Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2016 07:03 - В Сливенска епархия забраниха брака между православни и инославни
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 403 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.01.2016 20:58


 http://dveri.bg/9yhwc


В Сливенска епархия забраниха брака между православни и инославни
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 20 
PoorBest  Понеделник, 25 Януари 2016 16:17 Автор: Двери

imageМного по-строги правила за желаещите да се венчават в православните храмове въведе в края на миналата година Епархийският съвет на Сливенска митрополия.  Ръководеният от митрополит Йоаникий Епархийски съвет забранява на енорийските свещеници да извършват тайнството Венчание между „православни християни и римокатолици, арменогрегорианци, протестанти, инославни и иноверни граждани“. Строгостта на забраната се простира и върху кумовете, които също така не бива да са „римокатолици, арменогрегорианци, протестанти или представители на други инославни и иноверни изповедания“.

Забраните засягат и тайнството Кръщение, при което не може кръстникът да е „римокатолик, арменогрегорианец, протестант или представител на друго инославно или иноверно изповедание“. От свещениците се изисква „стриктно изпълнение“ на новите разпоредби.

В протокола от заседанието на Епархийския съвет се посочват и мотивите за тези забрани: "зачестилите бракове между православни и инославни, които искат да се венчаят в православните църкви".  Епархийският съвет на Сливенска митрополия счита, че „съгласно православното църковно право различието по вяра представлява непреодолимо препятствие за сключване на православен християнски брак. Това препятствие е въведено през 678 г. със 72 правило на Шестия вселенски събор, наречен още Трулски“.

На свещениците е разпоредено новите правила на митрополит Йоаникий и Епархийския съвет относно извършването на тайнството венчание, да се поставят „на видно място в притвора на православните храмове на Сливенска епархия за стриктно изпълнение“.

Тези по-строги правила относно тайнството Венчание не важат за другите епархии на БПЦ. От десетилетия в нашата църква е установена практика, потвърдена и с решение на Св. Синод на БПЦ от 1967 г.  В документа се казва, че сключването на смесени бракове, т.е.  между православни и инославни, е разрешено, като се поставя изискването „децата от такъв брак да се кръщават и възпитават само в Православната вяра". Другото условие е „инославната страна в брака да не препятства православната да упражнява свободно своето изповедание“.

Темата "Препятствия за брак" ще бъде включен в дневния ред на Всеправославния събор, който трябва да се проведе по-късно през тази година. Във встъпителното си слово на срещата на Предстоятелите на православните Църкви, която се провежда в Женева през тези дни, Руският патриарх Кирил разкритикува проекто-текста по този въпрос, защото представлявал "сух списък от забрани, често с грешки", което изпращало лошо послание както към вярващите, така и към хората извън Църквата, понеже не се обяснявала същността на семейството и източниците на проблемите.

СВЕТЪТ ЗА ГОРНОТО РЕШЕНИЕ:

Митрополит изперка - забрани венчавки с католици, протестанти и арменци Последна редакция на 28/01/16 13:03     image

митрополит Йоаникий

Още по темата image В Сливен забраниха браковете с "инославни и иноверни" 2016-01-26 07:51:35 image Британски депутати: Доналд Тръмп е "опасен глупак" 2016-01-19 15:11:23 image В Русия забраниха рекламата на курорти в Турция 2016-01-18 16:14:49 Не трябвало да се възприема като забрана, а като съблюдаване на каноните на православната църква

Сливенска митрополия Йоаникий излезе със странно решение, взето на епархийски съвет, с което забрани на енорийските си свещеници да извършват венчавки на православни с католици, протестанти, арменогригорианци и представители на други вероизповедания.

Решението било разпратено до всички църкви в Бургас, Сливен и Ямбол, с препоръка да го сложат на видно място, за да са наясно миряните с ограниченията. Те важат и за кумовете, които не могат да бъдат други освен православни.

"Това решение не трябва да се възприема като забрана, а по-скоро като напомняне към хората да се съобразяват с каноните на църквата. То е за тях, а не за свещениците - те си знаят правилата", обяснява пред "24 часа" и секретарят на Сливенска митрополия Вълкан Янев.

Според него се налагало да бъде взето заради зачестилите бракове между българи и чужденци, които искали да се венчаят в църква. Бургаска област била туристически район и много мъже и жени от други религии се изкушавали да нарушат каноните, но повечето не ги знаели и затова трябвало да се просветят.

Засега няма данни друга митрополия освен сливенската да е въвеждала такива забрани.

"Дядо Йоаникий е много стриктен последовател на православието и държи то да се проповядва в чист вид", заяви дясната ръка на владиката. И бе категоричен, че забраната не била в противоречие с решението на Светия синод от 1967 г., което е по-либерално и разрешава смесени бракове с изключение на децата, които задължително трябва да се кръщават в православната вяра.

"Не знам дали и до какво води смесването на различни вероизповедания в един брак - дали има биологични и генетични измерения. За забраните сме се ръководили единствено от това да спазваме каноните от Шестия вселенски събор през 678 г., които не са отменени", каза Вълкан Янев.

Въпреки че арменците също са православнни забраните важали и за тях, тъй като като църквата ни имала догматични различия при възприемането на Исус Христос.

"За разлика от нашата православна църква, арменогригорианската го възприема само в едната му същност - божествената, а отрича човешката", обясни Вълкан Янев. Затова тези различия били непреодолима пречка за сключването на църковен брак между православни и арменци каквато е честа практика в България.





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13706920
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031