Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2015 23:22 - Родолюбци искат възстановяване на българското име на храм-паметник „Св. Ал. Невски"
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 220 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://www.faktor.bg/novini/balgariya/61109-initziativen-iska-vazstanovyavane-na-balgarskoto-ime-na-hrampametnik-sv-aleksandar-nevski.html

В същото време БПЦ продължава да бъде под острата зависимост на Руската църква и гузно да мълчи

Инициативен иска възстановяване на българското име на храм-паметник „Св. Александър Невски“ и да се преименува на "Св. св. Кирил и Методий", което е било факт повече от пет години. Хората се организират във Фейсбук и инициативата им придобива все по-голяма популярност.

„Осветената през 1912 г. катедрала в София е наречена на името на чуждия на България московски княз Александър Невски. За него последни проучвания сочат, че е бил покорен васал на татарите, а никакъв герой. През 1915 година, след дълбокото разочарование от коварната руска политика на Балканите и кървавата цена, която България плаща за руските интриги, катедрала е преименувана естествено и закономерно в "Св. св. Кирил и Методий"“ припомнят родолюбците.

След Европейската война и националната катастрофа русофилските елементи в България преименуват катедралата пак на името на руския "светец". Тази група апелира за връщане на българското достойнство и прекратяване на духовното подчинение на измислените "освободители" - в действителност вековни окупатори и поробители. „Не на храм-паметници и паметници на червени и пембени съветски армии! Не на "Александър Невски" - да на "Св. св. Кирил и Методий"!“ призовават те в заключение от името на групата, която носи същото име. Вижте тук

Всъщност и до днес за православните българи малко известна е истината за житието на натрапения на България руски „светец“ Александър Невски. През различни етапи от живота си той се оказва едновременно православен, католик и мюсюлманин. За него Солженицин казва, че е обрекъл Русия на многовековно робство, а Карл Маркс го определя като „смес от татарски майстор-палач, подмазвач и върховен роб“. Именно измисленият светец Александър Невски, на когото българите се кланят е един от основните виновници за 240-те години на робство за народите на Русия, тъй като той е принудил хората да признаят Златната орда, без бой и оръжие. „Подвигът“ на канонизирания за светец Невски е предателство и към собствената му кръв.

19 октомври 1915 година се оказва един изключителен ден в най-новата история на България. Правителството, ръководено от премиера Васил Радославов, взима изключително тежко, но родолюбиво държавническо решение - катедралният храм в София „Св. Александър Невски”да бъде преименуван и да носи името Съборна църква “Св. св. Равноапостоли Кирил и Методий”. Единодушно гласуват всички министри, а смелото решение е взето преди 100 години с протокол № 166 на МС. Така българската държава ясно показва, че Русия е вражеска страна, а България може да има самостоятелна и независима външна политика, отказвайки да бъде третирана като васал на „братушките“ и имперските им амбиции. Този исторически факт е малко известен и през последните години на комунизъм и посттоталитарен преход е грижливо укриван и подценяван от обществото.

Малко повече от пет години храмът носи името Съборна църква “Св. св. Равноапостоли Кирил и Методий”, но след края на Първата световна война, в началото на март 1920 г., името отново е възстановено на „Св. Александър Невски”. Заслуга за новото коленичене пред Русия има изцяло земеделското правителство на Александър Стамболийски, което даже осъжда на доживотен затвор Васил Радославов. Днес БПЦ продължава да бъде под острата зависимост на Руската църква и комунистическите тайни служби – ДС и КГБ, а това я прави неспособна да отдаде почит на своите светии и да пресече измамните митове, насаждащи руска хегемония.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13749610
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930