Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2015 23:44 - Очите на Бога са само в България /СНИМКИ/
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 408 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=42687&rp730

 

Очите на Бога са само в България
imageСъбота, 27 Юни 2015 

 

imageПещерата Проходна или наречена още Феномена „Очите на господ” е една от най-изненадващите български пещери. От ерозията и просмукващите се води на тавана на Проходна се е образувал феноменът Окната, известен още като Очите на Бога. Тези две невероятни скални образувания, които представляват почти еднакви по големина дупки с формата на очи, са използвани като символ на Божието проявление във филма „Време разделно”.

image

Пещарата е била снимачна площадка на още няколко български и чуждестранни филма. Със своите 262 метра дължина тя се счита за най-дългия пещерен тунел в България. През 1962 г. е включена в списъка със българските природни забележителности.

image

Проходна се намира близо до Карлуково, но е трудно откриваема – няма нито една табела по пътя, а и като цяло мястото е безлюдно. Преминава се през селото и се продължава по пътя за Пещерния дом. На около 1,5 километра има малка стара каменна чешма от лявата страна на пътя. Вдясно се вижда застлан с бял чакъл път. Тръгва се по него и след около 300 метра след лек завой надясно в най-ниската част на обширната поляна са Очите на Бога. Полето е паркинг. Пещерата се намира на 120 километра от София. Пътува се по магистрала „Хемус“ до Ябланица, след това се поема към Луковит и оттам към село Карлуково.

image

Мнозина привърженици на екстремните спортове са на мнение, че ако човек е решил да се пробва в адреналинонаситените спортове, като скачане с бънджи, то най – добре е за пръв път да се спусне от пещерата Проходна. Самият вход на пещерата Проходна е внушителен. Той има уникална усукана форма, която отново е резултат от ерозионната сила на водата. Височината на входа достига повече от 40 метра.

image
Невероятното и интересно галерийно разположение на пещерата Проходна я превръщат в единственото подобно място в света, където могат да се практикуват бънджи скокове от свод на пещера. След като се премине през входа и по цялото протежение на пещерата, се излиза от другата страна, откъдето има маршрут за изкачване отгоре, за да се разгледа феномена Окната и от друг, по-близък план.

В района на пещерата Проходна има отлични естествени условия за рафтинг, разходка със сал по река Панега, спортно катерене, спелеология, дори и риболов.

image

Почитателите на историята и културата могат да се разходят до скалния манастирски комплекс – скитовете “Св. Марина”, “Св. св. Дамян и Козма”, “Св. Григорий”, националния паметник на културата църквата “Успение св. Богородица” или до село Карлуково.

image

Тук ще научите, че това е родното място на Дико Илиев – бащата на Дунавското хоро, както и за откритото в землището тракийско сребърно Луковитско съкровище, чиито над 200 предмета се съхраняват в Националния археологически музей в София.

 

Източник: InfoSI


Тагове:   очите на бога,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13765752
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930