Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2015 00:21 - СТАНАЛОТО В АМЕРИКА Е КАТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1354 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 http://dveri.bg/9h6dc

Станалото в Америка е като земетресение
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 20 
PoorBest  Сряда, 01 Юли 2015 22:28 Автор: Православие и мир

imageРазговор с Виктор Потапов, предстоятел на храм “Св. Йоан Предтеча” във Вашингтон, САЩ, клирик на Руската православна задгранична църква, за реакцията на православна Америка на легализацията на еднополовите бракове в САЩ.

О. Виктор, разкажете как православните в Америка се отнесоха към решението на Върховния съд на САЩ да узакони еднополовите бракове на цялата територия на страната?

- Настроението ни, честно казано, е траурно. Никой от нас разбира се, не е изненадан от станалото, ние знаехме, че мнозинството във Върховния съд ще гласува “за” разрешението да се сключват еднополови бракове. Всичко това не е нещо ново, то започна много отдавна, а преди повече от година Върховният съд на САЩ обяви за незаконен закона “За защита на традиционния брак”. И ето го днес резултата.

Разбира се, хомосексуалистите твърдят, че те защитатават равноправието в граждански план, искат едполовите двойки да имат право да се посещават взаимно в болницата, да наследяват имуществото си, да отглеждат деца, да имат права, каквито имат и традиционните двойки. Но аз си мисля, че всъщност, те преследват други цели. Тази сутрин четох интервю с доста известната бивша емигрантка от Русия Маша Хесен, която отдавна е активистка на ЛГБТ-движението. Тя, разбира се, е анархистка, но Америка се вслушва в мнението й, и тя казва: “Нашата цел е да унищожим брака като институция, за да не съществува вече понятието брак”. Към тези нейни думи трябва да се отнесем много сериозно.

Това, което мен също много ме тревожи, е какво ще става по-натам - какви други групи ще изискват равноправие. Сега някой може да каже: защо, например, да не поискаме да се узакони многоженството? Това вече се е слувало в американската история сред мормоните, и сега отново започва да се говори за него. Защо един мъж да не може да има няколко жени, а една жена – няколко мъже? Още повече, че това в някакъв смисъл е по-естествено, отколкото еднополовите бракове? Така, че не се знае какво ни очаква.

И сега на какво ще учат нашите деца и внуци в училище? Това също тревожи всички нас. Защото сега в училищната програма ще се прокарва възгледът, че хомосексуализмът е нещо нормално, децата ще растат с това, ще свикват с него. Засега все още се водят спорове в училищните съвети в различни части на Америка – някъде отстояват традиционния подход към половото възпитание на децата, а в други – по-либерални, вече направо разказват на учениците, че могат да имат двама бащи, а да нямат майка, и нетрадиционните семейства се представят като норма.

А след това е ясно какво ще последва. Щом страната е въвела със закон еднополовите бракове, е само въпрос на време пропагандата в училищата да стане повсеместна. Родителите, които са недоволни и имат различни възгледи, могат да обучават децата си у дома или да ги изпращат в религиозни училища. А в обикновените училища всичко ще е “законно”.

Едно и също ли е отношението към новия закон на всички православни в Америка?

- Засега на практика е едно и също, но вече в някои православни юрисдикции свещениците започват да сдават позиции. За съжаление, през последните 15 години се води хомосексуална пропаганда, мнозина вече са обработени, даже някои православни казват: “Е, какво толкова, нищо страшно няма, нека си правят каквото искат, това не ни засяга”. Но ставащото е подобно на земетресение, променя реда, установен от Бога. Това е страшно, ние се противопоставяме на Божията воля.

В известен смисъл ние, християните, също имаме вина за случилото се. Виждам, че и в Русия, и в Америка бракът не се почита. Младите хора свободно си съжителстват и чак след 5-6 години се решават да сключат църковен брак. А все пак молитвите в чинопоследованието са насочени към целомъдрена двойка. Представете си какво ни е на нас, свещениците, когато трябва да венчаваме хора, които вече имат деца. Аз не говоря за по-старото поколение, което не познаваше Църквата, а за съвременното, за младите хора. Ние не почитаме брака като богоустановена институция.

При това, разбира се и Грузинският патриарх Илия и Средно- и Западната епархия на Руската задгранична църква излязоха със становище, което осъди решението на Върховния съд, но същевременно напомниха, че ние трябва да презираме греха, но сме длъжни да обичаме грешника.

Но съществува и друга опасност, наскоро разбрахме, че във Великобритания богата гей-двойка съди Англиканската църква, защото иска да получи разрешение за венчание. Така че започва посегателство и срещу Църквата. Хората се страхуват да кажат нещо против хомосексуалния начин на живот, защото всеки, който го направи, веднага е обвиняван в хомофобия, в човеконенавистничество. Вече се ограничава свободата на словото. И аз се страхувам, че нещата ще се влошават.

Имали ли сте случай, при който да дойде гей-двойка и да иска да я венчаете?

- Не, не съм имал. Но при нас идваше един, така наречен православен християнин, който води такъв начин на живот. Той попита дали ще може да бъде бракосъчетан в нашата църква. Разбира се, казахме му, че е абсолютно невъзможно. Това беше единственият случай, но ако в бъдеще има още такива опити, ние ще ги отхвърляме категорично.

Всеки човек е чадо Божие, и всеки заслужава да получи пастирска грижа и помощ. Ние помагаме на немощни и психично болни, ние никого не отхвърляме. Всеки има нужда от Божията помощ, но не трябва да толерираме греха.

Възможно ли е в бъдеще в Америка да започне натиск върху Църквата, за да признае тя гей-браковете?

-  Да, възможно е, нищо не може да ме учуди. Аз не мога да предскажа подобно нещо, но можехме ли преди 15 години да предположим, че ще бъдат легализирани еднополовите бракове?

Преди няколко дни слушах интервю с представител на едно гей-движение.  Журналистът го попита: “Какво предстои?” И той отговори: “Предстои да се заемем с другите страни. Ще провеждаме нашата политика в страните, където това е забранено”.

Миналата година бях в Грузия и когато там се организираха гей-паради, православните се възмущаваха, оказваха съпротива. Но сега, когато искат да влязат в Европейския съюз, това ще бъде изискване към тях – да провеждат легално гей-паради и да дават на хомосексуалистите всички права. Това вече е обичайно изискване. 

Превод Полина Спирова



Тагове:   сащ,   закони,   против бога,


Гласувай:
7



1. debeloto - debeloto
05.07.2015 21:53
много ми е интересно нашите подлизурковци как ще реагират, когато антихристите отвъд океана им кажат да признаят законово педерастията и лесборианството?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13706719
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031