Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2015 23:10 - Русия е готова за война
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 641 Коментари: 0 Гласове:
1




 http://strogosekretno.com/index.php?p=issue&id=244&aid=3



Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Русия е готова за война
Поражението никога не е било опция
09.2015

image

 

Ситуацията около Донбас, както се очакваше, се изостри през август. Минските договорености са провалени. Войските на Киев започнаха отново обстрел на територията на ЛНР и ДНР. Струпана е около 100-хилядна групировка. От другата страна има 50-хилядна групировка.

Контактната група за регулирането на украинската криза не можа да стигне до споразумение.

Причината е в коренно противоположната позиция на страните по двата основни въпроса.

Първият е статутът на регионите. Киев иска опълченците най-напред да сложат оръжие, след това в конституцията да бъдат направени изменения.

Републиките искат спазване на минските споразумения, в това число за техния статут, и, че конституционната реформа в Украйна не отговаря на духа на минските договорености.

Какво става? Дали само война?

Според повечето анализатори има три сценария за развитието на конфликта в Донбас.

Първият е военна конфронтация с възобновяване на пълномащабни бойни действия. С подкрепата на САЩ Киев може да се реши на ново настъпление. Тогава Русия ще бъде принудена да се намеси в събитията и да признае независимостта на републиките.

Вторият сценарий – мирно регулиране на конфликта. Това е най-малко вероятният ход на събитията. За него е необходима отмяна на антируските санкции и съгласието на Запада да признае връщането на Крим към Русия.

Третият вариант е замразяване на конфликта за дълъг период от време. За такова развитие на събитията говори фактът, че Киев няма достатъчно ресурси за победата, а Русия не е готова да признае независимостта на народните републики, т.е. вяло течащ проточен военен сблъсък и изчакване какво ще стане.

Така или иначе решението на конфликта поне засега лежи само във военното противостоене. Проблемът е в това, че Украйна беше превърната в център на световната политика от САЩ и НАТО, които въвлякоха Русия и Китай.

В самата Украйна назрява огромен социален взрив. Страната е в банкрут, тежестите от войната растат. Киевският режим губи контрол даже над силовите си структури.

Разбира се, Русия не може да остане настрани от конфликта. ДНР и ЛНР могат да разчитат само на помощта от Москва. Украйна е точката, в която започва промяната на стратегическата ситуация в света. Ако хунтата в Киев се разпадне, в Харков, Одеса, Запорожието и Лвов ще бъдат образувани нови народни републики. Моделът на ЛНР и ДНР, въпреки огромните проблеми, е по-привлекателен, отколкото Киев.

Но САЩ не само искат война с Русия. САЩ търсят войната с Русия с всички средства и навсякъде, особено сега в Украйна.

Войната е неизбежна докато САЩ не променят своята същност от вътрешна революция, икономически колапс или не бъдат тотално разгромени във военно отношение. А това може да направи само Русия.

Тук се появява въпросът дали Русия е готова за война. Въпросът се поставя на фона на събитията в Украйна и на доста неясната и противоречива позиция, която Путин зае от самото начало, и която така наречените патриотични среди определят и като "предателство".

Истината е, че в момента руските оръдия мълчат, а танковете са на плацовете. Но Русия винаги е била силна със своето търпение и пространствена съпротива. Русия знае врага и ще действа в най-удобния момент.

От тази гледна точка моето мнение, като дългогодишен политически, икономически и военен анализатор е, че Русия е готова за война и във Вашингтон, Лондон и Тел Авив трябва много внимателно да мислят своите следващи крачки, защото Русия е готова за война.

Под "готова" разбирам две неща.

1. На първо място. Колкото и да е сложна вътрешната икономическа ситуация и външнополитическото положение на Русия тя морално и психологически е готова и няма да се поколебае да използва военна сила за защита срещу САЩ и НАТО. Като казвам Русия, не разбирам само Путин,.

2. На второ място. Русия разполага с всички военни средства, необходими за защита срещу САЩ и за техния разгром.

В контекста на Украйна е извън всякакво съмнение, че каквито и да били военни движения на НАТО или САЩ спрямо Крим ще задвижат веднага масивен руски отговор, в това число и с ядрено оръжие. НАТО в Европа няма никакви шансове срещу Русия. Руският отговор ще бъде преди всичко срещу САЩ.

От военна гледна точка действат реалности, чието игнориране от САЩ и НАТО ще бъде изключително опасно за тях. Ще посоча само някои от тях.

1. В Украйна Русия има колосално теренно превъзходство над САЩ и НАТО, които просто нямат капацитета да проектират сила за намеса в Украйна. Ще бъдат унищожени за 2-3 дни.

2. Руските сухопътни сили за много по-силни, по-добре подготвени и въоръжени, по-добре командвани от техните американско-натовски противници.

3. Руските военновъздушни сили са много по-силни от ВВС на НАТО и САЩ както по отношение на персонала, така и по отношение на въоръжението.

4. Руската противовъздушна и противоракетна отбрана е най-добрата на планетата.

5. Руските стратегически и тактически ядрени сили са по-съвременни и по-мощни от ядрените сили на САЩ и НАТО.

6. Руският спецназ е най-добър на планетата. Ако избухне война в Украйна, те ще играят основна роля, особено след назначаването на ген. Шаманов за техен командващ.

Русия не иска война. Ако искаше война Путин и Шойгу щяха да изпратят танковете в Донбас миналата година и войната щеше да приключи за няколко часа. Русия даже не иска нова студена война. Но Русия е готова да се защити срещу англосаксонската агресия. Крим вече не подлежи на никакви преговори. Всеки опит да се откъсне Крим от Русия ще бъде считан за атака срещу Русия по същия начин, ако бъде атакуван например Кремъл.

Използвам израза "Русия е готова", а не "Путин е готов". На преден план отново излиза Русия, не личността, както е било винаги в такива моменти в миналото. Русия, а не личността. Даже Сталин призна това.

От военна гледна точка Русия е сухопътен световен океан, който е непревземаем. Русия е единствената държава, в която поражението никога не е било опция. Да се предаде означава смърт. Руският ген се е образувал в безкрайните степи, безкрайните гори и в климата на Сибир. Там, за да оцелееш трябва да победиш. Думата поражение не съществува, тя е равносилна на смърт.

Между 1700 г. и 1940 г., т.е. за 240 години от съществуването на Русия, тя е водила 392 военни битки срещу шведите, французите, немците, турците, поляците, татарите, финландците, различните етнически групи от Кавказ, японците, австрийците, унгарците, англичаните, италианците. От тези 392 битки е спечелила 279.

Русия е водила 34 войни и е загубила само 3.

Във всички тези битки и войни Русия е имала по-малобройни въоръжени сили и по-слаби оръжия. Това е отговорът на онези на Запад, които твърдят, че Русия е победила "заради бройката" или заради "генерал Зима". Това не е истина.

Истината е, че в Русия мразят дълбоко войната и даже се страхуват от нея. Но, ако започне война, тогава няма двоумене и пощада.

Следващият въпрос – дали Русия е готова за ядрена война, т.е. дали ще рискува смърт или ще се предаде. Все пак САЩ имат средствата да изтрият от лицето на Земята повечето руски градове. Отговорът е прост – Русия винаги е воювала срещу екзистенциална заплаха, т.е. срещу заплаха за самото нейно съществуване. Истина е, че САЩ имат ядрено оръжие. Но и Хитлер не обещаваше нищо по-добро на руснаците.

Според оценките, в ядрена война Русия и САЩ ще загубят по 50 милиона души. Коя държава ще има по-големи възможности да загуби 20-50 на сто от населението си и да оцелее в ядрената зима и радиоактивността?

С една дума, руснаците няма да се предадат, няма да мигнат първи, и ще воюват с всичко, с което разполагат, в това число и с ядрено оръжие.

Разбира се, тази тема не е най-приятна, още повече, че съм я коментирал стотици пъти по време на студената война и, че сега ситуацията е много по-опасна от кубинската криза, Унгария, ЧССР, Афганистан. Но знам, че ме четат в стотина висши кабинети по света, където се взимат решенията.

Бъдете сигурни – Русия е готова за война, даже за ядрена война, и ще воюва с всичко, с което разполага, срещу всеки, който атакува където и да било.

 

Красимир Иванджийски



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13704937
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031