Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2015 13:35 - ДА ИЗОГРАФИСАШ ХРАМ СРЕД ЛЕДОВЕТЕ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 445 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://dveri.bg/9hccf


Да изографисаш храм сред ледовете: една мисия на българските полярници
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 9 
PoorBest  Вторник, 06 Октомври 2015 10:31 Автор: Цветелина Атанасова

imageПараклисът "Св. Иван Рилски" на българската полярна база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън е първият православен храм на Антарктида. Строежът му е започнал през декември 2001 г. (по инициатива на Фондация "2000 години Рождество Христово" - б. р.) и е завършен в началото на 2003 г. Представлява ламаринена постройка (4х6 м), която през зимата сменя функциите си и става склад за шейни. Разполага и с камбана, дарение от доц. д-р Никола Василев – бивш здравен министър и вицепремиер на страната, работил като лекар на базата „Св. Климент Охридски“ през сезон 1993-1994. Първата икона в храма, която носи името „Иисус Христос Жених”, е дело на художника Георги Димов.

За съжаление лошите метеорологични условия и белезите на глобалното затопляне, които на Южния полюс се изразяват в обилни снеговалежи през лятото и движение на ледника към брега на океана, практически унищожи постройката. От години тя е под повече от 3  метра и половина сняг (на снимката). Това наложи изграждането на нов храм през  2012 г.  

Този път мястото е  върху скала, която е извън пътя на ледника, на високо място. Две поредни експедиции художничката Ганка Павлова изографисва параклиса "Св. Иван Рилски" на място - през 2013 и 2014 г. Почти на полеви условия без статив в тясното помещение, където двама души трудно се разминават, или в параклиса на температура под нулата. Бавно, но с много любов Ганка вече изработи иконостаса и страничните икони. Предстои да бъдат зографисани образите на св. архангели Гавриил и Михаил, да се направят витражите, да се постави църковна утвар, камбана, да се изолират стените. 

imageЕстествено средствата на експедицията са ограничени. За първото пътуване на художничката и закупуването на материали помогнаха много дарители. Миналата година Антарктическият институт сам финансира изографисването, но се оказа, че средствата за завършването на храма отново са недостатъчни. Предварителните разчети показват, че са необходими още 15 000 лева.

За съжаление Българската православна църква не проявява интерес към това духовно дело на нашите полярни специалисти, които желаят да имат молитвен параклис на мястото, където работят при изключително трудни и опасни условия.

Досега на шестия континент има изградени седем църкви, между които една руска и една украинска, които също са православни. 

Ако желаете да дарите средства за довършването на българския параклис в Антарктида, можете да го направите на следната банкова сметка:

Банка: United Bulgarian Bank

ул. Софея №5, град София, България

BIC: UBBSBGSF

Получател: Български Антарктически институт

София, България

IBAN: BG47UBBS7827101026230

За контакт с художничката Ганка Павлова:

телефон: 0887 276 257; 0884 673 635

                                                               * * *

Художничката Ганка Павлова пред иконостаса на българския параклис "Св. Иван Рилски"

image

image

Руският храм "Св. Троица" на о. Кинг Джордж

image

Лутеранската църква на о. Южна Джорджия е построена през 1913 г. в китоловната станция Грютвикен

image

Нотр Дам де Вент (или "Дева Мария на ветровете") е параклис в Порт-о-Франс – административният център на френския субантарктически архипелаг Кергелен. Това е най-южният френски католически храм.

image

Католическият параклис „Ледената пещера” на база Белграно II е изграден от лед. Той е постоянно действащ и се намира до основаната на остров Коутс през 1955 г. аржентинска научно-изследователска станция Белграно II. 

image

Параклис „Св. равноапостолен княз Владимир” е най-новият и в същото време най-южно разположеният православен храм в света. Намира се на украинската полярна станция «Академик Вернадский»

image

Бел. ред.: Базата носи името на св. Климент Охридски, защото проф. Христо Пимпирев и другите учени-изследователи произлизат основно от Софийския университет "Св. Климент Охридски". А храмът носи името на св. Иван Рилски по две причини: първо, той е най-почитаният български светец и, второ, той е живял през първата половина на 10 век при суровите условия в Рила планина (особено през зимата), а е и покровител на миньорите и на геолозите. Затова по предложение на Фондация "2000 г. Рождество Христово" още през юбилейната 2000 г. на първия параклис беше дадено име "Свети Иван Рилски".

 



Тагове:   храмове,   по света,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13746449
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930