Петък, 20 Май 2016 18:15 Японци установили: Отровата в сиренето слепва органите
Опасният ензим вече се слага в почти всички храни
Преди броени дни стана ясно, че родни производители слагат в сиренето ензима трансглутаминаза, чиято цел е да направи така, че от по-малко мляко да се направи повече сирене. Той действа на принципа на лепилото, като прави мостове между отделните вериги. Ензимът се явява като мрежа, като неговата цел е да втвърди или слепне храната, обясни пред Nbox биологът д-р Сергей Иванов.
Всъщност се оказва, че трансглутаминазата е един нов и иновативен начин производителите и търговците да ни пробутат отпадъчно месо или изрезки под формата на сочни и вкусни свински и пилешки пържоли, телешки бифтеци и стекове. До момента тя се е слагала само в месата ичаст от сладкарските изделия. Отскоро обаче, се слага и в сиренето.
Именно ензимът е една от причините повечето телешки бифтеци да изглеждат с толкова добре разпределена структура между протеини и мазнини. Имаме предвид, че точно правилното разпределение на червено и бяло месо придават един сочен и привлекателен вид на бифтеците и стековете.
Кои храни съдържат трансглутаминаза?
Месо и месни продукти, риба и морски деликатеси - рулцата от рак, шунка и варено-пушени деликатеси, млечни продукти - сирена, кашкавал и кисело мляко, брашно и в цялостното хлебопроизводство. При направата на Тофу също се използва този слепващ агент.
Колко е вреден ензимът?
Проблемът е там, че нито температурата, нито химикалите нито термичната обработка не могат да повлияят активността на трансглутаминазата. Има данни за експеримент от Японски учени, които хранили мишка с трансглутаминаза и след две седмици тя е починала, като при аутпосията са открити само слепени парчета месо, няма органи, нито бъбреци, нито черен дроб нито черва. Когато човек употребява колбаси и подобен тип меса, които съдържат този ензим, ферментът се натрупва в организма.