Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2015 22:27 - Грандиозни чествания на 24 май в Русия (видео)
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 415 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.05.2015 22:29


ПОЛЗВАЙТЕ ЛИНКА, ЗА ДА ВИДИТЕ ЦЯЛАТА ПУБЛИКАЦИЯ :

 http://glasove.com/obshtestvo/51867-grandiozni-chestvaniq-na-24-maj-v-rusiq-video
Грандиозни чествания на 24 май в Русия
(видео) 2015-05-24 21:26:53 | Прочитания: 4091 | Коментари: 20

Докато в България честванията на Деня на славянската писменост и братята Кирил и Методий протекоха сравнително скромно, в Москва, на Червения площад се стекоха хиляди души за един от най-грандиозните концерти. И както самите медии в Русия коментираха: „Такова нещо не е било виждано никога!”

image

 

Днес във всички храмове на Москва службите са започнали по-рано от обикновено. Църковните тържества бяха ръководени от негово светейшество патриарх Кирил, който извърши Божествена литургия. По-късно на Червения площад той произнесе слово:

„Стана традиция да отбелязваме този празник тук, на Червения площад с концерт и песни. При това тези песни не се ограничават само тук, на този площад и с тези хора, които се намират тук. Просвещението – това е просвещение на ума и сърцето. Именно на това са държали нашите просветители Кирил и Методий. И ако просвещението на ума е свързано с образованието и науката, то просвещението на сърцето е свързано с такова въздействие на човешката душа, когато от нея се изтръгва злото. Да просветиш душата, значи да изтръгнеш злото. Да я отдадеш във властта на света.”

 


Президентът Владимир Путин също поздрави патриарх Кирил. „Искам лично да ви поздравя и да ви благодаря за това, което правите за православните в Русия и не само”, заяви той.

image

„Точно този празник ни помага да разберем с какъв здрав възел са свързани славянските народи”, заяви и премиерът Дмитрий Медведев.

В наистина невиждания по своята грандиозност концерт взеха участие едни от най-добрите певчески хорове от цялата страна – над 2000 души застанаха на сцената на Червения площад. В концерта участваха Централният военен оркестър на Министерство на отбраната на Русия, оркестърът на руските народни инструменти, хорът на московския Сретенски манастир, популярни артисти от киното и естрадата. Най-добрите солисти на руските хорове се събраха и изпълниха „Многое лета”.

Още преди началото на концерта на Червения площад се бяха стекли хиляди души – млади и стари, които очакваха началото на празника. Дори и след края, независимо от дъжда, те не се разотиваха, а продължаваха да стоят, отбелязвайки Деня на славянската писменост и култура. 

image

За разлика от Москва, в София тържеството протече предимно протоколно, доста далеч от някогашната масовост и тържественост. 

Президентът Росен Плевнелиев и други официални лица се бяха събрали в градинката пред Народната библиотека. 
Държавният глава Росен Плевнелиев пристигна заедно с ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев и представители на академичния състав на университета. На тържествената церемония присъства патриарх Неофит, водач на Българската православна църква.

Празникът започна с тържествена литургия. След това слово произнесе кметът Йорданка Фандъкова.

В словото си президентът Росен Плевнелиев заяви: „24 май е празник на българската идентичност, на нашата гордост на древен и културен народ”. Той припомни и как е започнало честването по българските земи още преди да имаме самостоятелна държава. „От векове по българските земи не стихва този ентусиазъм, не изгасва тази искра от любов към просветата”, допълни той.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13749344
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930