Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2015 22:55 - Да анатемосаш Путин - проведеният разговор
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 390 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
http://bnt.bg/part-of-show/da-anatemosash-putin

Да анатемосаш Путин 19.12.2015 Брой прочитания: 59 0 коментара       Цялото предаване - Да анатемосаш Путин

Ако можем да употребим думата “чешити” за духовници, с цялата смислова нюансировка на тази дума, то несъмнено днешните гости във “Вяра и общество” могат да бъдат наречени така, двама светогорски монаси със своята своеобразна гледна точка към всичко онова, което се случва в света. Те представиха една от възможните гледни точки на Православието за всичко това, което ни интересува. С двамата монаси от Света гора, руснаци по произход, водещият разговаря при тяхното неотдавнашно посещение в България.

Да се подвизаваш в манастирите на Атон е предизвикателство, което не е по силите на всеки монах. Но да бъдеш монах в някой от малките труднодостъпни атонски обители, наричани скитове или килии, е истински подвиг, към който се устремяват съвсем не всички светогорски монаси. Отец Атанасий е настоятел на скита Карулия. Обителта буквално е кацнала над морето в скалите на югоизточната част на Атонския полуостров. Това е въможно най-изолирания район на Света гара, в страни от масовия поклоннически поток. Отец Атанасий и неговото духовно чедо отец Андрей са руснаци, което не им попречи през март тази година да призоват православните глави да анатемосат руския президент Владимир Путин, заради братоубийствената война срещу Украйна. И това се случи след като руският държавен глава ги посети в скита им. От години отец Атанасий привлича вниманието на православната общност със своите книги и изказвания, но те никога не се приемат еднозначно. Реакциите, които той предизвиква винаги са между осанна и разпни го. Въпреки това обаче посланията на отец Атанасий несъмнено изразяват една от възможните гледни точки на атонското монашество към сллучващото се в света.

imageОтец Атанасий обясни, че Света гора не е еднородна и не може да се каже, че там се проявява единомислие. Това в пълната си сила се е проявило във връзка със събитията в Украйна, защото мнозина от младите рузснаци с възторг са подкрепяли налудничевата идея за Новорусия, каза той. Според него Света гора се е променила много силно през последните години, много духовнонеопитнти хора са дошли там и се опитват да покажат нещо, да се представят пред света въпреки, че нямат нужното духовно разсъждаване за това. Във връзка със събитията в Украйна е имало много анонимни послания от името на монасите от Света гора, но те винаги са били срещу войната и никога не са крили кой е в дъното на нещата, каза отецът. По негово мнение Русия е могла да вземе Крим и Украйна по съвсем други начини и при провеждане на съответната политика украинците сами биха отишли при тях.

imageСпоред отец Андрей става дума за подготвено действие и предполага, че и славяни и неславяни разбират, че днес славянското население са основния носител на првославието и така или иначе ние сме причастни към православната култура, начин на мислене и към възприеманато на света като православни и това е голям проблем пред Антихриста за неговото идвене и нас трябва да ни унищожат, заради това, както това се е случило в Сърбия, както става и в Украйна и Русия. Отецът каза, че няма значение как ще стане това унищожаване, а и не е пророк, но значение има това, че задачата на Антихриста ще е унищожаването на хората, на личностите. Той призова да не приемаме отрицателно начертанията, а да живеем с Христос.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13746621
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930