Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2016 19:47 - Вижте, кои са 5-те билки на безсмъртието!
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 484 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://razmisli-i-strasti.info/?p=38549&oid=2978208&ti=195337

Вижте, кои са 5-те билки на безсмъртието! image

Ключът към тайната на безсмъртието може да се намира в домашната ни градина. Билките, които помагат при безброй неразположения, инфекции и хронични заболявания, може да ни помогнат да живеем както по-дълго, така и по-здравословно…

Много от най-ефективните билки са известни като адаптогени, които подпомагат тялото в неговите естествени действие на поддържане на състояние на баланс.

Свещен босилек
Смятан за свещено олицетворение на божествеността от много индуси, Свещеният босилек („братовчед“ на сладкия босилек) се нарича тулси (tulsi), или „несравнимият“. Това име се отнася до на пръв поглед несравнимите му способности за намаляване на стреса, увеличаване на енергията и поощряване на дълголетието. Най-често тази билка се препоръча при сърдечно-съдови заболявания, хипертония и диабет. Имайки предвид, че е също така репелент за насекоми, това невероятно растение расте лесно и може да се консумира прясно или сушено.

Рейши

Известна в даоистката традиция като „гъба на безсмъртието“ и считана от традиционната китайска медицина за „висша билка“, червеното рейши е най-разпространеният сорт, използван в медицината. Той помага за увеличаване на енергията, а също така при сърдечно-съдови заболявания, имунни нарушения, рак, както и при висок холестерол и артрит. Най-добре е тази билка да се консумира сварена в супи, но може да се взима като извлек, или в прахообразна форма.

Джяогулан
Подобна на женшена по химичен състав, тази билка-чудо е наричана от китайците буквално „билка на безсмъртието“. Една от основните й функции е, че увеличава скоростта на изгаряне на мазнините, като подпомага черния дроб да придвижва въглехидрати и други захари към мускулите, вместо да ги складира.

В допълнение, нейните ефекти върху сърдечно-съдовата система са й спечелили прякора „билков защитник на сърцето“. Тя не само допринася за регулиране на кръвното налягане и повишаване на добрия холестерол, но и за намаляване на лошия холестерол, както и за предпазване от инфаркт и инсулт, като помага срещу запушване на кръвоносните съдове. Джяогулан обикновено се консумира под формата на чай.

Астрагалус
Друго лечебно чудо на китайската медицина, астрагалус (клинавиче, Орлови нокти), е спечелила репутация на имаща дълбок лечебен ефект върху имунната система. Вършеща чудеса при безброй заболявания, включително сезонни алергии, простуда и грип, умора, възпаления, проблеми с кръвното налягане и кръвообращението, сърдечно-съдови заболявания, чернодробна токсичност, диабет и рак, силните ефекти на тази билка са допринесли за нейната популярност до такава степен, че дори фармацевтичните компании използват части от нея като основни съставки за нови лекарства. Особено интересна е способността на астрагалуса да забавя процеса на стареене чрез подобряване състоянието на теломерите, които държат хромозомите заедно. Тя е достъпна под формата на екстракт, прах или таблетки.

Градински чай
Градинският чай или салвия е единствената билка тук, която не се смята за адаптоген, но това не изглежда да намалява славата й на източник на дълголетие. От близо 900 разновидности на тази билка, известни днес, градинският чай и испанският градински чай са двата най-често използвани вида за лечение. Почитана от древните ацтеки, тази „билка на безсмъртието“ има незабавен ефект на успокояване и прочистване при дихателни проблеми, като прави дишането по-леко и дори прогонва главоболието като допринася за по-ясна мисъл и добра памет. Може да подобри и качеството на съня. В някои култури за тези, които пият градински чай, се смята, че няма да остареят. Маслото от тази билка дори е доказано да има анти-ракови качества, както и да засилва имунната система и да подсилва сърцето.

Въпреки неуспоримите си здравословни качества нека не забравяме, че както повечето билки тези също могат да реагират с някои лекарства при определени условия. Особено при бременност, кърмене или автоимунни заболявания, когато могат да се получат усложнения. Затова е необходимо да се потърси съвет от здравен специалист преди да се употребяват билки.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13746368
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930