Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2016 18:57 - Митр. Иларион Алфеев призова патриарх Вартоломей да прояви смирение
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 444 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://dveri.bg/w6cuu


Митр. Иларион Алфеев призова патриарх Вартоломей да прояви смирение ДВЕРИ    14 ЮНИ 2016 2.7777777777811111 Rating 2.78 (9 Votes)

imageВ специално интервю за гръцкия сайт Ромфея Волоколамският митр. Иларион призовава Вселенския патриарх Вартоломей да прояви смирение и "присъщата си вътрешна духовна сила" и да отмени провеждането на събора в Крит.

Той повтаря единствения аргумент на Московска патриаршия срещу събора, а именно "неучастието на поне четири църкви" (в хронологичен ред на отказите: Българска, Антиохийска, Грузинска и Руска). 

Митрополит Иларион твърди, че решението на Московска патриаршия никак не е израз на влошени отношения с Константинопол и припомня свои спомени от първото посещение на патриарх Кирил във Фенер, "приятелските разговори на двамата Предостятели и високото равнище на взаимно доверие, което бързо се разви помежду им". Същата чудесна атмосфера имало и по време на ответното посещение на патриарх Вартоломей в Русия. Митрополит Иларион споделя и личните си впечатления от "високия личностен авторитет на Всесветейшия патриарх, който се дължи на богатите му харизми и вътрешна духовна сила. Винаги съм се възхищавал на мъдростта, която го отличава като йерарх, заедно с неговата достъпност и искреност".

Митр. Иларион заявява, че "до последния момент на подготвителния период с нашите братя от Константинополската патриаршия имахме съзидателно сътрудничество за подготовката на Светия и велик събор".

На въпроса дали няма противоречие в позицията на Руската църква, която одобри всички документи за събора и най-активно участва в изработването му, а дни преди събора се присъедини към групата църкви, които отказват да участват заради тези текстове, митр. Иларион отговаря: "Руската православна църква допринесе много за успешното свикване на събора: Архиерейският ни събор подписа почти всички проектотекстове, а постоянният Св. Синод реши да изпрати свое представителство. Нас обаче ни притесняваха проявилите се в предсъборния период тенденции за разделение в семейството на поместните православни църкви, което би могло да се отрази негативно на самия събор, защото всички решения трябва да се вземат с единогласие". 

Първият обезпокоителен сигнал дойде от Антиохийската църква, която не подписа решенията на свикването на събора и неговия правилник в Шамбези,... но ние получихме уверение, че рано или късно Антиохийската църква ще подпише и така ще се отвори пътят към нормалното свикване на събора. Минаваха седмици и месеци, но нищо не се промени. Всеправославният секретариат се занимаваше с технически въпроси и темите, повдигнати от Антиохийската църква, в крайна сметка не бяха решени. После, през последните седмици, поместните православни църкви една след друга започнаха да заявяват неучастие в събора. Първо това заяви Българската църква, последвана от Антиохийската и след това Грузинската".

След това митр. Иларион казва: "Веднага щом в Москва разбрахме за изявлението на Българската църква, веднага се свика Св. Синод да обсъди създалото се положение, защото за първи път свикването на събора се оказа пред реална заплаха".

"Така с три църкви, заявили отсъствие от събора, и с тази на Сърбия, призоваваща към отлаганете му, Руската православна църква се присъедини към това предложение, което беше направено и от трите църкви, които заявиха, че няма да участват в събора на църквите".

И заявява "невинността" на РПЦ: "Ние не виждахме друго решение в една ситуация, която възникна не по наша вина".

Според митр. Иларион, ако съборът все пак се свика, той няма да се смята за всеправославен, но нито и за свят и велик и решенията му ще бъдат невалидни".

"Затруднявам се да си представя какво ще стане, ако съборът се събере в отсъствието на поне четири поместни църкви. Това ще означава нарушаване на неговия правилник, който казва, че съборът се свиква от Вселенския патриарх със съгласието на всички църкви".

"Такъв Събор ще доведе неминуемо до разделение, защото каквото и решение да вземе, то няма да бъде прието от онези поместни църкви, които не участват в събора. Надявам се Светейшият патриарх Вартоломей да прояви мъдростта, която го отличава, смирение и хладнокръвие".




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710300
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031