Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2015 12:46 - БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ПОЛУЧИ ОРДЕН НА ЧЕШКО-СЛОВАШКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 525 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://dveri.bg/9qw6p

Българският патриарх Неофит получи орден на Чешко-словашката православна църква
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 9 
PoorBest  Сряда, 28 Октомври 2015 10:20 Автор: Двери

imageБългарският патриарх Неофит получи орден на Православната църква на Чешките земи и Словакия, който му беше връчен от Михайловско-Кошицкия архиепископ Георгий, ръководител на отдела за външноцърковни връзки на тази църква. Той беше придружаван от Вилнюския и Литовски архиепископ Инокентий от Руската православна църква и архим. Филип Василцев, представител на Московския патриарх у нас.

Двамата архиереи са у нас по покана на Видинския митрополит Дометиан по случай Димитровден и вчера са били приети от Българския патриарх. Орденът "Св. Ростислав - Ι степен" е бил връчен на Българския патриарх "от името на Негово Блаженство митрополита на Чешките земи и Словакия Ростислав".

Визитата на архиерей на Чешко-словашката църква, придружаван от архиепископ от РПЦ, е част от опитите на Московска патриаршия да накара поместните православни църкви да признаят за каноничен предстоятел на Чешко-словашката църква митрополит Ростислав. Чешко-словашката църква е в разкол след оттеглянето на Пражкия митрополит Христофор от неговия пост през 2013 г. поради нравствен скандал. През следващата 2014 г. в условията на остро разделение и в нарушение на изборните правила за предстоятел беше избран Прешовският архиепископ Ростислав. На неговата интронизация присъства архиерей само на Московска патриаршия, която признава избора му за каноничен. Цариградска патриаршия и останалите поместни православни църкви не изпратиха представители на неговата интронизация.

Неотдавна Цариградският патриарх Вартоломей изпрати поредно остро писмо до синода на Чешко-словашката православна църква (виж тук), в което потвърди позицията на патриаршията, че Ростислав не може да бъде признат за каноничен предстоятел на тази църква "дори по икономия" и призова за провеждането на нови избори. Още по време на изборите през миналата година местните чешки медии цитираха представител на Цариградска патриаршия, който заявил, че "патриаршията няма никога да признае хомосексуалист за предстоятел на църква". Повод за поредната остра реакция на Цариградския патриарх беше публикуван през лятото т. г. видеозапис от църковно заседание, ръководено от митрополит Ростислав, в което той коментира в неприличен тон предстоятелите на Цариградска патриаршия и на други поместни църкви, които не признават неговия избор.

Малката Чешко-словашка православна църква има много проблеми, като един от тях е липсата на монаси, оттам и на достатъчно епископи, от които вярващите да могат да изберат достоен предстоятел. На провалилите се избори за Пражки архиепископ в Прага в началото на 2013 г. и двете кандидатури бяха отхвърлени от църковните делегати"поради неприемлив морален облик". Настроенията и възмущението на вярващите тогава бяха описани от директора на руския център в чешкия град Марианскe лазне Сергей Комков, което описание обаче не се сподели от ръководството на Московска патриаршия, която подкрепи категорично избрания митрополит Ростислав.

Кризата в Чешко-словашката църква изведе отново на преден план противопоставянето между Московска патриашия и Цариградска патриаршия, които са издали през различни години томоси за автокефалност на тази църква и се борят за влияние в нея. В условията на този дългогодишен конфликт не е трудно за амбициозни клирици да лавират между "глобалните интереси", заобикаляйки църковните закони, което още повече задълбочава проблемите на православните вярващи в Чехия и Словакия.

На фона на заплахата на Цариградския патриарх, че патриаршията ще отнеме автокефалията на Чешко-словашката църква поради незрялост и неспособност да живее самостоятелно, сега митрополит Ростислав спешно търси начини да уреди възможно най-бързо своя статут. Само в такъв случай той ще може да участва в предстоящия Всеправославен събор в Истанбул през 2016 г., което желае и Московска патриаршия. Проблемът в случая е, че заради непризнаването на предстоятеля на ЧСЦ се поставя въобще под въпрос свикването на Всеправославния събор, за което много държи сам патриарх Вартоломей.

Вероятно визитата на Михайловско-Кошицки архиеп. Георгий (срещу чиято личност също има нарекания) в България и връчването на орден по случай 70-годишнината на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит е част от дипломатическата совалка, която цели привличането и на БПЦ към позицията на Московска патриаршия в този казус.





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13707944
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031