Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2015 15:06 - 4 фактора определят цената на имота
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 440 Коментари: 0 Гласове:
0



 
http://fakti.bg/imoti/163945-4-faktora-opredelat-cenata-na-imota

4 фактора определят цената на имота     Публикувана: 27 Ноември, 2015 17:03 image 1 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА image 1811 image Снимка: М. Богданова © image image ШРИФТimage ПЕЧАТ image Милена
Богданова

Не веднъж анализатори са споделяли, че една от причините за по-бавната продажба на даден имот е неговото надценяване. Дефакто ключов момент при продажбата на жилище или друг имот се явяват първите две седмици от появата му на пазара, което е още един стимул да бъде обявен на реалната цена, за да може да се намери бързо купувач. Какво трябва да има предвид обаче при формирането на правилната цена? Според анализаторите на компанията Bulgarian Properties четири са факторите при формиране на правилната офертна цена.

1. Местоположението на имота

Оказва най-силно влияние цената, като на него се отдават между 60% и 80%. „Затова статистиките за средните цени на имотите в даден квартал или град могат да бъдат добър ориентир за стойността на даден имот, като към тях се наслагват и отчитат другите характеристики на имота, които повишават или понижават неговата стойност”, обяснява Полина Стойкова, оперативен директор на компанията.

Ниската престъпност в даден квартал, близостта до паркове, удобен градски транспорт, наличие на детски градини и училища, както и на удобна търговска мрежа повишават стойността на апартамента или друг имот.

2. Типът строителство

също играе основна роля при определяне на цената. Най-предпочитани са тухлените сгради, респективно там и цените са най-високи. Друг много предпочитан вид строителство ЕПК и ПК. „Повечето такива сгради са старо строителство, но поради високата им здравина и надеждност, често цените на апартаментите в тях са близки, макар и по-ниски от тези в тухлените”, допълва Стойкова.

Най-ниска остава цената на панелките, което е свързано с напредване крайния срок на експлоатация на този тип сгради. Единствено при санираните сгради се наблюдава лек ръст в цената.

3. Етажът, на който се намира жилището

е друг съществен фактор за определяне на офертната му цена. „Първите и последните етажи не са предпочитани за живеене, макар да имат своите предимства – лесен достъп, гледки и др. Презумпцията е, че на партерите и първите етажи, може да има проблеми със сигурността на имотите, а при последните – проблеми свързани с течове от покрива. Ето защо, апартаментите, които се намират там, обичайно се реализират на по-ниски цени в сравнение с жилищата на средните етажи в същите блокове или в сгради със сходно местоположение”, казват от Bulgarian Properties.

4. Състояние на имота, входа и блока

Са нещата, върху които собственикът в най-голяма степен може да влияе, а именно като подържа жилището и общите части към него в добро състояние.

В голяма степен цената на жилището се определя от неговото състояние – дали е за основен или козметичен ремонт, площ, разпределение, изложение, наличие на обзавеждане и други. Ако имотът е по-стар важно за определянето на стойността му е кога за последно е правен ремонт в него, колко поддържано и чисто е, правени ли са реконструкции в него, как и с какви материали е довършван имота, доколко е запазен той в момента.

„Купувачите обръщат все по-голямо внимание и на общите части на сградата. Цените на имотите реално се влияят от състоянието на входа, изправността на асансьора, степента на чистота и уреденост на сградата като цяло, защото една добре уредена и управлявана сграда е предпоставка за по-уютен и спокоен начин на живот на бъдещите купувачи, както и за съхраняване на по-добра стойност на имотите в нея”, казва Стойкова.



Тагове:   цена,   определяне,   на имота,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13747127
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930