Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2015 22:19 - Нашенка от Сирия: Ако в България беше по-хубаво, отдавна да съм си дошла
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 688 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://www.blitz.bg/news/article/355354 Нашенка от Сирия: Ако в България беше по-хубаво, отдавна да съм си дошла Там със 100 долара се живее три месеца, всичко е безплатно Публикувано: 15 авг. 2015, 14:03 | Обновено: 15 авг. 2015, 14:03 image image image image прочитания: 13696 |коментари: 47   София, България image

За държавната служителка Жаклин Сирия е втора родина. Българката е от 80-те години в страната и е женена за сириец – християнин. Двамата пристигат преди дни в България със самолет от Бейрут.Престоят им тук обаче няма да е за постоянно. Жаклин признава, че за нея животът в близкоизточната страна е по-добър и смята да се върне – независимо от бомбите и заплахите за сигурността си, съобщава БГНЕС. 

В града, в който тя живее – Тартус, е относително спокойно, но въпреки това опасността продължава да съществува. 

Ислямистите в страната редовно отвличат хора за откупи, което я притеснява и при нашата среща и затова нейното лице е скрито.
Отвличанията на ислямистите, които следят каква информация за страната излиза в медиите, са с цел откуп, а исканията им са отправени към държавата - всяка седмица официалната власт в Дамаск отговаря на искания за откупи като често дори пуска затворници в замяна на отвлечени, разказва Жаклин, като допълва, че трима роднини на нейния съпруг са в ръцете на ислямистите. 

Въпреки това обаче тя съвсем скоро ще се върне там. Сирия коренно се различава от европейския начин на мислене – гостоприемни и добродушни, сирийците са хора, които винаги са готови да ти помогнат и да създадат връзка помежду си. Животът не е студен както тук в Европа, казва тя.

Според нея най-големият враг на сигурността на страната е групировката "Ислямска държава", която в момента владее голяма част както от Сирия, така и от съседен Ирак. Освен нея обаче в страната има и още 15 други секти, които в последната година се бият помежду си.
Ислямистите започнаха да набират хора сред по-неуката част от населението – от селата, а не от градовете. Предлагат им пари, за да отидат да викат срещу властта, разказва Жаклин. 

Голяма част от хората, които протестират срещу властта не знаят защо протестират, но искат демокрация. "Това взеха те от демокрацията – наркотици и убийства. Те разрушиха Сирия – 75% от страната е разрушена", допълва още тя. 

Схемата за набиране на хора, които да застанат срещу властта, е проста, разказва още българката. Ти си вървиш по улицата, предлагат ти пари, за да кажеш две-три изречение срещу властта и те снимат на джиесем примерно, след което те пускат по различните телевизионни програми като "Ал Джазира", казва тя. Според нея 80% от това, което се представя в медиите за случващото се в Сирия, не е вярно.
Когато започват бомбардировките всички казват, че зад тях стои държавния глава Башар Асад. "Ако това беше друг президент, той още първия или втория месец щеше да замине и да ги остави да се изколят и избият. Той до последно, до сега, седи и рискува живота си най-много за християните, второ за тяхната религия (на президента Асад) – алевити и на трето място вече идват сунитите, които са 80% от жителите", разказва още тя.

Те (ислямистите) са си внушили, че ако бият хора от друга религия – християни, от религията на президента, или друга, ще отидат (след смъртта си) директно при Аллах, разказва българката. 

Сирия беше третата държава в света по спокойствие, казва още Жаклин. Със 100 долара можехте да си живеете там три-четири месеца. Всичко беше без пари – дали училища, дали лекарства, дали болници – абсолютно всичко, описва тя живота преди войната.
Дори и сега, години след началото на бойните действия, в страната продължават без проблем да работят голяма част от държавните болници, училища, университети. Проблеми имат единствено със спиранията на тока и водата, чиито преносни мрежи често пъти стават цел на ислямистите.

Тези, които напуснаха държавата, тръгнаха след като им предложиха да заминат за Германия и Холандия например. Те тръгват с обещанията за осигурен живот при условие, че застанат срещу официалната власт, разказва още Жаклин. Половината от тези, които заминаха за Европа, тръгнаха натам с такава цел. Има и такива, които сами излизат - хората с повече средства, казва тя, но на много от тях тази възможност им се предлага. Тези, които нямаха, ги излъгаха, че ще им дадат и сега нито могат да се върнат, нито могат да останат, допълва тя.

Най-големият канал за напускане на хора извън страната е Турция. Плащат огромни суми и ги пращат в някаква горичка в Турция и оттам нататък ги оставят сами да се оправят, разказва тя. 

Според Жаклин най-лошата част от обществото напуска страната и за Сирия е по-добре те да останат извън страната. Според нея ако държавата и президентът се задържат, то голяма част от емигрантския поток, който е напуснал страната няма да се върне, независимо от прекратяването на бойните действия. 

В Рака например – градът, който групировката "Ислямска държава" провъзгласи за столица на своя халифат, вече няма учебници, а децата учат само Корана. Жените са забулени, интернет и телевизията са забранени, разказва българката. 

Независимо от мрачната картина на живота в страната българката е категорична, че ще се върне там. "Ако беше по-хубаво аз отдавна да съм си дошла в България. Просто животът е по-спокоен. Обичам България, но там животът е по-лесен".

Според нея в много градове на Сирия има българки, които са женени за сирийци. Жаклин казва, че те, също като нея, не искат да напускат за постоянно държавата и са избрали да останат в Сирия въпреки войната. 
 



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13739953
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930