Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2016 14:02 - ЕТО ГО, С ЧУЖДА ПИТА ПОМЕН ПРАВИ. ЗА НАРОДА НЯМА, НО....
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 444 Коментари: 0 Гласове:
2



 http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-london-siria-bezhanskiat-natisk-21631873?nt=4

Борисов: България дарява 250 000 евро за бежанците   image16:45  |  4 февруари 2016 / Редактор Таня Тодорова / обновено преди 2 минути  |  видео Виж 5 снимки Бойко Борисов говори за тежката хуманитарна ситуация в Сирия
Сн.: Министерски съвет   Видео: Бойко Борисов в Лондон
Тема: Бежанците

Македония засилва граничния контрол за бежанци

Помагаме на Гърция срещу миграционния натиск

Германското разузнаване вербува бежанци

  •  
  •  
България е силно заинтересована от възможно най-скорошно решение на конфликта в Сирия и стабилизиране на ситуацията, заяви премиерът Бойко Борисов в Лондон. Той участва в международния форум "Подкрепа за Сирия и региона", съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Донорската конференция, организирана от Великобритания, Германия, Кувейт, Норвегия и ООН, събра световните лидери за мобилизиране на допълнителни усилия за подобряване на хуманитарната ситуация в Сирия и съседните й страни.

С колегите Дейвид Камерън и Ахмет Давутоглу обсъдихме необходимостта от набиране на финансов ресурс за справяне с тежката хуманитарна ситуация в Сирия и за стабилизиране на обстановката в съседните страни, написа Борисов във Фейсбук.

Вижте снимки >

"Европейските страни харчат огромен финансов ресурс, а връщаме обратно бежанците без пари в населени места, от които те са избягали по различни причини. Най-честно към тези хора е да затворим границите и да се влиза само по официален път. В момента 7 държави се заградиха в сърцето на Европа внарушение на шенгенските договори", допълни Борисов. 

Той подчерта, че България е солидарна към общата политика - да се събере фонд за подпомагане на бежанците, в който развитите страни да плащат, за да останат тези хора в регионите в близост до самата Сирия.

Премиерът изтъкна, че подобно разбиране срещнал в лицето на държавния секретар на САЩ Джон Кери и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, които бяха в България. ООН също подкрепяли това, което правим за опазване на европейската граница.

"Нашият непосредствен принос по отношение на сирийската криза за 2016 г. ще достигне 400 000 евро, което е само част от общата подкрепа, оказвана от България както във вътрешен план за бежанците на наша територия, така и по линия на различни инструменти на Европейския съюз", съобщи Борисов.

Той посочи, че българското правителство е взело решение за безвъзмездно предоставяне на 250 000 евро, от които 100 000 евро чрез Световната продоволствена програма за изхранване на бежанците и 50 000 евро чрез УНИЦЕФ за осигуряване на справедлив достъп до образование на децата извън училище в Сирия. 

"През тази година страната ни ще направи принос от 100 000 евро към Регионалния доверителен фонд на Европейския съюз за отговор на кризата в Сирия, както и вноски към други инструменти и програми, подпомагащи бежанците и вътрешно разселените лица", допълни министър-председателят. 

Борисов изрази солидарността на България със страните, поели основното бреме за осигуряване на подслон, храна и медицинска грижа на бързо нарастващите бежански общности. И изтъкна, че страната ни има готовност да участва в нови инициативи за осигуряване на поминък и подобряване на условията на живот на сирийските бежанци в Ливан и Йордания.

Кандидатът ни за ООН ясен през март 

Премиерът Бойко Борисов заяви по повод критиките за забавяне, че дипломатическите преговори около българската кандидатура за генерален секретар на ООН ще продължат, докато не се осигури необходимата подкрепа. 

"Водим разговори с дипломати от много страни. Знаете, че накрая ще гласуват малко държави. Искам да сме сигурни, че когато излъчим кандидат, той ще бъде подкрепен от всички. Надявам се в скоро време да завършим разговорите. Имаме срок до края на март. Основните кандидати чакат. Ще бъдат пуснати, като във всяко едно състезание, когато се поизтощят другите", каза той. 

Борисов обаче не спомена нито едно от двете спрягани имена шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова и зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева.


Тагове:   от народа,   за кого,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13743670
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930