Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2015 07:52 - Френски шарки греят в Стария ПловдивКопирано от standartnews.com
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 283 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://www.standartnews.com/regionalni/frenski_sharki_greyat
_v_stariya_plovdiv-312985.html
  image

Алафрангите не са просто украшение, а моден стил под тепетата


Изписаните по френски маниер от края на XVIII век стени и декоративни ниши на възрожденските къщи в Стария Пловдив привличат вниманието на все повече туристи и ценители на изкуството. "В миналото всичко френско се е тачело, алафрангите не са просто украшение, но и стил в модата на Стария град", казва уредникът Татяна Йорданова. Най-добре запазените и пищни фрески се намират в дома на арменския търговец Степан Хиндлиян, строен в периода 1835-40 г. На алафрангите най-често са изобразени пейзажи, завеси, фонтани, цветя, розетки и фамилни гербове.


На стените висят рисунки от знаменити места - Моста на въздишките във Венеция, Александрийския фар, стария Петербург, Стокхолм, Акропола в Атина, Робърт Колидж в Цариград, Принцовите острови и др. Стенописите са дело на двама чипровски майстори - Мока и Мавруди.


По онова време пейзажите са били нещо като съвременните снимки и селфита, които си правят туристите, за да се хвалят пред близки и познати. По онова време заможните пловдивски търговци, са си носили картички от посетените места, след което са наемали художници да ги изографисат. Самият Степан Хиндлиян е бил запален пътешественик - дори фамилията му идва от "Индия", където неведнъж е бил.


Забележителна е банята /хамам/ с чучурчета и места за сядане, изградена от мрамор и гипс. Освен че е красива със своите сводове и купол с отвори, през които влиза слънчева светлина, тя е създадена на принципа на римските хипокаусти. Затоплянето й е ставало чрез своеобразно подово отопление. Имало е глинени тръби с отвори към пода в банята, по които е циркулирал горещ въздух. Тогава в Пловдив е имало 164 бани.


В "Хиндлиян" галят окото богато инкрустираните тавани и оригинални мебели и персийски килими от началото на по-миналия век. На втория етаж може да се види и мраморен фонтан с розова вода на втория етаж на къщата. Неговата функция е била да ароматизира въздуха и да създава приятно настроение у обитателите и гостите на дома. В този пловдивски дом е сниман филмът "Чифликът на чучулигите" на братя Тавиани, посветен на тежката съдба на арменците.
"Хиндлиян" е най-добре запазеният дворен комплекс в Стария град. "Възрожденската е изключително динамична, все едно, че къщите танцуват. Майсторите може и да не са имали академични дипломи, но са използвали всяка особеност на терена", допълва Татяна Йорданова. Богатите фамилии са ползвали т.нар. манастирско строителство, при което всяка сграда е отделна - къща, помещения за прислугата, кухня и маза /склад за съхраняване на ценности и търговски книжа/.


Златни амурчета посрещат
в Балабановата къща


Балабановата къща е чула не един и двама от най-добрите музиканти в света. Всяка година тук се провежда един от знаковите фестивали на Стария Пловдив - Дни на музиката - където освен планетарни величия свирят и български музиканти, покорили световните сцени. Красивата сграда е вдигната през 70-те години на миналия век и е точно копие на дома на пловдивския търговец Панайот Лампша, живял столетие по-рано. Отвътре Балабановата къща прилича на пещерата на съкровищата "Сезам". За разлика от останалите възрожденски къщи тук таваните не са сглобени от малки дървени лентички, а са дело на един от талантливите родни дърворезбари Ангел Стоилов. Някои от стаите са решени в интериор, типичен за XIX век в Париж и Виена. Мебелите в стиловете "ампир", "рококо" и "Луи XVI" са доставени от френските земи. Двете "златни" стаи са богато украсени с амури и флорални мотиви, птици, извивки. Под стъклените плотове на масите са поставени старинни гоблени. Част от помещенията са подредени мебели от популярния отпреди век у нас стил "Борис Първи".
Първият етаж на къщата е бил за семейството. Тук са се намирали домакински, работни помещения, кухни и спални помещения за прислугата. Горе пък е разположен голям остъклен салон "хайет". До него се намира и традиционният "кьошк" - ограден с дървен парапет подиум, където са сядали музикантите при големи фамилни веселби.

Копирано от standartnews.com



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13707984
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031