D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%
BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%
D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80/
Постна питка за бъдни вечер
Прието е че, тестото на питката за бъдни вечер се прави със сода и вода,без кисело и прясно мляко и без мая.
Приготвяне:
Пресява се брашното,заедно със солта
В чашка се смесват оцета ,содата и захарта. Разбърква се и се налива водата.
Прави се кладенче в брашното,добавя се олиото и по малко от водата ,в която са разтворени оцета,содата и захарта.
Замесва се тестото. Меси се около 10 минути, до меко лепкаво тесто. Оставя се да почине(лично аз обаче,преди това го удрям в масата до 50 пъти) и се оформя питка по желание.
В тестото се поставят паричката и върбовата клонка, завити във фолио.
С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се прави подходяща украса-кръст, плодове, животни и др. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С.
Когато питката е готова се изважда и се поръсва с шарена сол и червен пипер. Задушава се с кърпа.
* На когото се падне паричката, той ще носи парите и ще се грижи за семейството, а клонката е за здраве и берекет.
Необходими Продукти
- 500 гр. брашно(може да отиде и повече)
- 300 мл хладка вода
- 2 с.л. оцет
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. захар или по -малко
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 2-3 с.л. растителна мазнина,червен пипер,шарена сол
- Стъпка1
Пресява се брашното,заедно със солта
- Стъпка2
В чашка се смесват оцета ,содата и захарта. Разбърква се и се налива водата.
- Стъпка3
Прави се кладенче в брашното,добавя се олиото и по малко от водата ,в която са разтворени
оцета,содата и захарта.
- Стъпка4
Замесва се тестото. Меси се около 10 минути, до меко лепкаво тесто. Оставя се да почине(лично аз обаче,преди това го удрям в масата до 50 пъти) и се оформя питка по желание.
- Стъпка5
В тестото се поставят паричката и върбовата клонка, завити във фолио.
С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се прави подходяща украса-кръст, плодове, животни и др. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. - Стъпка6
Когато питката е готова се изважда и се поръсва с шарена сол и червен пипер. Задушава се с кърпа.