Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2016 20:08 - Российская газета: Германия дължи $3 млрд. на България по кредити към Третия райх
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 919 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://bultimes.com/rossijskaya-gazeta-germaniya-dalzhi-3-mlrd-na-balgariya-po-krediti-kam-tretiya-rajh/

Российская газета: Германия дължи $3 млрд. на България по кредити към Третия райх Публикувано на 05.05.2016  в България  

image

В навечерието на поредната годишнина от Победата над хитлеристка Германия в България отново се надига дискусия за кредитите, предоставени на Третия райх, пише „Российская газета“ в броя си от 4 май, позовавайки се на журналистическо разследване, публикувано във в. „Дума“.

Журналистите установили, че Националната банка на царска България в периода от февруари 1941 до септември 1944 г. е отпуснала неразплатени средства за издръжката на немските войски в страната в размер над 7 млрд. лева. По експертни оценки тази сума днес се равнява на около 40 млрд. лева (или 3,3 млрд. долара), пише изданието.

Съгласно „спогодбата Нойбахер“, по името на представителя на Райха за Балканите Герман Нойбахер, през февруари 1941 г. Българската народна банка (БНБ) и Главното управление на кредитните каси на Райха в Берлин се договарят БНБ да кредитира разходите по издръжката на германските войски в България. Двете страни се споразумяват средствата да бъдат отпуснати в лева, „за да се предотвратят смущения в стопанския живот на България“. По онова време българската валута е привързана към имперската марка, уточнява РГ.

Както отбелязват българските специалисти, досега тайното съглашение с нацистка Германия, което надлежно се съхранява в архивите, не е било предмет на специално изследване от страна на историци, икономисти и финансисти.

 

Съгласно споразумението сумата, която БНБ трябва да предостави за нуждите на германската войска, първоначално възлиза на около 500 милиона лева, без да се уточни горен таван на кредита. Обстоятелство, от което се възползват много частници и вместо чрез Българското главно комендантство, както е по договор, хранителните продукти и материали за немската армия се доставят чрез посредничеството на германски фирми, пише РГ.

Германия фактически ограбва сателита си и вместо планираните 500 млн. лева са изхарчени над 7 млрд. лева. В страната изчезват много стоки, възниква остър дефицит на кожа за обувки.

 

През февруари 1943 г. българското министерство на външните работи се опитва да привлече вниманието на съюзниците си върху влошаването на икономическото положение в страната заради масовата контрабанда на стоки от страна на германските военни. По онова време стотици коли, натоварени с ценни стоки, се отправят към Германия. Но немските власти не обръщат внимание на тревожните сигнали.

Огромните финансови инжекции продължават и през април 1944 г. германският войскови интендант в България отправя ново искане за още 733 милиона лева, пише РГ, позовавайки се на разследването в „Дума“.

През 1990 г. правителството на Димитър Попов отправя искане за преговори и изясняване на дължимите суми от страна на Германия, но тя отказва да води преговори, посочва изданието. / Руски дневник




Гласувай:
1



1. ozgojovan - Това е гореща и актуална тема, за...
07.05.2016 20:14
Това е гореща и актуална тема, засягаща проблемите на съвременната българска действителност и българското общество, затова ще препоръчам на автора на статията да отиде в Берлин, в Райхстага, и директно да си поиска парите от Меркел. Тя на момчетата от ислямска държава даде и политическо убежище, и пари, та на един български идиот ли няма да даде някакви си 3 милиарда долара (интересно по какъв курс ще ги начислява- курса на китайския юан, или руската рубла). ама това са технически детайли, засягащи само Меркел, тя да му мисли.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13704810
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031