Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2015 23:38 - Цялата задкулисна история как Анкара раздели Доган и Местан
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 574 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
http://www.blitz.bg/news/article/382873

  image     Още по темата image ДАНС погва Местан за предателство към националните интереси  8120870
ДПС решава за петимата с Местан след Нова година  259152
Бареков: Премиерът да отмени посещението на турския външен министър  4511473
ВМРО изригна: Изгонете Гьокче и не пускайте Чавушоглу!  7320658
Ахмед Доган: Такава ще бъде съдбата на всеки, който се изправя срещу интересите на България!  13141776
Местан нямало да бяга от България, а ще посреща външния министър на Турция край Тюркян чешма  4514338
Извънредно! Съдбовното заседание на ДПС приключи  1111638
Местан се инати като Ердоган: Позицията ми за сваления руски самолет не е грешка  4315536
Доган към Местан: Дори да не съм жив, пак няма да ти позволят да направиш това, което си намислил!  6846382
Версия: Главата на Местан пада поради „трайна невъзможност на председателя да изпълнява свои правомощия“  3918185
Кой ще седне на стола на Местан – 4 имена  6127395
Извънредно: Местан се е появил в Кърджали, тъкмял шокиращо изявление, но нямало да посмее да дойде на ЦС на ДПС в София  6615598
Поредица от коварни грешки на Местан може да му вземе главата днес  3114993
В Кърджали стана ясно кои участват в заговора на Местан  5727234
Елена Йончева: Доган постави въпроси, за които у нас не се говори  3815736
Скандално разкритие: Турският посланик лично натоварил в S-класата си Местан и го скрил в резиденцията си  4824400
Решено: Падна главата на Местан, председателски съвет поема ДПС  6130413
Доган лично предложил новото ръководство на ДПС  357185
 
Напрежението между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и предложения от него действащ лидер Лютви Местан тлее отдавна, пише „24 часа”. Ето и задкулисието на играта, за да разберем защо се случиха днес тези промени. В края на юни 2014 г. ислямистката Партия на справедливостта на Реджеп Таип Ердоган (която върна в светска Турция забрадките и шалварите и дори сложи на жените фереджета и никаби, каквито преди не се носеха толкова масово) прави в Бурса голяма среща с изселническите организации на българските турци. Присъствали са няколко хиляди души, а водеща фигура съвсем неслучайно е бил тогавашният вицепремиер на правителството Бюлент Арънч, който е сред най-доверените в партията и кабинета лица на Ердоган, който тогава е още премиер. 

Пред изселниците Арънч е казал: „ДПС е наша братска партия, трябва да я подкрепим. Турция заложи на друга партия в България (явно има предвид НПСД на Касим Дал и Корман Исмаилов – б.р.), но направихме грешка, нормално е да се греши. Няма лошо да контактуваме и с други формации, представляващи турците и мюсюлманите. Разберете, ние не подкрепяме Доган. За него имам да ви говоря много, но някой друг път. Ние подкрепяме Местан”.

По-късно от изявление на самия Местан по bTV става ясно, че той е започнал контактите си с турски лидери още след избирането му за лидер на движението. Виждал се е и с предишния президент Абдулах Гюл.
Топлите отношения на председателя на ДПС с ислямистката партия на Ердоган продължават. В началото на септември 2014 г. Местан бе приет от президента на Турция Реджеп Таип Ердоган в новата му луксозна резиденция „Чанкая”. Разговорът им продължи повече от час. Информацията беше оскъдна, но се разбра че лидерът на ДПС се е оплакал за ограниченията, наложени у нас върху агитацията на майчин език. 

Освен това, по думите на самия Местан „ аз поставих въпроса за това, че ДПС като българска национална партия е стратегически ресурс на България заради модела, който носи в и със себе си. Бих искал да погледнем на тази среща през призмата на етно-религиозните предизвикателства, пред които са изправени Балканите, Европа и света".
През декември същата година на тогавашното коледно тържество на елита на ДПС в сараите Доган за пръв път критикува Местан по думите на проф. Димитър Тадаръков, който е близък приятел на Сокола.

Това е очаквано – Доган не се е срещал с турски лидери от началото на 90-те години на миналия век, когато се срещат със Сюлейман Демирел в България. При посещение на Ероган у нас има насрочена среща между двамата, но тя не се състои – по едни източници я отказал турският политик, по други – нашият.

Който и да е, е ясно, че Доган не обича Ердоган. В доклада си пред последната национална конференция на партията, на която Октай Енимехмедов гърмя в главата му с газов пистолет, Доган подигравателно нарече Ердоган „колегата от Анкара на нашия герой-спасител“ (Бойко Борисов ).

При това отношение на почетния председател е ясно как му е повлияла срещата Местан-Ердоган. Още повече, че след нея Местан коментира: "Срещата, диалогът между председателя на ДПС и президента на Република Турция е нещо съвършено естествено, противоестествено би било да няма такъв диалог. Срещата между председателя на българската партия ДПС и президента на Република Турция бе неизбежна, необходима и полезна, най-вече за България.

"Аз заявих желание за среща с президента на Република Турция още след избирането ми за председател на партията, имахме такава среща с предишния президент на Турция, след това заявих желание за среща и с Реджеп Ердоган, получих положителен отговор сега и беше естествено да уважа определената от домакините дата", обясни той.
Веднага след тази среща се заговори за напрежение между Доган и Местан. Срещата се тълкуваше като опит на Местан да се еманципира от почетния председател с подкрепата на Турция. Дойче веле дори коментира „Местан преопакова ДПС”.

Така че обвиненията, отправени към Местан от Доган в речта му на тазгодишния купон имат отдавнашни корени. Върху тях обаче са се натрупвали още наслоения. Запознати твърдят, че Доган се дразнел отострото говорене на Местан и опитите му да предизвика етническа конфронтация. 

Когато го препоръчва за председател, Доган изтъква като едно от най-добрите му качества толерантността му към другите партии и диалогичността му. Местан обаче постепенно започна да държи остри речи, да напада другите партии с ужасни квалификации, да твърди, че турците в България са гонени и потискани. Той дори съди България в Страсбург заради агитацията на майчин език.

През април т.г. Местан публично обеща подкрепа на ГЕРБ за промените в Конституцията ако от управлението се махнат фашистите, визирайки главно Патриотичния фронт, но и реформаторите.
Задно с това все повече приближава ДПС към Анкара. Дотам, че след посещението на премиера Ахмед Давутоглу у нас преди седмици, Дейли Сабах, наричан вестникът на Ердоган, коментира, че чрез ДПС Турция би могла да помогне за поддържането на стабилността в България. Тоест, би могла и да предизвика нестабилност.

Серия лични изцепки в поведението на Местан също гневяла Доган. Пищността на сватбата на дъщеря му Елиз в Кърджали, която трая почти седмица и бе изключително разкошна, продължена по-късно и в Истанбул, изглеждаше странно на фона на мизерията на електората на ДПС. За събитието у нас бе нает хотелско-ресторантски комплекс край Кърджали, собственост на кмета на Момчилград, откъдето е Местан. В него младоженците, роднините им и други гости от Турция яли, пили и се веселили цяла седмица. Самата сватба е била разиграна по турски и по български обичай. 

Украсата на заведението, богатото меню, изключителните илюминации вечерта крещят „много пари”. Естествено е електоратът да се запита откъде. Бе направен опит събитието да се запази в тайна, но ентусиазирани сватбари от България и Турция постепенно напълниха социалните мрежи със снимки, на които се вижда пищността на тържествата, стойността на тоалетите и други признаци на богатство. Сватбата продължи и в Истанбул, за което нямаше да научим, ако не бяха социалните мрежи. Младоженците отидоха на сватбено пътешествие на Малдивите в хотел, в който обикновена стая струва 700 долара на нощ, за младоженски апартамент можем само да гадаем.

Като прибавим към това серията снимки на Местан с три убити вълка и славословията какъв ловец е, които обиколиха интернет, образът на ориенталски велможа се допълва.
В същото време резултатите от последните избори – местните, не са особено добри за движението, особено в Североизточна България. То загуби знакови градове, които се смятаха за негови крепости . Губи и голяма част от интелигенцията, която се ориентира към други партии и се опитва да запълни загубата с малограмотни роми. Това също разгневи Доган и предизвика слухове, че той ще смени Местан.
Идва и декларацията в подкрепа на Турция за сваления руски самолет. Без да се допита до партията и депутатите си, Местан я прави преди да са се произнесли НАТО и Пентагонът. По-късно те излизат с позиции далеч по-умерени от тези на Местан.
Все пак е ясно, че до последния момент Лютви Местан не знае какво му се пише.

Сутринта на 17 декември той коментира в Нова тв отношенията си с Доган, описва ги като прекрасни, благодари му за помощта и съветите и съобщава, че вечерта ще има коледен купон в сараите в Бояна – нещо, което обикновено в ДПС не огласяват публично. И там получава звучния шамар.

Твърди се, че последната капка, която преляла чашата на търпението на почетния лидер на ДПС е филмът „България, моя земя” на турска журналистка, излъчен по телевизия Ал Джазира на 16 декември вечерта. В него се твърдят много неверни неща и се създава впечатлението, че турците са били потискани в България през цялата история и до наши дни. Финалният пирон в тази теза поставя слово на Местан, с което завършва филмът на катарската телевизия.

Доган, твърди се, бил убеден, че той е направен по поръчка на турските служби и е част от стратегията на неоосманистите на Ердоган за овладяване на процесите в България и вкарването й изцяло в сферата на влияние на Турция.
След речта на Доган Местан се обърнал към покровителите си от Турция за подкрепа срещу почетния председател. Разузнавачите на комшиите на наша територия веднага били задействани. Нашите служби отбелязали необичайната им активност.

Докато се стига до публикуването на речта на Доган на сайта на ДПС онзи ден. Тогава за Местан става ясно, че председателските му дни са преброени и той отива със съпругата си в резиденцията на турския посланик, където търси директна подкрепа. Освен това така се оттърва и от охраната си от НСО, която докладва за срещите му, но не може да влезе в резиденцията, защото това е територия на чужда държава. Твърди се, че вечерята там е била с активисти на движението, които са били обработвани да подкрепят Местан. 


Тагове:   Доган,   местан,   ердоган,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13755135
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930