Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2015 00:05 - Детето не е съд, който трябва да напълниш, а е огнище, което трябва да запалиш
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 504 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://pravoslaven-sviat.org/2014/06/10/deteto-ne-e-syd-koto-da-napylni/


Детето не е съд, който трябва да напълниш, а е огнище, което трябва да запалиш

Юни 10, 2014 in Начална страницаСемейство

Автор : Свети Порфирий Кавсокаливит

image

 

Възпоминания на сестра Екатерина, една от любимите чеда  на стареца:

 

Старецът Порфирий, като прекрасен и разсъдителен възпитател със своите богоосветени слова подбуждал родителите да имат между себе си и към децата си християнска и свята любов.

 

Добрият и показателен живот на родителите излъчва благодат и на децата.

 

Светостта на родителите спасява и децата. Родителите трябва да са хора с гореща молитва още от самото зачатие на детето.

 

Светият живот на родителите като общуване на  истината и любовта донася мир, съгласие, любов, кротост, свети чувства в сърцето на децата. Когато семейството живее християнски живот, то става място за умножаване (култивиране) на любовта. Любовта е висшата цел на възпитанието.

 

Детето не е съд, който да напълниш, а е огнище, което трябва да  запалиш.

 

Когато родителите не се подвизават или имат неправилен подвиг, предават своето лошо разположение и своето тревожно настроение и враждебният дявол мъчи родителите чрез противенето по различни начини на децата, когато са малки и като пораснат.

 

Родителите са длъжни със сладост в сърцето, със самоотречение, с мир, със спокойствие, с търпение и добро разположение, с Христова радост, с вяра и молитва да направляват своите деца в любовта, в истината, в запазването на плодоносните добродетели. Те са длъжни да им предадат пламъка на вярата, благоразумния дух и разсъдителността.

 

Основно, именно майката трябва да бди, да следи, да се грижи, да се моли и да се подвизава, за да вдъхне в сърцата на своите деца страх Божий с благочестие и благоговение.

 

Един мъдрец казвал за своята майка: „Тя не ме научи на нищо, защото беше необразована. Но вдъхна в мене всичко, защото беше вярваща.”

 

Зад всяко славно семейство стои самоотречението на жената, на майката. Децата се вдъхновяват от нейния пример, от нейният живот, от нейният образец, а не от учението на безплодния морал.

 

Веднъж на масата се събрали семейство левити. Имало и един гост, който попитал, кой от тримата свещенослужители, бащата и двамата сина е най-добрият проповедник на Божието слово. В разговора се намесил малкият син, който без всяко съмнение отвърнал:

 

- Сега той е в кухнята. И показал майка си…

 

В края на краищата тя се оказала най-добрият свещенопроповедник. Тя не разговаряла в църквата. Но постоянно проповядвала с дела вътре в „домашната църква”, в своето семейство.

 

От малки, майката трябва да учи детето да пости, да ходи на църква, да се причастява с Живоносното Тяло и Честната Христова Кръв. Да го учи да обича, човеколюбиво да се жертва, да бъде кротко, смирено, отстъпчиво.

 

До 6-7 годишна възраст в детето се развиват най-основните черти на неговата личност. И както отбелязва свети Йоан Златоуст, в тази особено възприемчива възраст се развива умът, а в него се отпечатва и записва, като печат върху восък, всичко, което чува и научава. “И от тази ранна детска възраст – продължава светията – животът на детето започва да скланя към добро или зло, към пороци или към добродетели.” Много е важно възпитанието именно в тази възраст, защото, както той казва, ако родителите и възпитателите изпуснат тези първи години, то те изгубват и своето дете като човек за в бъдеще.

 

превод от руски

 

Исихазъм.ру



Тагове:   детето,   то е личност,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13759716
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930