Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2015 15:39 - Божидар Димитров във взривяващо интервю пред ПИК
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1047 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    ГОРЕЩО image Божидар Димитров
във взривяващо
интервю
пред ПИК: Лютви
Местан искаше да
продаде ДПС на
Анкара! Измяната му
вбеси Доган! Такова предателство се
наказваше със смърт! Тайните служби записаха срещата на Местан с
Давутоглу, той се скри в посолството, защото е
негов агент! Борисов е прав да не се намесва в
кризата в ДПС Автор: Ивайло Крачунов  

Драматичната ситуация в ДПС продължава да е тема №1 в политическите среди.

 

 

Разкритието на ПИК, че Местан се е скрил в турското посолство предизвика оживени коментари на всички нива в държавата. Стана ясно, че четирима депутати от ДПС напуснаха партията.

 

 

Агенция ПИК потърси по горещата тема проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

 

 

 

 

 

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

 

 

 

 

 

- Проф. Димитров, правилна ли е позицията на премиера Бойко Борисов, който индиректно обяви, че няма да се намесва в нагорещената вътрешнопартийна ситуация в ДПС, защото за него България е по-важна от Доган и Местан?

 

 

- Първо, не смятам, че това е вътрешнопартийна драма. Нямам различна информация от тази, която излиза в медиите, но големият ми опит и като български разузнавач и като историк-политик, подсказва, че тук не се касае за вътрешнопартиен проблем, а за национален проблем.

 

 

Мисля, че са прави тези колеги, които написаха, че г-н Местан е продал в буквалния смисъл на думата партията си на Анкара, т.е. на една чужда държава.

 

 

Това при всички народи във всички времена и епохи се нарича нарича държавна измяна и човекът, който я е извършил се съди по законите на съответните страни. Когато европейските държави имаха смъртно наказание, това обикновено се наказваше със смърт.

 

 

- Как си обяснявате обстоятелството, че Местан се скри в турското посолство?

 

 

- Г-н Местан, който поради слаби нерви или други причини се изпусна като каза, че е отишъл за няколко часа в турското посолство, защото като всеки български политик имал право да помисли за безопасността си.

 

 

Когато един политик почувства опасения за своята сигурност, той отива в ДАНС или в МВР и казва: "Помощ, спасявайте ме, защото искат да ме убият", а не отива в посолството на чужда държава, защото това означава директно, че той е техен политик или техен агент.

 

 

- Местан предпочита да излиза с нелепото обяснение, че е потърсил сигурност в амбасадата на Турция в София. Смятате ли, че той ще разкрие истината за посещението му там?

 

 

- Никак не е нелепо това, което е казал. Напротив - поради объркване или не много ум, Местан се издаде, че търси убежище там където служи, а не поради някаква друга причина.

 

 

- Как тълкувате реакцията на неутралитет, която запази Борисов?

 

 

- Премиерът Борисов е прав да постъпи по този начин, защото разбира, че става дума за интересите на България и не може да вземе страна в конфликта в ДПС, още повече, че г-н Доган сам реши проблема, вероятно след като е бил информиран от доверени хора или от представители на тайните служби за действията на г-н Местан.

 

 

Това ме радва, защото излиза, че все още имаме разузнаване и контраразузнаване.

 

 

- Тайната среща на Местан с премиера на Турция Давутоглу ли е довела до отстраняването му от Ахмед Доган?

 

 

- По-скоро смятам, че този разговор на Местан с Давутоглу са били записани от българските тайни служби и предоставени на г-н Доган, за да вземе решение.

 

 

Нормално е политици от един етнически произход са се срещат с министър-председателя на държавата, от която са. Аз също когато ходя в Бесарабия, Молдова и Украйна, се срещах с български политици. Това е нещо нормално, но разговорите между Местан и Давутоглу са нещо различно. Не е ясно дали Местан е казал на Давутоглу -заповядайте, ето ви една партия. Анкара ще си има вече партия в България и 600-те хиляди български турци, които живеят тук ще служат вече на Анкара, а не на София.

 

 

Това е нещо, което не е могло да не вбеси г-н Доган, тъй като какъвто и да е той, то той като се има предвид миналото му се е клел в родината и съвестно изпълнява задълженията си.

 

 

Ще напомня една стара приказка, че бившо ченге и бивш негър няма.

 

 

- Смятате ли, че ДПС бързо ще преодолее сътресенията с изключването на Местан и напускането на четиримата депутати?

 

 

 - Всичко зависи от това дали Местан ще бъде оставе намира от нашето държавно ръководство и дали с наличните доказателства, които има за преминаването му на чужда служба ще бъдат поставени под миндера, за да не си разваляме отношенията с Турция.

 

 

Тогава той сигурно ще се опита да формира партия в Кърджалийския окръг откъдето е родом и го последваха част от депутати. Той може да създаде нова партия, която да нарече ДПС-К (Кърджали), тъй като е публична тайна, че между функционерите на тази партия от Североизточна България и от Кърджалийско - двата региона, в които живеят българските турци, отдавна има напрежение.

 

 

Ако бъде попречено на г-н Местан да основе нова партия като бъде подведен под отговорност за държавна измяна, най-вероятно функционерите от Кърджали ще се приберат под крилото на ДПС и партията ще излезе бързо от кризата.

 

 

- Ще проверят ли компетентните органи имуществото и банковите сметки на Местан предвид огромните средства, които бяха разпиляни за двете сватби на дъщеря му Елиз в България и Турция?

 

 

- Аз не съм сигурен, че това ще доведе до някакви резултати. Вие виждате случаите, при които подобни проверки не завършват с нищо уличаващо. Спомнете си за случая с Бисеров. 

 

 

Ползата е по-скоро за проверяваните, тъй като те са единствените, които след проверките се сдобиват с твърдо писмено доказателство, че всичко им е законно и те са най-честните хора на света.




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13749111
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930