Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2015 22:28 - „Фигаро“ за главата на Севт: Най-големият шедьовър, останал от античността
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 706 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://www.ploshtadslaveikov.com/figaro-za-sevt-iii-naj-golemiyat-shedovar-ostanal-ot-antichnostta/ „Фигаро“ за главата на Севт: Най-големият шедьовър, останал от античността Траките били удивителен народ - величествени, изтънчени, удивляващи с богатството на злато и сребро Площад СЛАВЕЙКОВ02.06.2015 image

„Тази бронзова глава вероятно е най-красивата, достигнала до нас от времето на гръцкия свят, с невероятно добре запазените очи от стъклена паста и алабастър, с мигли и вежди, изработени от фини медни пластинки“, пише „Фигаро“.

  Коментирано: 0 пътиЧетено: 462 пътиE-mail
 

Бронзовата глава на Севт III вероятно е най-красивата, достигнала до нас от времето на гръцкия свят, пише в. „Фигаро“ във втора обширна статия, посветена на изложбата с тракийските съкровища в Лувъра. Експозицията „Епопея на тракийските царе“ бе открита в средата на месец април в най-прочутия музей в света и може да бъде разгледана до 20 юли.  

Статията, подписана от Ерик Биетри-Ривиер и озаглавена „Златото на траките грее в Лувъра“, разказва възторжено за непознатия за тях тракийски народ и техния владетел Севт III. Представяме ви текста от „Фигаро“ в превод на Лилия Добрева.

„Установили се на север от древните гърци, траките били удивителен народ. Гробните могили, разкопавани от петдесетина години вече, разкриват богатство от прецизно изработени предмети – смесица от самороден талант и чуждо антично влияние.

Намерената глава на Севт III, с къдрава коса и брада, с белег на лявата скула на лицето и орлов нос, е истински шедьовър на античното изкуство. Погледът му е завладяващ. Тази бронзова глава вероятно е най-красивата, достигнала до нас от времето на гръцкия свят, с невероятно добре запазените очи от стъклена паста и алабастър, с мигли и вежди, изработени от фини медни пластинки. Севт III, зет на един от генералите на Александър Велики, обявен по-късно за сатрап, е бил горд местен цар, въпреки двете си поражения от македонците при Амфиполис. Между 325 и 320 г. пр. Хр., преди римското завоевание, той е властвал над част от равнините на бъдеща България – кръстопът между Черно море, Егейско море и Балкана, откъдето са минавали керваните с риба, подправки, жито и роби.

image

Очите на главата са изработени от стъклена паста и алабастър, с мигли и вежди от фини медни пластинки.

В зората на времето народът на Севт III – траките, са свързвани с епоса на Омир. Колесниците на съюзниците им – троянците, последователи на култа към Орфей, взели за съпруги татуирани жени, обявени за менади в митологията – са били покрити със злато и сребро… Легенда? Съвсем не! Достатъчно е да видим разкопаните гробници на тогавашните аристократи, осеяли цялата територия на страната, за да се убедим в това. Малко след Втората световна война много съкровища излязоха на бял свят от изследваните около 1500 гробни могили. Хиляди още очакват да бъдат разкопани – българските археолози, а и десетки международни екипи работят, нерядко следвани от иманярите.

Местният гений

Величествени, изтънчени, удивляващи с богатството на злато и сребро, да не говорим за запазените по стените фрески, гробниците, достигнали до наши дни, разкриват смесица от донесени отвън изделия и творения на местния художествен гений, полуварварски (ако си послужим с този термин, означавал всичко, което принадлежало извън сферата на антично гръцкото). По роговете за вино, предназначени за вечните пиршества, се редят сцени от присъдата на Парис, дионисиевите празници, убийството на Минотавъра от Тезей, сърната на Артемида и Херакъл, обичаите и вярванията на древните градове в Атия и Македония. Свидетели сме и на келтско влияние: в изображението на главите с негроидни черти от Ахеменидската империя, а и на скитско – в алабастровия съд за парфюм с впечатляващи размери. Воините на Партия със сигурност са били изумени от това, което са видели, слизайки с Александър Велики до Персеполис, а после до Египет. На връщане към родната земя те са се опитали да пресъздадат този блясък.

Столицата на Севт III, Севтополис, с градоустройствен план с решетъчна структура и типично елинистична архитектура, за съжаление лежи под водите на съвременен язовир. Но царската гробница, както и онези на придворните му под могилите недалеч от Казанлък, са отворени за посещение. А музеите в страната съхраняват великолепните артефакти, украсявали някога вечните покои: прекрасно изработените церемониални предмети, наколенниците с изображение на богинята Атина Палада, ковчежето за бижута от мидени черупки, бронзови нагръдници и шлемове, масивните корони с дъбови листа и жълъди от злато.“




Гласувай:
0



1. kbalenciaga - Толкова много лъжи е написал този французин, че не е истина просто!
03.06.2015 14:02

"Бронзовата глава на Севт III вероятно е най-красивата, достигнала до нас от времето на гръцкия свят, пише в. „Фигаро“"

"Установили се на север от древните гърци, траките били удивителен народ."

Това са просташки и нелепи лъжи!
Много преди гърците, траките са живели на Балканите. Родоначалници са и са развили Европейската цивилизация. Първи, още преди 8 000 000 г. са направили киселото мляко, което дава възможност така да се запази много по-дълго млечния хранителен продукт.
Сушеното месо. колесниците, дълъг път на развитие, за да се достигне до постиженията на Варненския енеолитен некропол.
Време през което гърците са били най обикновени диваци, вероятно живеещи още в Африка!

"Тази бронзова глава вероятно е най-красивата, достигнала до нас от времето на гръцкия свят"
пак лъжи и измами! За какъв гръцки свят се говори, като това си е чисто тракийско изкуство.

"Колесниците на съюзниците им – троянците, последователи на култа към Орфей..."
Тук пак долна измама!
Колесниците са характерни най-вече за тракийците първо!
От които много са се плашели по него време изостаналите цивилизационо народи като гърците например.

"разкриват смесица от донесени отвън изделия и творения на местния художествен гений, полуварварски..."

Е тука вече Ерик Биетри-Ривиер се показва като пълен Простак!
Как може да пише за народ сътворил всичките тези уникални творби, показващи високото му цивилизационно развитие, че е полуварварски!
Това може да го направи само завършен пълен Кретен.


"Свидетели сме и на келтско влияние: в изображението на главите с негроидни черти от Ахеменидската империя..."
Е тука вече направо сее Олял тотално!

То бива лъжи и измами, ама чак пък толкова!
Ама българските историци като са такива дребни подмазвачи, нагаждачи и дребни душички, служейки безропотно на силните на деня, само и само да им сипват в копанките и да ги дават по медиите, така ще е !





цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13771484
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930