Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2015 16:32 - Бъзак – супербилката, която цери от гъбички до рак
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1919 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
http://www.bgbilka.com/1087/%D0%B1%D1%8A%D0%B7%D0%B0%D0%BA/


Бъзак – супербилката, която цери от гъбички до рак Posted on юли 29, 2015 by Таня Стоянова Моля, коментирайте! image Топ лечебни свойства, действие и рецепти. Как да различим бъзак от черен бъз (тревист бъз), има ли отровен двойник? При рак. За отслабване. При високо кръвно. При гъбички. При язва и хроничен гастрит. При кърмене за стимулиране на млечните жлези. При болки и камъни в бъбреците. При диабет. За жлъчка. За имунна система. При хемороиди. За черен дроб. При миома. При левкемия. При екзема. При изгаряне. При оток. Топ лечебни свойства, действие и рецепти.

Билката бъзак е един от безценните природни лекове, които може да откриете в природната аптека. Това природно чудо е източник на здраве и лек за различни здравословни проблеми. От него може да използвате с лечебна цел плодчета, цветовете и кората на стъблото.

Важно е да знаете, че цветчетата се берат, когато поне 2/3 от тях са разцъфнали. През есента може да наберете и свежи плодчета бъзак. Ако не са достигнали пълна зрялост (трябва да са черни на  цвят), не ги консумирайте.

Белите цветчета на бъзака са богати на танини, сапонини, гликозиди, витамин С и минерални соли. Тези вещества обуславят диуретичните качества на растението.

Листата са богати на вит. С, което ги превръща в средство, укрепващо организма и действащо противовъзпалително.

image

Така изглежда билката бъзак, когато цъфти

Това растение е безценен лек за пациентите, диагностицирани със  злокачествени тумори, като контролира развитието им.

Него може да откриете по местата, до които не достига директна слънчева светлина. Най-често вирее около реките. Събирайте билки единствено от екологично чисти райони.

За активиране на имунната система билкарите препоръчват спиртен извлек от цветчетата на тази билка.

Сок от изключително полезните плодове на бъзака е лек срещу ревматизъм, ишиас и невралгия. Използвайте го и за да стимулирате имунната дейност.

Билката има слабително и отводняващо действие, затова е перфектно средство за отслабване и за изхвърляне на излишната течност от тъканите.

Растението има и втечняващо действие, което го прави подходящо лек за насърчаване на изхвърлянето на натрупаните секрети в бронхите и синусите.

Лек и при фурункулоза, кожни раздразнения и възпаления, конюнктивит. С начините на използване на билката и с още от полезните й свойства ще Ви запознаем в тази статия.

Как да различим бъзак от черен бъз (тревист бъз), има ли отровен двойник?

Вероятно много от Вас не правят разлика между черен бъз(Sambucus nigra) и бъзак  (Sambucus ebulus) . Първият вид е дървовидно растение, а вторият – тревисто.

Дървото достига по височина седем-осем метра, а храстовидният бъзак най-често е с ръст около два метра.

Дървото цъфти през май и юни и плодовете му висят надолу. Цъфтежът на бъзака е през периода юли-август и плодовете му са насочени нагоре.

image

Плодовете на бъзака сочат нагоре

Нагледно разликата между двете растения ще Ви покажем в снимките по-долу. Ако сте се запътили към планината, за да си наберете бъзак, трябва да знаете, че билката има двойник. Не я събирайте, ако не сте напълно убедени, че това е тя, тъй като двойникът й е отровен.

При рак.

Билката бъзак е безценно противораково средство. Макар, че звучи невероятно разказите на пациенти, диагностицирани срак, доказват лечебните й свойства при рак. Именно този лек е върнал към живота десетки пациенти, болни от това коварно заболяване.

Единственото, което трябва да направите, е да приемате сутрин, десет минути преди закуска по една лъжица сок от билката. Този лек може да приготвите в периода август-септември. Тогава плодчетата бъзак достигат зрялост и притежават лечебни свойства.

image

Плодовете на черния бъз сочат надолу

Най-добре е да приготвите няколко буркана от този уникален лек. В сух буркан сложете ред плодчета, които трябва да поръсите със захар. Върху тях сложете ред плодчета и отново захар. И така, докато бурканът се напълни.

Оставете го престои две седмици на място с директно слънчево греене, за да ферментира сока. След това съдът може да се прибере в хладилника.

Настойката има укрепващо действие след химиотерапия и действа превантивно срещу грип и други вирусни заболявания.

За отслабване.

На капсулите бъзак може да разчитате, когато сте на режим за отслабване. Те подпомагат обменните процеси и изхвърлянето на излишните течности от организма. Изхвърлянето им от тялото е води до намаляване на теглото и подобряването на жизнения тонус.

Сокът от плодчетата също помага за отслабване. Пийте по една супена лъжица на ден от него, за да засилите метаболизма си.

При високо кръвно.

За да нормализирате високото кръвно, всяка сутрин на гладно пийте по двеста грама от следната течността, получена при заливането на лъжица плодчета с леко затоплена вода (200 грама). Пригответе извлека от вечерта.

image

Билката бъзак се използва за нормализиране на високо кръвно

Чай от цветчетата на растението също сваля кръвното. Запарете ги (една лъжичка) за десет минути в чаша вода (вряла). Приемайте веднъж на ден. (hyperton.blogspot.com)

При гъбички.

Корени растението са лек срещу гъбички. Правите са бани с тях, за да се отървете от кошмарните гъби.

Най-лековити са, когато ти извадите на есен. Измиват се, нарязват се лентички и се оставят да изсъхнат на сенчесто и проветриво място. С тях се правят бани при гъбички. Прибавете три супени лъжици към половин литър вряла вода и ги оставете течността на котлона за пет минути.

Банята трябва да е с продължителност двадесет минути. Правете, докато гъбичките избегнат напълно. За да избегнете риска от рецидивиране, продължете с процедурите и седмица след излекуването им.

И все пак, ако се появят отново, повторете лечебния курс.

При язва и хроничен гастрит.

При хроничен гастрит и язва добре действат плодчета бъзак. Болният трябва да приема плодчета бъзак сутрин, половин час преди закуска. Важно е да знаете, че те не трябва да се дъвчат, а да се глътнат като хапчета. Може да приемете толкова, колкото Ви понася от тях. Оптималният вариант е 21 плодчета.

За да има ефект лечението половин час след приема на този природен лек не трябва да се консумира храна.

При кърмене за стимулиране на млечните жлези.

Билката бъзак се използва за стимулиране на млечните жлези. Ето защо е изключително полезна за кърмещите жени. Освен, че плодчетата засилват притока на кърма, стимулирайки млечните жлези, те укрепват имунитета на кърмещата жена.

Консумацията на уникалните плодчета в периода на кърменеима още един голям плюс. Полезните вещества от билката преминават в кърмата и успокояват коликите при пеленачетата.

В никакъв случай не консумирайте не добре узрели плодчета, тъй като те са силно отровни и токсични.

Ако желаете да си запазите от тях и за зимата, може да ги замразите във фризер.

При болки и камъни в бъбреците.

От болки и камъни в бъбреците ще се избавите благодарение на целебния бъзак. В продължение на един час оставете да престои да съд с плътно затворен капак, следната комбинация – една лъжица добре изсушени цветове от билката+400 мл вряла вода.

Полученият инфуз се разделя на четири равни части, като всяка една от тях трябва да се изпие тридесет минути преди прием на храна.

Същото лечебни действие се постига и с мармалад от плодовете на растение. Него може да приготвите по горния метод, но с малка разлика.

Един сух буркан се пълни до горе с добре узрели черни плодове. Както и в горната рецепта се редуват плодове и захар – ред плод, ред захар. Най-горният пласт трябва да бъде от пудра захар. След като се напълни, буркана се затваря и се стерилизира около двадесет минути.

При нужда се отваря и от него се приема по една малка лъжичка преди всяко хранене. (budha1.blog.bg)

При диабет.

Почитаният лечител Петър Дънов препоръчва на пациентите сдиабет през летния сезон да си правят поне по десет минути (до 20 мин. е достатъчно) цели топли вани с бъзак (използват се цялото растение без плодовете, понеже цапат).

Към десет коренчета и няколко стръка листа и две-три лъжици цветове се прибавя едно снопче борови клонки, заедно с шишарките при тях. Всичко това се поставя в един голям казан с вода. Вари се тридесет минути. След като изминат 20 мин. от началото на завирането на разтвора, към него се прибавят по четири шепа от следните билки:

  • листа от черница  (Moraceae)
  • трина (остатъци от сеното, по-известна като плява)
  • орехови листа
  • здравец (Geranium) – единствено от него необходимото количество е една шепа

Отварата се оставя да се довари, след което се прецежда. Когато достигне температура от 38 градуса е подходяща за вана с нея.

Освен двадесет минутната баня, кръвната захар се нормализира и чрез така нареченото мокро обвиване. Пациентът лежи два часа, облечен с памучна нощница, напоена в топлата отвара. Отгоре е добре да си наметне суха завивка. Лежи се с мократа пижама, докато от челото престане да се стича пот. (dunov-knigi.com)

За жлъчка.

Освен приема на отвара от цветовете на бъзака (3х100 грама), благоприятно върху жлъчката влияе и  лапата в областта на черния дроб, приготвена от корени от бъзунеца (другото име на бъзака).

Напълнете една торбичка от хасе с пресен хлебен квас, към който предварително сте прибавили следните съставки:

  • настъргани кестени с кората – три лъжици
  • корени от бъзак – ситно смляни
  • сини сливи (може и сушени), девет на брой й предварително пасирани без костилката

Необходимо е хлебният квас да престои четири часа преди към него да се прибавят растителните съставки.

Върху платнената торбичка, в която е лапата, се слага вестник и  вълнен шал.

Тази процедура може да изпълнявате всеки ден. Тя успокоява болката при изхвърляне на камъни от жлъчката и подпомага процеса.

За имунна система.

Положително върху имунната система въздейства сокът от плодчетата на бъзака. Такъв може да си приготвите по още един метод, освен двата, с които вече Ви запознахме.

В чист буркан се поставя ред плодове, но неизмити, тъй като измиването им се оказва пречка за процеса на ферментация. Покриват се с мед с пласт около 3-4 сантиметра. Най-горният пласт трябва да е от мед. Върху него се поставя марля преди да се сложи капачката.

За разлика от първата рецепта, тук не е необходимо сокът да престоява на слънце, а на тъмно. След като изминат две седмици, сокът се филтрира.

Максималното количество, което може да приеме като дневна доза е една супена лъжица. Приемайте я на празен стомах. Може да я разтворите в чаша вода. Правете това всеки ден от есента до пролетта или целогодишно.

Обикновено през зимата търсим средства за стимулиране на имунната система, когато тя е подложена на непрестанна атака от вирус и инфекции. Това е абсолютно погрешен подход. Необходимо е да обърнем внимание на здравето си преди настъпването на сезона на грипа и настинките.

При хемороиди.

При хемороиди добре действа директното втриване в кожата на гъст екстракт от бъзови плодчета. Правете това всеки ден след тоалет. Освен това помагат и баните с листа, коренище и лист,

За черен дроб.

Сиропът от бъзак е бързо средство за пречистване на черен дроб. Изберете си метод за приготвянето му и си го пригответе. Всяка сутрин пийте на гладно по една лъжица от него.

При миома. image

Бъзака помага при миома

Билката бъзак е спасение при една от женските неволи – миома. Пациентките с тази диагноза е добре да пият по една супена лъжица сок от лековитите плодове на бъзунеца или да приемат до 10-20 броя от тях дневно – изсушени или свежи.

Целта на лечението по този метод и да подсили организма и да му помогне да се справи с възпалението. Задължителна е лекарската намеса в този случай.

Билката се приема с цел превенция от гинеколгични заболявания, включително и миома.

При левкемия.

При левкемия се препоръчва приема на три лъжички от мармалада от бъзак (приемат се след хранене). Освен това добре действат на болния и лапите в областта на черния дроб и далака със свежи листа от растението.

Преди хранене болният трябва да изпие чаша дестилирана вода. Въпреки приятният вкус на сока, не е добре да предозирате с него. (lechitel.net)

При екзема.

Раздразнената и възпалена кожа при екзема ще успокоите с отвара от бъзак. Правете си бани с билката приготвена по метода на Петър Дънов за бани при диабет. С нея Ви запознахме малко по-горе в статията. (Вижте точката „При диабет“)

При изгаряне.

При изгаряне облекчаващо въздействие върху засегната кожна повърхност имат не само баните с бъзак, но и лапите със свежи листа от растенето.

При оток.

Лапата с листа от бъзунец помага и при оток.  Редуцирайки болката, тя бързо снема напрежението в кожата, причинено от отока.

Помогнете ни да дообогатим тази статия, споделяйки с нас Вашите изпитани рецепти за лечение с бъзак. Може би сме пропуснали нещо в тази статия. Пишете ни!

Ако статията е била от полза за Вас и Ви допада, споделете я в мрежите, за да достигне до повече хора и да бъде от полза и за тях.

Ако сайта ни Ви допада и желаете да продължи да се развива, харесайте страницата ни във Фейсбук.

  4.00/5 (80.00%) 3votes

Enjoyed this post? Share it



Тагове:   лечебен,   бъзак,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13759112
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930