои храмове се свети вода на всяка т.нар. „млада неделя“ - неделята при новолуние. Той сам може, по случай някой семеен празник, да помоли енорийския свещеник да отслужи водосвет и по този начин да се снабди с необходимото му количество светена вода.
Светена вода поклонниците си донасят и от различни мо- настири, агиазма /аязма/ като напр. от Рилския, Бачковския /„Клувията“/, Троянския монастири.*
Най-подходящото място за съхранение на светената вода
е домашният иконостас. За да не стане грешка и светената вода да се вземе за обикновена, и се излее, на съсъда трябва да се постави бележка с точното означение кога и къде тя е осветена. Най-добре е, когато в един християнски дом има няколко вида светена вода и в достатъчно количество, за да се дава от нея при нужда и на други хора, които стоят по- настрана от църковния живот.
Богоявленската светена вода се употребява само в изключителни случаи. Взема се на гладно и след пост. Освен на Водици и на самия празник Богоявление, благочестивият християнин може да се поръсва и да пие от нея на големите Господски и Богородични празници, и всеки ден след залез слънце по време на т.нар. тримирене /тридневен строг пост без храна и питие/, но само на гладно и преди вземане на нафора. В извънредни случаи тя дори се дава вместо св. Причастие, напр. при опасност от смърт. Във всички тези случаи Богоявленската светена вода се употребява от здрави хора, и служи за освещаване на техните души и тела.
Здрави хора могат да се ползват от тази светена вода и при особено силни нападения на страстите, напр. на блудната страст, когато те чувствуват, че са само на крачка от смъртния грях. В такива случаи е необходимо незабавно физическо отстраняване от обекта на изкушение, призоваване на Господа и св. Богородица на помощ чрез произнасяне на Ии- сусовата молитва и „Богородице Дево...“ и по възможност да се направят колкото се може повече земни поклони. При съприкосновение с врачки, магьосници и всякакъв род човеци-изкусители, и въобще за отблъскване на всяка демонска сила, при поръсването и пиенето на светената вода се произнася следната молитва:

„ДА ВЪЗКРЪСНЕ БОГ И ДА СЕ РАЗПРЪСНАТ ВРАГОВЕТЕ МУ, И ДА ИЗБЯГАТ ОТ ЛИЦЕТО МУ, КОИТО ГО МРАЗЯТ!
ДА ИЗБЯГАТ И СЕ МАХНАТ ОТ ТОЗИ ДОМ ВСИЧКИ ЛУКАВИ ДЯВОЛСКИ МАГИИ И ВЪЛШЕБНИ ДЕЙСТВИЯ, ЧРЕЗ ПОРЪСВАНЕТО С ТАЗИ ОСВЕТЕНА ВОДА, ДА СЕ ОБЪРНАТ В НИЩО И ДА ИЗЧЕЗНАТ, В ИМЕТО НА ОТЦА И СИНА И СВЕТИЯ ДУХ. АМИН“.

Богоявленска светена вода могат и трябва да ползват всички тежко болни християни, напр. преди и след тежка операция, при сърдечен или мозъчен удар /инсулт/; също бременни жени, на които предстои скоро да родят; родилки и млади майки, които кърмят. Особено целително действие Бо- гоявленската вода има върху епилептици и душевно болни - тя действува обгарящо на бесовете.
Ако Богоявленската вода се употребява неблагоразумно, тя не само че няма да помогне, но може и тежко да навреди на ползващите я /това важи и при вземане на св. Причастие без Изповед и надлежната подготовка/.
Показателен в това отношение е следният случай.
Мъжът на една християнка много пиел и често я биел. Една вечер, много късно, той, както обикновено, се прибрал у дома мъртво пиян и още от прага налетял да бие съпругата си. Уплашената жена, за да се защити, грабнала от иконостаса шишето със светена вода, започнала да пръска с нея пияния и неистово да крещи: „Дявол, дявол, махни се, сатана“! Това още повече озверило съпруга й, той взел шишето със светената вода, ударил го в земята и едва не умъртвил жена си от бой.
Хората, колкото и грешни да са те, не са дяволи, а напротив, във всеки един от нас блещука макар и искрица от Божия образ, и ако тази жена беше намерила по-предпазлив начин да поръси със светена вода пристрастилия се към алкохола неин съпруг, напр., когато той спи, резултатът щеше да бъде много по-друг.
Прочее, за това как трябва да се използва светената вода и какви са условията за благоприятното й въздействие, сме отделили специална глава /вж. стр.27/.
Ако при всички по-горе изброени случаи се окаже, че не разполагаме с Богоявленска вода, тя може да се замени и с обикновена светена вода.
Обикновената светена вода, която се освещава на Малкия водосвет, може да се взема през целия ден, най-добре преди ядене. Тя е подходяща за всякакви случаи на физическо или духовно неразположение: главоболие, световъртеж, гадене, повръщане, нередовен стомах, болки, апатия, леност, недружелюбие към ближния, нечисти помисли, разсеяност при молитва, ненавременен сън, празнословие, буйство, осъждане... С нея ние поръсваме целия си дом, самите себе си и вещите, с които си служим. Както вече се каза, добре е, светената вода да я пием преди ядене, а употребата й след храна, за утоляване на жаждата ни, е осъдителна. Предвид силната замърсеност на околната среда и множеството злоупотреби на търговците, всяка храна след закупуването й, още при донасянето й в къщи трябва да се поръсва със светена вода. По този начин тя се очиства от духовните микроби и бацили - при положение, че нейните производители и доставчици са имали пряк или косвен контакт с бесове /бидейки напр. сектанти, магьосници, екстрасенси или просто непоправими и неразкаяни грешници/. Светената вода може да очисти храната и от нейната екологическа замърсеност /нитрати, радиоактивни елементи в наднормени пропорции/ и дори да унищожи силата на отрова. Важно е също да се освещава не само храната, но и дрехите, които носим, инструментите, с които работим, вещите, с които си служим, мястото, където работим...
Светената вода се ползва с голям успех и при опасения, че в дома или в човек действа зла сила. Една жена споделя:
Детето ми боледуваше от странна болест. Скачаше нощем на сън, тичаше със затворени очи навън и обикаляше двора... Добри хора ме посъветваха да взема светена вода от църквата и да го поръся. Така и сторих. Но когато започнах да го поръсвам, детето силно завика: „Не ме изгаряй, остави ме!“ След това то се успокои и за пръв път от толкова време заспа здрав сън. Слава Богу, сега то е живо и здраво“.
Светената вода премахва и разните подозрителни и логически трудно обясними и дори естествено невъзможни явления, като разни шумове, тропане по тавана, гласове, светлини и пр., които, явно,са дело на бесовете, с цел да изплашат и смутят хората. Когато тя се приема с вяра, премахва и т.нар. „уроки“ - зловредно влияние от завистливи човеци, при което се проявява пакостната бесовска сила; изразява се в общо неразположение, без да е налице някаква естествена причина.
Църквата е постановила, при вземане на просфора и светена вода, да се казва следната молитва:
„Господи Боже мой! Нека този Твой свят дар и тази светена вода да ми бъдат за опрощение на греховете, за просвещение на моя ум, за укрепване на душевните ми и телесни сили, за здраве на душата и тялото ми, за побеж- даване на страстите и немощите ми, заради Твоето безпределно милосърдие и по молитвите на Твоята Пречиста Майка и на всички Твои светни.
Амин“.
----
* Макар и неосветена специално чрез извършване над нея на Чина на воооосве- щението, водата на т.нар. агиазма /аязма/ също наричаме светена, защото носи Божието благословение свише заради светия живот на велики Божии поавеони- ци, подвизавали се по тия места /напр. св.Серафимовия извор/




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13749781
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930