Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2015 22:56 - Постна питка за бъдни вечер
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 362 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://www.recepti-nacional.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%
D0%BF%D1%82%D0%B0/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%
BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%
D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80/


Постна питка за бъдни вечер

Прието е че, тестото на питката за бъдни вечер се прави със сода и вода,без кисело и прясно мляко и без мая.

Приготвяне:

Пресява се брашното,заедно със солта
В чашка се смесват оцета ,содата и захарта. Разбърква се и се налива водата.
Прави се кладенче в брашното,добавя се олиото и по малко от водата ,в която са разтворени оцета,содата и захарта.
Замесва се тестото. Меси се около 10 минути, до меко лепкаво тесто. Оставя се да почине(лично аз обаче,преди това го удрям в масата до 50 пъти) и се оформя питка по желание.
В тестото се поставят паричката и върбовата клонка, завити във фолио.
С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се прави подходяща украса-кръст, плодове, животни и др. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С.
Когато питката е готова се изважда и се поръсва с шарена сол и червен пипер. Задушава се с кърпа.

* На когото се падне паричката, той ще носи парите и ще се грижи за семейството, а клонката е за здраве и берекет.


Необходими Продукти
  • 500 гр. брашно(може да отиде и повече)
  • 300 мл хладка вода
  • 2 с.л. оцет
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар или по -малко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 2-3 с.л. растителна мазнина,червен пипер,шарена сол
Стъпки
  •  Стъпка1

    Пресява се брашното,заедно със солта

  •  Стъпка2

    В чашка се смесват оцета ,содата и захарта. Разбърква се и се налива водата.

  •  Стъпка3

    Прави се кладенче в брашното,добавя се олиото и по малко от водата ,в която са разтворени

    оцета,содата и захарта.

  •  Стъпка4

    Замесва се тестото. Меси се около 10 минути, до меко лепкаво тесто. Оставя се да почине(лично аз обаче,преди това го удрям в масата до 50 пъти) и се оформя питка по желание.

  •  Стъпка5

    В тестото се поставят паричката и върбовата клонка, завити във фолио.
    С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се прави подходяща украса-кръст, плодове, животни и др. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С.

  •  Стъпка6

    Когато питката е готова се изважда и се поръсва с шарена сол и червен пипер. Задушава се с кърпа.

  •  


Тагове:   постна питка,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13759917
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930