Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2015 07:20 - "ДЕСНИЦАТА НА СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ"- историята на един филм
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 363 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://dveri.bg/9rx4f


"Десницата на св. Иван Рилски" - историята на един филм
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 15 
PoorBest  Вторник, 15 Декември 2015 22:12 Автор: Ива Борисова

imageЗа първи път български телевизионен екип това лято беше допуснат в девическия манастир „Успение Богородично“ - Кехровуни на гръцкия остров Тинос, където се съхранява десницата на свети Иван Рилски. Там екип от Регионален телевизионен център Благоевград получи благословение да се поклони и да разкаже за липсващата част от мощите на светеца, съхранявани в Рилската света обител – десницата на св. Иван Рилски. Екипът придружаваше Неврокопския митрополит Серафим, който беше на поклонение на остров Тинос.

Според изследвания на руски и гръцки учени свещената десница на българския светец, която от края на 10 в. е била в руския град Рилск, е пренесена преди повече от столетие (по-вероятно през 18 в. - б. р.) в Гърция. Монахинята Юлиания, игуменка на манастира „Успение Богородично“, разказва: "Десницата е донесена от един монах – Гавриил от остров Сирос - и подарена на тогавашната игуменка Теодосия Кардици. Но точно кога, не ми е известно. Със сигурност обаче зная, че целебната ѝ сила е помогнала на много хора.”

Според архимандрит Яков, служащ в храма "Св. Богородица Благовестница" на о. Тинос, свети Йоан от Рила е символ на духовното единство между българи и гърци. Той е послание за любов, разбирателство и приятелство между нашите народи.

Със своите 700 църкви и манастири остров Тинос е сред най-посещаваните места в православния свят. На него се намира и най-големият на Цикладските острови християнски храм „Света Богородица Благовестница“, прочут с чудодейната икона на Божията майка. Тук тържествена литургия отслужи Неврокопският митрополит Серафим, с чието съдействие екипът подготви документалния филм „Десницата“.

На 21 декември от 18 часа в зала "22 септември" в Благоевград ще се състои премиерата на филма на Телевизионен център - Благоевград „Десницата на свети Иван Рилски”. Автори са Красимир Кушев и Валери Яков. В документалния филм са изложени нови аргументи за това, как дясната китка от мощите на свети Иван Рилски попада на гръцкия остров Тинос и се пази за поклонение в девическия манастир Кехровуни. Предлагаме ви интервюто на Ива Борисова от журналистически клуб „Кандилце” към Православния център на Неврокопска света митрополия с ръководител г-жа Антоанета Гулева с един от авторите на филма - Красимир Кушев.

***

- В началото на Вашата телевизионна кариера Вие направихте първия си филм за Рилския манастир, спомняте ли си?

- Да, това беше „Легендата на архитектон Алекси”. Във филма представяхме една фантастична легенда на проф. Стойков. Прочутата магерница е строена по модел на неузряла шишарка. И наистина, ако се вгледаме в самото строително изпълнение като технология, то наистина наподобява неузрял шишарков плод. А реално в него се крият пластовете на една невероятна строителна българска традиция, на едни самоуки майстори, които са създали шедьоври, ценящи се и днес - не случайно стоителят от Мелник нарича себе си архитектон.

image- Защо решихте да направите филма „Десницата на свети Иван”?

- За да си дадем ясен отговор на въпроса, дали и днес ни е необходимо заветът на св. Иван Рилски и примерът на неговия живот и за да видим, как култът към този духовен човек, който е символ на духовното нетление на българския народ, се разпространява извън нашата страна. Защото според мене има един духовен парадокс: като че ли в случая със свети Иван Рилски ние като нация отново проявяваме историческо късогледство и забравяме някои неща, докато в страните, поне от Балканския регион, се забелязва едно ново преклонение, едно осезаемо разрастване на култа към този човек.

- Как попаднахте на фактите за Десницата на свети Иван Рилски?

- Идеята е на Валери Яков. Темата е актуална през последните години, тъй като се откриха много нови факти, има много нови хипотези, от които бих откроил две по-значими изследвания по тази тема: първото е на Николай Чалих, руски историк, който 17 години изследва темата, а второто е на гръцкия богослов Пантелеймон Пулос, който дава една по-подредена, по-завършена хипотеза. Всичко беше представено в един документален филм на Аксиния Джурова през 2011 г., но оттогава се случиха доста събития и има много тълкувания. Освен това нашият екип проведе една много сериозна подготовка за изследването на тази тема и мисля, че всичко това зрителите ще го видят във филма. По-важно е ние да си отговорим на въпросите: Защо остров Тинос, който е централен остров на Цикладския архипелаг, е не само най-почитаното място в православна Гърция и изобщо в православния свят и защо само на това място като закрилник на рибарите и моряците се почита не само св. Николай Чудотворец, а и свети Иван Рилски. Много любопитен момент, който мисля, че е ключът към разгадаването на тази вековна мистерия.

- Как минаха снимките, лесно ли Ви допуснаха до манастира, има ли въобще достъп до него?

- Не, до манастира няма достъп, и аз искам да изкажа благодарността на нашия екип към Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, защото той беше човекът, който направи всичко възможно да ни пуснат точно до мощехранилницата, където е дясната ръка на свети Иван Рилски.

- Колко време отне снимането на филма?

- Като снимачни дни - 5, иначе като предварителна работа и като допълнителна работа след това - монтаж и т. нат. - около 2 месеца.

- Къде и кога можем да гледаме филма?

- Филмът „Десницата на свети Иван” ще има предпремиера за благоевградската публика на 21 декември от 18 часа в зала „22 септември”. Премиерата ще бъде на 24 декември от 15.20 ч. по БНТ 2 , а по-късно ще бъде излъчен и по Канал 1.

Ива Борисова е член на клуба по журналистика "Кандилце" към Православния център в Благоевград




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13762389
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930