Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2016 07:35 - Имате ли бучка сирене в хладилника? Значи определено трябва да прочетете това
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 493 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
http://lekuvai.bg/15039/%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%B2-%D1%85%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%BD%
D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%BD%D0%B0/


Нова измама при сиренето – чрез добавяне на ензима трансглутаминаза (transglutaminase) се прави килограм от едва 3 литра сурово мляко наместо нормалните 5-6 литра за бялото саламурено. Това е установила проверка на “Активни потребители” сред 36 от най-продаваните марки.

 

Чрез протеинът се правела мрежа, която свързвала протеините. Така сиренето ставало твърдо, въпреки че има голямо водно съдържание, пише „24 часа”. При това продуктът се правел за едва няколко дни и е с по-ниска степен на зрялост от традиционното сирене. Българското законодателство забранява употребата на трансглутаминазата в истинското българско саламурено сирене. Заради повишеното водно съдържание такива продукти крият по-голям риск от развитие на патогенни микроорганизми. Те имат по-ниска трайност и са по-податливи на гранясване и образуване на понякога токсични вещества. Според изследване има увеличаване на процента “сирена” с водно съдържание над допустимото, коетo не се подлага на зреене, както и влагане на палмови мазнини, без това да бъде обозначено на етикета. “Активни потребители” са открили и нов вид измама. При нея се използва ензим, наричан трансглутаминаза. Добавен в минимални количества в млечни продукти, той води до омрежване на протеините, изразяващо се във втвърдяване на храната. По този метод може да се произведе “сирене”, съдържащо с около 30% по-малко мляко. Или да се направи от само 3 литра сурово мляко вместо нормалните 5-6 литра за бялото саламурено. При това продуктът се прави за едва няколко дни, има повече вода и по-ниска степен на зрялост от традиционното сирене. И навярно най-важното за производителите му – то е с понижена себестойност, което обяснява интереса към такива практики. А иначе българското законодателство изрично забранява употребата на трансглутаминазата в истинското българско саламурено сирене. Нарушение е и да не се изписва ензимът върху опаковката на храните. Затова получените по този начин сирена са с неизяснен статут. Заради повишеното водно съдържание те крият и потенциални опасности за потребителите. В тези “сирена” съществува по-голям риск от развитие на патогенни микроорганизми. Те имат по-ниска трайност и са по-податливи на гранясване и образуване на нежелателни и понякога токсични вторични вещества.



Тагове:   сирене,   измама,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13750130
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930