Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2015 15:25 - Приготвяне на вкусен боб за Бъдни Вечер-Стъпка по стъпка
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 790 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://obed-news.info/?p=50978&oid=2889434&ti=182098


Ястията от боб  е полезна и хранителна. Бобът съдържа почти всички нужни на тялото вещества: витамини, минерали, въглехидрати, белтъчини. Освен това, той се отличава и с чудесни вкусови качества. А как да го приготвим за Коледната трапеза, може да видим сега:

 

Особености при накисването

Задължителна уговорка е бобът да се накисва предварително в студена преварена вода за 10 – 12 часа. Ако не я преварите, а използвате обикновена „сурова“, зрънцата ще станат „стъклени“ и твърди. Добре е съдът, в който сте сложили боба, да се държи на студено място.

Друг начин за накисване е да замените водата с добра бира. Така вкусът ще бъде пикантен. Правилата са същите, както и при употребата на вода. Когато стане време за сваряването, не е необходимо да отливате бирата, пригответе боба в нея. Алкохолът и вредните вещества се изпаряват.

 

Температурата

Друг основен момент при готвенето на вкусен боб е термичната обработка и по-точно температурата. Първоначално огънят е необходимо да бъде бавен и нека полезните зрънца да къкрят в продължение на 30 минути. След завиране, температурата да бъде умерена и бобът да се вари бавно.

 

И още два съвета:

не варете заедно различни видове боб, тъй като всеки от тях изисква различно време за приготвяне;

бобът се подсолява в готово състояние.

 

 

РЕЦЕПТИ ЗА БОБ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

 

Рецепта боб за Бъдни вечер

Необходими продукти:

бял боб
стар лук или праз лук
печен пипер, олио
сол и черен пипер на вкус

Бобът се накисва предварително и се  сварява.

Отделно се запържват лукът и нарязания печен пипер. Свареният боб се прибавя към запръжката  и се вари още около 10-15 минути.

Може да сервира и като салата.

 

Запечен боб за Бъдни вечер

За средна на големина тава с печен боб ще ви е необходимо:

2 чаени чаши зрял боб

1 голяма глава лук

1 чушка (за предпочитане свежа, но може и от консерва)

1 морков

2 супени лъжици доматено пюре

1 чаена лъжица червен пипер

1 супена лъжица брашно

Щипка сминдух

Сушена или свежа целина

Няколко лъжици олио или зехтин

Сол на вкус

Бобът се накисва от предишния ден. След накисването се вари и се изхвърля първата вода. След това се вари отново в по-малко вода. Най-крехък става в тенджерата под налягане. Отделно за около 5-6 минути се задушават в мазнината лукът, настърганият морков и нарязаната чушка. Към тази смес се добавят лъжицата брашно, доматеното пюре и червеният пипер. Разбърква се отново на слаб огън. Добавят се и останалите подправки. Накрая всичко се смесва с боба и ястието се слага да се пече в леко загрята фурна за около Ѕ час. 

Боб яхния

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

300-500 г зрял боб
1-2 бр. моркови
1-2 глави лук
1-2 бр. червени чушки
1/4 ч.ч. (50-70 г) брашно
1 скилидка чесън
1-2 бр. зрели домати (доматен сок или пюре)
магданоз, босилек, ронена чубрица, джоден, червен пипер, сол, 1 кубче пилешки бульон

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Предварително накисваме боба поне за 2-3 часа. Така ще се свари по-лесно. За да набъбне добре е нужно да се долива студена вода на 1-2 часа.

Слагаме боба във висока тенджера и доливаме с вода да покрие боба с около 2-4 пръста в зависимост от количеството боб, но без сол, в противен случай боба няма да се свари. Като заври водата, я сменяме с нова и така поне 2-3 пъти сменяме водата след завиране.

Като сме сменили 2-3 пъти водата на боба го варим, като прибавим към него нарязаните моркови, червен пипер, чубрица, джоджен, босилек, сол и натрошеното кубче бульон. Сипваме и малко олио, за да заври по-бързо. Котлона не трябва да е много силен, за да не загори боба и при нужда разбърквайте през 1-2 минути. За да сте сигурни, че бобът ви се е сварил добре го разбърквате лъжица и не трябва да дрънчи или трака. Също признак, че боба е сварен е водата да е мътна.

Нарязваме на кубчета лука, морковите, чушките, а ако доматите са цели нарязваме и тях или ако са на пюре ги разреждаме с малко вода. Чесъна нарязваме на ситно.
Запържваме в тиган с горещо олио лука и чушката с малко сол за няколко минути, след това добавяме червен пипер и нарязания чесън. За 2-3 минути се пържат още и се изсипват при врящия боб. Разбърква се добре.

След това в друг тиган с горещо олио слагаме брашното с малко сол и запържваме за 1-2 минути, като бъркаме. Добавят се 2-3 черпака от врящия боб и доматите в тигана с брашното, а по желание за по-пикантен вкус може да се добави в запръжката и джоджен и чубрица. Така запържваме още 5-10 минути. Запържената смес изсипваме обратно във врящия боб и разбъркваме добре. Бобът ври още 15-25 минути и е готов.
Измиваме магданоза и го нарязваме. Поръсваме боба с магданоза преди консумация.



Тагове:   бобът,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13752938
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930