Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2016 21:20 - Религията, глупако!
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 873 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://www.168chasa.bg/article/5388263

Религията, глупако!

4 пълни глупости на коректното говорене. Вечерта след атентатите в Брюксел пуснах телевизора да чуя как ще ги изкоментират дежурните умници в “Референдум”.

image Валери Найденов Публикувано на: 25.03.2016 image 

4 пълни глупости на коректното говорене.

Вечерта след атентатите в Брюксел пуснах телевизора да чуя как ще ги изкоментират дежурните умници в “Референдум”. И тъкмо да задремя, когато политологът Бабикян ме стресна с прозрението, че религията нямала нищо общо с това безобразие. И всички се съгласиха. Или поне не възразиха. Пълен консенсус на мъдростта.
Ислямски тероризъм без исляма? Велико! Тези младежи в Брюксел се жертват с Аллах на уста, но религията няма нищо общо. На намереното в квартирата им знаме е изписана първата сура от Корана, която провъзгласява, че Аллах е велик, че няма друг Бог освен него и че Мохамед е неговият пророк. Но и това няма нищо общо с религията.
Аллах акбар! Гениално!
Положението с мисловната матрица на говорещите глави вече е толкова тежко, че трябва да се помага. Добре, ще се опитам. Първо – всяко съждение от рода на “не е това, а онова е причината” издава еднопистов примитивизъм. Защото сложните явления винаги имат много причини едновременно.
Малка илюстрация. Да кажем, че взривното вещество се прави от 3 съставки – червена, зелена и бяла. Само едната не гърми. Двете също не гърмят. Трябва да са и трите, плюс капсул детонатор. Същото е и с ислямския тероризъм – причините са много, но без исляма бомбата не гърми.
Не е възможно да кажем, че “религията няма нищо общо с този тероризъм, важни са социалните условия”. Това издава мързелив мозък, който може да брои само до едно. Напротив - винаги когато имаме тероризъм, става дума за силно идеологизирано или за религиозно съзнание плюс още поне 10 важни компонента. Всичко заедно, плюс детонатор.
Една от причините за ислямския тероризъм очевидно е западната агресия, която разруши няколко държави в Близкия изток. Много важна причина. Друга е неравенството в западния свят, което поставя мюсюлманите в най-безперспективно положение. Има и трето, и четвърто. Много хора ще добавят и Путин. Няма лошо, трябва да сме бдителни. Но защо второ поколение белгиец от Алжир така ще освирепее заради агресията на САЩ в Ирак? Какво го кара да умре, но да отмъсти за поруганите мюсюлмански братя в Ирак, Сирия, Афганистан? А? Кое е родството? Ами те нито са роднини, нито сънародници, нито имат общ език дори.
Както би казал Клинтън – религията, глупако!
Представите на европееца за религията ислям почиват върху пухено легло от чисти глупости. Ще се опитам да изброя само някои от тях.
Глупост номер 1 – религията е нещо лично,
да не я намесваме в тези масови престъпления. Имате ли представа как мисли религиозното съзнание? Нямате, защото не сте живели в сакрално общество. Поне от 400 години в Европа религията е на заден план. Както казал Ницще: "Бог е мъртъв, ние го убихме".
Но в религиозното общество всички човешки дела се подчиняват на религиозните норми. Няма светско право, няма светска наука. Религията е цялостен софтуер на ума, всичко друго са вируси и троянски коне.
Добре, но как да се поддържа това свръхрелигиозно състояние на ума в XXI век? Трудно, но успешно. Ревностният мюсюлманин е длъжен да се моли челобитно по 5 пъти на ден. Това поддържа съзнанието в хипнотично състояние и благочестив фанатизъм.
Аз не твърдя, че всичките 1,5 милиарда мюсюлмани са ревностни и вирят задник върху килимчета по 5 пъти на ден. Има сред тях и чисти атеисти. Има и алкохолици. Но огромната маса мюсюлмани е ревностна.
И всеки младеж, който е закърмен с Корана, в момент на житейска криза търси отговор в религията. Той отива в джамията, попада на ходжа уахабит и ето го след няколко месеца в метрото с шахидски пояс. Това е сюжетът при всички атентатори. Религията, глупако!
Глупост номер 2 – всички религии са еднакви и добри, те всички извисяват ума и облагородяват чувствата.
Да сте чули за будист терорист? Ако има такъв, неговият тероризъм със сигурност няма нищо общо с неговия будизъм. Или да вземем учението на Христос. В евангелията няма нито една дума, която да призовава към агресия или насилие. Там се проповядва любов и към свои, и към чужди. Обърни другата буза, обичай ближния и така нататък. Миряните са “паство”, попът е “пастир”, изобщо планинска пасторална сцена, пеят птички и прехвърчат пеперуди
И обратното – в Корана има 206 абзаца, които възхваляват насилието, 25 призива да се убиват неверниците и 2 да се режат глави.
Но Коранът е само ордьовърът. Той се разяснява и допълва от хилядите “хадиси” – различните свидетелства какво е казал и сторил пророкът. Там насилието, агресията, разбойничеството са обилно разяснени и обогатени с още зверства, представени като най-богоугодни дела.

Много хора казват – да, но в Корана има много човеколюбиви и светли моменти. Вярно е, има. Между другото, според редица модерни изследователи това са християнски проповеди в превод от арамейски. Но те служат най-вече за баласт. Работата е в това, че са низпослани на Пророка по-рано, а насилствените строфи - по-късно. И според методологията по-късните отменят по-ранните. Така че насилието върви напред, добротата – ако остане време.
Ислямът е проект за завладяването на целия свят без изключение, докато не остане нито един неверник. Освен това ислямът е култ към смъртта. Мохамед казва, че едно местенце колкото неговия лък в рая струва много повече от целия свят и всичките му богатства. Той иска да бъде възкресен 5 пъти, за да може 6 пъти да загине в битка за Аллах. Само такава смърт гарантира мястото в рая.
Глупост номер 3 – ислямът бил съвместим с демокрацията. В ислямските държави има два вида управление – или жестока, но светска диктатура, или теокрация. Най-често имаме жестока теокрация. Доскоро се смяташе, че Турция е изключение, но щом военните спряха да правят преврати, и тя тръгна назад през вековете.
Единствената религия, която е съвместима с демокрацията, е християнството. Това е така, защото в неговата догма няма никакви претенции към светската власт. Христос казва – Божието Богу, кесаревото – кесарю. Не съдете, за да не бъдете съдени. Обърни и другата буза. Който е безгрешен, нека хвърли другия камък. И така нататък. Всички обществени дейности са оставени на държавата.
Това е така, защото догмата на християнството е сътворена от угнетени и преследвани хора някъде през I и II век от новата ера. Те не са имали никакъв шанс да се намесят в държавните и обществени дела. В Христос те намират надежда и упование. Както казал Маркс – опиум за народа.
И обратното – още при възникването си ислямът е религията на завоеватели и разбойници, които налагат своето господство над покорените народи. Затова той изисква абсолютна теокрация. Ислямът съдържа пълен набор от наказателни, търговски, семейни и всякакви други закони, които Аллах е дал на Мохамед и затова според мюсюлманите те стоят над светските закони, сътворени от човека. Този кодекс се нарича “шериат”. Навсякъде, където има мюсюлманска общност, законът е шериатът и никаква Темида не може да оцелее без бурка.
Глупост 4 – “Ал Кайда”, Даеш и другите джихадисти
нямали нищо общо с исляма. Те го изопачават, извращават и излагат.
Тъкмо обратното – всички джихадисти и уахабисти тълкуват Корана и хадисите буквално. Ако някой го нарушава, това са “умерените” и светски мюсюлмани. Неслучайно уахабитите са “фундаменалисти” – те се придържат към основите на вярата.
Това са само 4 от митовете на политическата коректност. Има още поне 40, но засега стигат и тези. Ще завърша с един пример от учебник за 4-ти клас в Саудитска Арабия: Как да се постъпва с вероотстъпника, с човек, който се е отказал от исляма? Постъпва се хуманно и много културно. Първо това животно се затваря в килия за 3 дни, та да размисли. Аллах е велик, той прощава. Но ако въпреки това на глупака не му дойде акълът, реже му се главата.
Религията, глупако!



Тагове:   религията,   на звяра,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13753853
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930